Vill du kunna göra läckra, krispiga pommes frites eller fritera annat på ett smart och sunt sätt är en Airfryer någonting för dig. Med en airfryer kan du fritera upp till 90 % mer hälsosamt än med en vanlig fritös. Istället för att använda upphettad olja för att få livsmedlen att tillagas snabbt så använder varmluftsfritösen istället het luft som får cirkulera runt råvarorna. Hela familjen kommer att ha glädje av detta! Grilla, stek, rosta och baka? Absolut! Flera modeller har utrymme för att till exempel grilla en hel kyckling. Vissa har förprogrammerade inställningar som gör att du, med en knapptryckning, kan göra chips, kött, fisk, räkor, kyckling, biff och kakor eller bröd. För att välja den bästa airfryern – läs vidare!

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Köpguide

En Air fryer är i huvudsak en slags konvektionsugn. Den övre delen av enheten har en värmemekanism och en fläkt. Fläkten blåser varm luft ner och runt maten som är placerad i ett friteringställ. Den snabba cirkulationen av den heta luften resulterar också i en kemisk reaktion känd som Maillard-effekten, som uppstår mellan en aminosyra och ett reducerande socker i närvaro av värme. Det leder till förändringar i matens färg och smak och gör maten krispig, ungefär som när man friterar i olja. Luftstekt mat anses dessutom allmänt vara ett hälsosamt alternativ till friterade livsmedel tack vare lägre halter av både fett och därmed kalorier.

Storleken

Storleken på maskinen du behöver köpa beror på storleken på din familj och storleken på ditt kök. Det sista du vill göra är att sluta med en enorm apparat som är besvärlig och alldeles för stor att använda för bara dig och din partner eller familj. Det finns två saker att tänka på: dels förvaring men också kapaciteten, det vill säga hur mycket du kan tillaga i den.

 • Förvaring: Kontrollera först att du vet hur mycket bänkutrymme du har tillgängligt. Om du gör pommes frites regelbundet, kanske du vill ha din air fryer ute på bänken hela tiden. Var medveten om att toppöppningsmodellerna kan bli problematiska om du har begränsat utrymme ovanför bänken eftersom locket måste öppnas uppåt.
 • Kapacitet: Kapacitetsstorlek är det den viktigaste faktorn för vissa människor. En familj på fem behöver tänka mer på en större kapacitet. Ett par kan nöja sig med en mindre ugn. Alla luftfriterare har olika kapacitet. Tänk på hur mycket mat du normalt skulle laga.

Air Fryer funktioner

De flesta luftfriterare är i huvudsak plug and play så du behöver inte plugga innan du kan använda den. Lägg din mat i korgen, ställ in tid och temperatur och maten tillagas. Smak och konsistens liknar den du får av vanlig fritering i olja.

 • Kontroller: Det finns två typer av kontroller: manuella eller digitala. Manuella kontroller är mer grundläggande och mindre exakta. Digitala kontroller ger vanligen exakt temperatur.
 • Förinställda lägen: Ta reda på vad som är de vanligaste förinställda program som finns på den friterare du väljer. Några av de mest populära förinställningarna är kyckling, chips, fisk, biff, fläsk eller kakor/bröd.
 • Manuella lägen: Att ha manuella lägen där du kan välja temperaturer och inställningar är viktigare än man kan tro i början. För dig som har använt en luftfriterare ett tag kommer det här bli allt mer viktigt eftersom du kommer vilja experimentera och modifiera recept över tid.
 • Timer: Leta efter en timer som kan ställas in längre än 30 minuter eftersom du troligen kommer vilja göra mer än pommes frites när du väl har börjat använda den.
 • Temperaturinställningar: Temperaturen varierar mellan cirka 38 – 244 C i olika air fryers. Ju mer bredd på temperaturer du kan få i din friterare, desto fler matlagningsmöjligheter har du.
 • Automatisk avstängningsfunktion: Av säkerhetsskäl kan en automatisk avstängningsfunktion vara bra att ha så att du slipper oroa dig.
 • Självrörande paddel: Självrörande friterare har en paddel som rör om maten under hela tillagningsprocessen. Detta eliminerar behovet av att skaka maten manuellt.
 • En app: De flesta appar ger matlagningsrecept, tips och tricks och allmän information om hur man lagar mat med en luftfriterare. Mer avancerade modeller kan dessutom styras via appen.
 • 2-i-1 luftfriterare: Med en 2 i 1 friterare kan du förbereda flera ingredienser samtidigt. Några av dem levereras med en separator i apparaten som gör att du kan dela upp ingredienserna.

Rengöring och underhåll

En av de av stora fördelarna med luftfriterare jämfört med klassiska fritöser är att de är mycket mindre krångel att rengöra. De har också lågt underhåll i största allmänhet. Innan du använder din luftfriterare för första gången, ska den tvättas med ett milt rengöringsmedel. Sedan ska den köras med värme under en kort stund utan att det finns något i den. Apparaten ska också rengöras efter varje användning. Lösa delar av luftfriterare är enkla att rengöra och underhålla. De flesta delar som används och som maten vidrör är dessutom diskmaskin-säkra.

Säkerhet

Vissa luftfritöser har halkfria fötter för att de ska hålla sig på plats medan de arbetar – andra har det inte. Kontrollera detta så att du slipper möjliga olyckor. Vissa har en inbyggd autotimer som stänger av systemet. Antingen när tillagningen är klar eller efter en förprogrammerad inställd tid. Kontrollera också att apparaten är CE märkt.

Garantitid

Längden på garantiperioden för en apparat kan ibland visa nivån på det förtroende som tillverkarna har för sin produkts hållbarhet. Även om det finns luftfriterare som har en garantitid på bara sextio dagar, finns det också de med långa garantiperioder på så mycket som två år.

Bästa Air Fryer-märkena

När man väljer en airfryer bäst i test vill många veta vilket som är det bästa varumärket att köpa så att de inte köper med en produkt som inte uppfyller deras förväntningar. Det bästa är att leta efter information från andra som köpt produkten men också att titta på tillverkarnas egna hemsidor och varmluftsfritös test för att bilda dig en egen uppfattning.

Sammanfattning

En luftfritös är en kul apparat att ha i köket för den som gillar att fritera men inte gillar extra fett. Det är en mångsidig apparat. Du kan baka, grilla och stek i dem. Tänk på att kontrollera funktioner som timer, inställningar och storlek innan du investerar. Den kan vara ganska skrymmande och du vill veta att den får plats antingen i skåpet eller på bänken, beroende på hur mycket du använder den. Kontrollera också luftfritös test innan du väljer en maskin. Allt som allt är en air fryer en rolig kölspryl som gör det enklare att göra mer hälsosam och krispig mat.