Att välja en åtelkamera kan kännas väldigt svårt, eftersom det finns ett enormt utbud av dessa produkter till många olika priser. För att underlätta för dig har vi samlat information från olika tester och rapporter från experter i ämnet. Med denna information har vi ställt de olika produkterna mot varandra och valt ut de 5 bästa åtelkamerorna på marknaden just nu.

1. bäst i test
UOVision LiveStream Pro
Vårt betyg
2. Mest populära
UOVision UM785-4G
Vårt betyg
3. mest prisvärt
UOVision Glory MK2
Vårt betyg
4. Flest funktioner
Bolyguard MG984G MMS
Vårt betyg
5. Vårt senaste val
Boly Guard 584 MMS
Vårt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

En åtelkamera är en stationär övervakningskamera som vanligtvis sätts upp i skogen vid en jaktplats för att fotografera vilda djur och kartlägga deras rutiner. Tanken är att kunna övervaka en plats under en längre tid och på så sätt få mer information om djurens liv i sin naturliga, ostörda miljö. I åtelkamera testet kan du läsa detaljerad information om funktioner, prestanda etc. I vår guide har vi sammanfattat de viktigaste sakerna att tänka på innan du gör ditt köp så att du kan hitta den bästa åtelkameran.

Hur de fungerar

Oavsett om du behöver en åtelkamera för jakt, för att undersöka djur i ett stort område eller av någon annan anledning är åtelkameran ett spännande och intressant verktyg. Kameran aktiveras av rörelsedetektorer och lagrar vanligtvis bilderna på ett minneskort. En bra åtelkamera är även utrustad med en IR-fotoblixt för att kunna ta bilder i mörker. När din åtelkamera är monterad på din valda plats kommer den att övervaka all aktivitet som sker inom kamerans synfält. Den kommer att fånga vad som rör sig framför kameran och du kommer att kunna identifiera det i detalj och veta hur länge spelet stannar i området.

Funktioner

Det finns många åtelkameror på marknaden idag, från prisvärda kameror med grundläggande funktioner till riktigt avancerade åtelkameror som kan skicka varningar till din telefon när de är aktiverade. De åtelkameror som är bäst i test är oftast mer tekniskt avancerade och kan ta bättre bilder, även på natten.
  • SD-kort: För att lagra bilderna som den bakre kameran tar.
  • PIR-sensor: Är en passiv infraröd sensor är en elektronisk sensor som mäter infrarött ljus som strålar ut från föremål i dess synfält. De används oftast i PIR-baserade rörelsedetektorer som CCTV-kameror, övervaknings- eller larmsystem och automatiska belysningstillämpningar
  • LCD-display: Är bekvämt om du snabbt vill kunna scrolla igenom bilderna på plats ute i fält.
  • Slutarhastighet: Denna varierar mellan cirka 0,5-1,5 sekunder på de flesta peka-och-skjut-kameror. Vissa peka-och-skjut-kameror kan också programmeras för att ha en fördröjning av slutartiden.
  •  Meddelandefunktion: MMS-funktionen ser till att du får bilder skickade direkt till din telefon och/eller e-postadress.
  • SIM-kort: Du behöver ett SIM-kort till din back-up kamera så att back-up kameran kan skicka bilder till dig. Observera att detta kräver att du har ett abonnemang.
  • Tid och datum: det är bra att få tid och datum på bilderna så att de är lättare att katalogisera
  • Vattentäthet: Naturligtvis, egentligen, eftersom åtelkameran ska användas utomhus, men det är ändå värt att nämna.
  • Lösenordsskydd: Detta är viktigt för att säkerställa att ingen obehörig person manipulerar din kamera.
  • GPS-koordinater: vissa åtelkameror kan lägga till GPS-koordinater till dina bilddata.
  • Tillbehör somT: Kablar eller extra batterier.
  • Instruktioner: Komma igång texter och manualer ska finnas med, kontrollera att de är på svenska.

Blixt

En vanlig fotoblixt kan ge dig riktigt fina bilder med färg och bra skärpa. Dock kan en blixt skrämma djuren betydligt mer än en med IR-ljus, som de vanligen inte ser. Det är viktigt att komma ihåg att respektera djuren och för att få så autentiska bilder som möjligt är det bättre att använda IR för att störa dem så lite som möjligt. En annan nackdel med blixt är att de inte kan filma på natten på grund av avsaknaden av belysning. Att filma med åtelkamera kan vara givande och ger helt andra möjligheter att se hur djuren beter sig än stillbilderna. Om du bara är ute efter stillbilder kan dock blixten det bästa valet eftersom du får en bättre spridning av ljuset i bilden.

IR ljus

Åtelkameror kan även ta bilder och spela in video nattetid med en infraröd belysning som hjälper kameran att fånga upp tillräckligt med ljus för att kunna skapa bilder. IR-belysningen består oftast av ett antal IR-LED lampor monterade i åtelkamerans front. Nästan alla åtelkameror har en autosensor för dag eller natt funktion, som automatiskt går över till IR-lampor när ljuset blir för svagt för vanliga foton. Observera att alla kameror som fotar med hjälp av IR-ljus enbart tar svartvita bilder nattetid.

Black LEDs (osynliga IR LEDs)

Åtelkameror med Black LED har en våglängd som ligger utanför det ljusspektra som det mänskliga ögat kan uppfatta. Fördelen med osynliga IR-lampor är att åtelkameran inte sänder ut något ljus alls då den tar bilder så den stör inte djuren när de passerar. Detta är ett bra alternativ för den som vill ha riktigt bra bilder av djuren i deras naturliga miljö utan att de störs.

Batteritid

En åtelkameras batteritid ligger normalt på några månader upp till 1 år. Man ska dock komma ihåg att alla kameror förbrukar mer eller mindre ström men att vissa märken förbrukar mer. Det bästa är om kameran inte drar mer ström så att driftkostnaden hålls så låg att man kan köra med vanliga engångsbatterier eller laddningsbara batterier. Många åtelkameror kan också anslutas till en extern strömkälla på 6-12V, som ett bilbatteri till exempel. Detta gör det möjligt att ha åtelkameran aktiv under ännu längre tidsperioder och eliminerar behovet av batterier. När en åtelkamera är inkopplad både via en extern strömkälla och utrustad med batterier, kommer den externa strömkällan att prioriteras i första hand och batterierna sparas under den tid som den externa källan körs.

Kamerahöjd

Hur högt eller lågt du ska montera din åtelkamera är beroende på hur terrängen ser ut och vilket djur du ska fota eller filma. Om du ska fotografera större djur behöver du tänka på att placera kameran i en höjd som gör att du kan få med hela djuret i bilden i förhållande till kamerans räckvidd. Ska du fotografera eller filma mindre djur behöver den givetvis placeras längre ner. Avståndet till tänkt centrum av bilden bör vara ca 5 meter för att man ska få en bra bild. De flesta åtelkameror har också den bästa skärpan på det avståndet.

Regler och lagar

För dig som är intresserad av att använda och sätta upp en åtelkamera kan det vara bra att veta att det finns några lagar och regler som du måste följa. Naturvårdsverket har en bra sida där dessa finns samlade. Du behöver till exempel veta att det ska finnas en skylt eller information om att det finns en viltkamera i området och vem som övervakar kameran. Dessutom måste du se till att det finns kontaktuppgifter vid kameran så att alla som passerar din kamera kan nå dig. Det beror förstås på att GDPR-reglerna måste följas. Observera att dessa regler gäller även om du sätter upp en åtelkamera på din egen mark.

Att ha en åtelkamera och ta bilder av djur i deras naturliga tillstånd är spännande och roligt. Det finns dock något att tänka på vad gäller funktioner och vilken typ av blixt eller ljus man ska ha. Tänk också på att du behöver känna till de regler som gäller för att filma eller fotografera i naturen och att du måste följa lagar och regler, även om det är på din egen mark.