En babynest är som en liten madrass med mjuka och höga kanter som babyn kan ligga i. Babynests är en relativt ny produkt i Sverige men har ökat i popularitet de senaste åren. Det är dock vanligt med babynest i andra länder som USA och Storbritannien. Försäljning, utbud och leverantörer av babynest och babynest test i Sverige ökar också. Idag finns det många olika babynest att välja mellan. En babynest gör att bebisen kan sova tryggt bredvid sina föräldrar i vuxensängen eller fungera som en extra madrass runt babyn i spjälsängen. En babynest används vanligen från nyfödd upp till 4–6 månaders ålder.

Köpguide

En babynest gör att bebisen sover både tryggt och mjukt inbäddad med de höga kanterna. Den fungerar dessutom att ha i vaggan, barnvagnen eller spjälsängen. Med en babynest kan du bädda in din baby, vilket ofta är uppskattat, då spjälsängen brukar kännas för stor i början. Andra fördelar som en babynest kan ge är:

 • Längre och mer högkvalitativ sömn för dig som förälder;
 • Tryggare och bättre sömn för din baby eftersom en babynest skapar en ombonad, varm och trygg miljö som liknar livmodern;
 • Minskad oro för dig som förälder;
 • Minskad risk för att din baby kan falla eller skada sig för att de försöker rulla;
 • Babynest är smidiga att ha med när man reser eftersom din baby känner sig trygg

Material

Babynest är inte jättebilliga, iallafall inte om man vill ha en av bra kvalité. Det är dock värt det att välja en av hög standard till ett bra pris. Kontrollera att den tillverkad av ekologisk, GOTS-certifierad ekologisk bomull eller Oeko-tex certifierad bomull. Dessa är helt fria från farliga ämnen och skadliga kemikalier. När du söker efter den bästa babynesten för din baby är detta viktigt att titta efter. Du vill inte att din baby ska ligga på någonting som kan vara farligt eller potentiellt allergiframkallande. Även om det kan vara frestande att sy en babynest själv eller be en vän göra det, är det att rekommendera att köpa en färdig för att säkerställa att tygerna är testade och giftfria.

Viktigt att tänka på

Kontrollera stoppningen: Kontrollera att sidorna inte är för mjuka, det ökar risken för kvävning. Det ska vara hårt stoppat och har höga kanter, så att barnet inte riskerar att glida ur.

 • Kontrollera madrassen: Skummadrassen ska vara fast men mjuk, ge extra stöd och ha en hög ergonomisk komfort.
 • Kontrollera alla lösa delar: Kontrollera snören, band eller trådar som barnet kan råka sätta i halsen eller trassla in sig i. Allt som barnet kan råka nå är en risk. Ytorna närmast din baby ska vara mjuka och rena och fria från lösa delar.
 • Kontrollera att den är testad: Säkerställ att den babynest du köper har genomgått omfattande tester med grundlig riskbedömning för högsta säkerhet.
 • Handtagen: Kontrollera handtagen så att det inte kan finns ”hål” där barnet kan fastna med en arm eller ett ben eller i värsta fall glida igenom.
 • Flexibilitet: Kontrollera att du kan reglera längden på den tack vare kardborreband eller liknande lösningar. Då kan du använda babynesten lite överallt , som till exempel i barnvagnen, spjälsängen och bredvid er i sängen.

Välj en variant som är lätt att tvätta

Välj en av bomull eftersom det är viktigt att kunna tvätta babynestet regelbundet. Du kan tvätta den i tvättmaskin upp till 60 grader. Efter varje tvätt bör man gå igenom om babynestet är helt. Kontrollera att ingenting är skadat eller att den läcker vadd. Det finns en risk att sömmarna eller eventuella knytband slits i maskinen. Efter tvätt ska en babynest torktumlas på låg- eller medelvärme. Om du inte har en torktumlare glöm inte att skaka och puffa upp din Babynest efter tvätt. Sedan kan du låta den plantorka. Se till att det är gott om luft runt den medan den torkar för att minimera risken för mögel.

Att tänka på när du använder en babynest

Det finns en del att tänka på när det kommer till att använda en babynest. Bland annat att de inte är rekommenderade att använda i sängen på grund av risken för att du som förälder kan råka rulla dig i sömnen och skada din baby. Socialstyrelsen har också kommit med nya rekommendationer för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Följ alltid socialstyrelsens råd och tänk också på följande:

 • Se till att barnet ligger på rygg;
 • Använd inte kudde i en babynest;
 • Bädda/skydda babynest med en tunn mjuk filt eller ett lakan;
 • Lämna aldrig din bebis obevakad i en babynest;
 • Använd alltid din babynest på en säker plats där babyn inte kan falla om din baby skulle vända på sig;
 • Bär aldrig runt ditt barn i en babynest;
 • Storleken på Babynest anpassas till ditt barn genom att du drar åt snörningen;
 • När bebisen själv kan vända på sig är det dags att sluta använda en babynest.

Babynesten är mer än en säng

Eftersom en babynest egentligen inte är en säng, utan snarare ett ilägg till spjälsängen eller vagnen, kan den användas för många saker medan barnet är vaken. Du kan låta din baby ligga i din babynest under dagen. Placera den på en matta eller annat underlag på golvet så att din baby kan se vad som händer runt omkring utan risk för olycka. Det är också mysigt för babyn att ligga i en babynest när familjen samlas för att se på barnprogram eller umgås. Du kan också testa att lägga babynesten nära ett fönster där babyn kan se skuggor och natur men var noga med att inte babyn ligger i direkt solljus. Babynesten är också smidig att ha på golvet bredvid dig medan du kör din yoga eller tränar på annat sätt. Ett tips är att placera ett babygym ovanför babynesten medan du tränar så får babyn någonting spännande att fokusera på.

När du har babynest på golvet

Om du har din babynest på golvet finns det några saker att vara uppmärksam på.

 • Om din baby har syskon: lämna dem aldrig ensamma med babyn i babynestet (hur snälla de än är kan det inträffa olyckor).
 • Bär aldrig runt din baby i själva babynestet om du vill flytta den från ett rum till ett annat.

Summering

En babynest är en praktisk och smidig babypryl som också är väldigt användbar också när din baby är vaken. Oavsett om du väljer ett babynest bäst i test eller om du går på rekommendationer från vänner är det viktigt att kontrollera materialet. Kontrollera också att babynestet du köper är säkert, testat och godkänt. Materialet ska vara giftfritt och helst av ekologisk bomull så att det är lätt att tvätta. Du kan använda din babynest till många saker men var alltid försiktig och tänk på att du aldrig kan lämna en baby oövervakad.