babyvakt test

Oavsett vilken modell du är ute efter, kommer här en smidig guide till olika typer utav babyvakter. I den här artikeln finns information om vad en babyvakt är för något, hur de fungerar, vad man ska tänka på när man köper en barnvakt, och vilka för- och nackdelar de har.

Vad är en babyvakt?

Idag finns det massvis av olika typer utav babyvakter på marknaden — eller babymonitors som dom också kallas. Det kan vara förvirrande som ny förälder att reda ut alla begrepp och förstå alla begrepp och produkter. Babyvakt är en väldigt vanlig liten apparat som de flesta familjer någon gång använt eller använder, både i det egna hemmet och under resor. Babyvakter är också vanliga på förskolor, speciellt där barn ibland sover middagsvila utomhus i vagnar. Det finns givetvis nackdelar med babyvakter också, och det är inte säkert att en babyvakt är ett nödvändigt inköp.

En babyvakt kan ge dig lugn och ro. Det är en hjälpsam apparat som gör att du kan röra dig fritt i husen samtidigt som din bebis sover skönt i sin säng. En babyvakt kan verkligen vara bra att ha, men många klagar på störningar i radiovågor och batterier som dör snabbare än väntat.

babyvakt testEn babyvakts jobb är att förmedla ljud och i vissa fall video. Utmaningen ligger i att hitta en monitor med minimala störningar, så som statiska och irriterande ljud från andra elektroniska produkter, så som mobiltelefoner eller radioapparater som verkar på samma frekvens som babyvakten.

Det finns två generella typer utav babyvakt. Ljud och ljud/video. Vissa är analoga, andra digitala. Alla vakter använder sig utav radiofrekvenser som tar upp ljud och bild från barnets rum och sänder det till mottagaren i ett annat rum. Alla babyvakter består av en mottagare och en sändare.

Priset för en billig babyvakt börjar på runt 200 kr, och sträcker sig upp emot 3000 kr för de allra dyraste videoapparaterna. Ju dyrare produkt, desto fler funktioner. Vanliga funktioner kan vara färg-display och vibrerande mottagare, så att du kan känna när bebisen vaknar. De finns också skärmar med mörkerseende, så att du kan se din bebis även på natten. Det finns också batteridrivna babyvakter, och de som måste vara inkopplade med sladd hela tiden. Kom ihåg att ett högre pris inte alltid innebär bättre kvalitet, de dyrare modellerna kan ibland också vara drabbade av suddiga bilder, störningar och dålig kvalitet.

Störningar kan komma i olika former, vilket kan göra det svårt att avgöra om ljudet kommer från din bebis babyvakt. Om du har en videomonitor kan störningarna innebära att bilden blir suddig och mottagningen dålig. I värsta fall kan man få in bilder från grannens monitor, och vice versa.
Störningar är det vanligaste klagomålet konsumenter har, och det gäller att välja en babyvakt noggrant och se till att alltid kan returnera varan om du inte är nöjd.

Hur fungerar babyvakter?

Eftersom att det finns olika typer utav babyvakter, eller elektronisk barnvakt, så fungerar de också på olika sätt. Gemensamt med de olika modellerna är att de alla finns som trådlös babyvakt, och att de alla kommer i olika prisklasser. Här är de mest populära kategorierna:

Babyvakter med ljud

Det finns enkla babyvakter med som plockar upp ljud, ungefär som en automatisk walkie-talkie, och så finns det modeller med andra funktioner så som blinkande ljus. De med blinkade ljus visar ofta olika färger och intensiteter ju högre ljudet i barnets rum är. På så sätt upptäcker man om barnet gör något ljud ifrån sig även om volymen är avstängd. En fördel med ljudvakter är att de oftast är billigare än en babyvakt kamera.

Babymonitor med kamera

En baby kamera och monitor har ofta små kameror med stativ, eller som monteras på väggar. De skickar sedan videon till mottagaren, och man kan på så sätt se sitt barn på en display. Med en babyvakt video kan man alltså hålla koll på barnets ljud och även dess rörelser, så man vet till exempel om barnet har ställt sig upp i sängen, eller ramlat ur. Babymonitor kamera finns både med och utan färg, samt med nattläge. Tänk på att bildkvalitén i en babyvakt med kamera kan skilja sig mycket från en modell till en annan.

Uppkopplade babyvakter

En annan typ av babyvakt som är mer och mer populär idag, är babyvakter som använder sig utav hemmets trådlösa nätverk. Med den här typen av babyvakt man man använda sig utav sin telefon, laptop eller surfplatta som mottagare. Precis som med videomonitor, så sätter man en kamera i barnets rum, och sedan kan man logga in och se sitt barn i monitorn även om man är på jobbet eller ute i trädgården.

Köper man en dyrare variant av babyvakt bör man tänka på att se till att man har garanti så att man kan byta in den om den går sönder. Fördelen med billiga analoga babyvakter — även om de inte alltid har den bästa ljudkvalitén — är att de generellt sätt är ganska hållbara. En statisk babyvakt kan hålla i flera år, och vara användbar både till ett och tre barn.

Fördelar med babyvakt

En babyvakt kan vara mycket hjälpsam när det kommer till att hålla ett öga på bebisen. Att använda sig av en babymonitor med video är helt klart fördelaktigt när det kommer till säkerheten. Eftersom att man ser sitt barn i på monitorn kan man enklare avgöra om barnet är i behov av assistans, eller om det bara gnyr lite i sömnen. Har man endast en babymonitor med ljud, kan det vara lätt hänt att man springer till barnet för att trösta även när det inte behövs. Man ser inte heller om barnet har ramlat ur sängen, gått upp för att kissa, eller ligger tokigt.

Man bör alltid utföra ett baby monitor test för att se om videon inte har stannat, eftersom att de ibland fryser. Men generellt sätt är det mer fördelaktigt med en babyvakt som har video.

I vilken situation är en bra babyvakt mest användbar?

Oavsett vad alla babymonitor test hävdar, så är det upp till var och än att bedöma när och hur en babyvakt faktiskt är användbar. De flesta föräldrar har någon gång användning för en babyvakt, oavsett om det är en babymonitor bäst i test eller en enklare variant.

Som nybliven förälder vill man gärna hålla kolla på sitt nya lilla barn, oavsett om bebisen sover eller är vaken. Men faktum är att man inte alltid kan vara vid barnets sida, och då är en babyvakt ett hjälpsamt verktyg. Med en babyvakt kan man lugnt låta barnet sova i sin säng, eller vagn, samtidigt som man själv är i ett annat rum. På så sätt hör man snabbt om barnet gnyr eller gråter, eller ropar efter mamma och pappa.

Speciellt om man bor i en större lägenhet eller i ett hus med flera våningar, eller om barnet tycker om att sova utomhus i vagnen, kan man ha mycket nytta utav ev babyvakt.

På kvällarna kanske det lilla barnet går och lägger sig tidigare. Då kan man som förälder tryggt vara vaken längre, kanske äta middag och se en stund på TV tillsammans, utan att behöva oroa sig för att barnet har det bra.

Man kan också använda sig utav en babyvakt när barnet blivit lite större, och kanske vill leka själv i sitt rum. Då kan man övervaka via en videomonitor, och på så sätt försäkra sig om att barnet har det bra och leker på ett säkert sätt.

Köpa rätt babyvakt

Börja med att bestämma dig för om du vill ha en babyvakt med eller utav video. Vissa föräldrar känner sig trygga i att både kunna höra och se sitt barn, andra tycker att det räcker gott med bara ljud. Och en del märker att de faktiskt inte ens behöver en monitor alls, speciellt om man bor i en mindre lägenhet.

Nu för tiden är det rekommenderat att köpa en digital babyvakt istället för en analog. Digitala babyvakter kodar sina signaler, och på så sätt kan du försäkra dig om att du är den enda som har möjlighet att ta emot dom. Ingen granne kan råka få in dina ljud eller videosignaler alltså.

Och samtidigt som digitala produkter minskar risken att andra mottagare tar emot bilder och ljud, så bör man tänka på hur andra trådlösa anläggningar kan komma att påverkas, så som trådlösa telefoner, högtalare och routers. För att komma undan störningar bör man hålla dessa apparater så långt borta från babyvakten som möjligt.

Välja rätt babyvakt

Tänk på storleken på ditt hem, och dina dagliga rutiner, när du funderar över vilken modell du ska välja. Hur lång räckvidd behöver du? Och om du brukar prata i telefon, eller se på TV när ditt barn sover, så kanske du behöver en babyvakt med blinkande ljus så du ser om den ger ljud ifrån sig.

babyvakt med kameraOm du bor i ett stort hus kanske du behöver en babyvakt med två mottagare. Ett bra tips är att leta efter flexibla lösningar som gör det enkelt att ta med sig babyvakten oavsett om man är i köket, garaget eller i trädgården. Det finns till och med mottagare som man kan spänna fast på byxkanten. Smart!

Se till att alltid ha bytesrätt på dina inköp så att du har möjligheten att ångra dig om din babymonitor inte levde upp till förväntningarna. Även den bästa babymonitor som finns enligt babymonitor bäst i test kanske inte är rätt för dig och din familj. Det kanske finns för mycket störningar, eller så är räckvidden inte tillräckligt lång, eller så är ljudnivån för hög eller låg. Det finns mängder med oförutsägbara problem som man kan stöta på när man köper produkter utan att kunna prova först. Så se till att göra ett babyvakt test innan bytestiden är slut, så du kan ångra ditt köp.

Användningstips

När du har hittad den bästa babyvakten som passar just dig och din familj är det bara att börja använda den. De enkla babyvakterna kräver ingen installation, utan man behöver endast ladda batterierna eller stoppa in elsladden, ställa in rätt frekvens och börja använda babyvakten. De babyvakter som har video kan behöva installeras, följ alltid tillverkarens instruktioner för att göra installationen så smidig som möjligt.
En bra babyvakt kan vara en väldigt hjälpsam apparat under de första småbarnsåren. Följande är några användbara tips för att få ut det bästa av din produkt, oavsett om du köpt en billig apparat från en second-hand butik eller en babyvakt med kamera bäst i test.

Säkerhet

Elektriska kablar måste alltid hållas borta ifrån små barn. Om du har en babyvakt i bebisens sovrum, måste den stå minst en meter ifrån bebisens säng för att undvika risken att barnet får tag på sladden. Även om kamerorna sitter monterade på väggen får inga sladdar vara inom räckhåll för barnet. Man kan känna sig frestad att sätta kameran så nära barnet som möjligt för att kunna se riktigt tydligt, men det är betydligt säkrare att investera i en babyvakt av högre kvalitet och bättre upplösning som inte behöver sitta så nära bebisen för att ändå visa en tydlig bild.

Lita inte på babyvakten till 100%

Babyvakter ska inte användas som just barnvakter. De ska användas som ett extra par öron, som ett hjälpmedel. Att använda en babyvakt kan till exempel hjälpa till att trösta ett barn som gråter innan det har gråtit för länge, men lita alltid på din magkänsla och titta till barnet då och då. Lita inte heller på babyvakter som påstår att de kan hålla koll på barnets andning — om du känner att barnet behöver vara under uppsikt bör du istället kontakta BVC och rådgöra med din familjeläkare så får ni tillsammans komma fram till vad den bästa lösningen är för er familj.