Att välja en bänkdiskmaskin kan kännas väldigt svårt, eftersom det finns ett enormt utbud av dessa produkter till många olika priser. För att göra det enklare för dig, har vi samlat information från olika tester och rapporter från experter i ämnet. Med denna information har vi ställt de olika produkterna mot varandra och valt ut de 5 bästa bänkdiskmaskinerna som finns på marknaden just nu.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Alla köksapparater som sparar tid och gör så att man får tid över till annat är en bonus i livet. Det är svårt att föreställa sig livet utan diskmaskin när du väl har införskaffat en. Och handen på hjärtat; det är inte särskilt kul att handdiska. Det finns ett enormt urval av bänkdiskmaskiner och nyckeln till ett bra köp är att se till att du lär dig det du behöver tänka på innan köpet. När du läst vår guide kommer du vet exakt vad det är du ska leta efter för att hitta den bästa bänkdiskmaskinen för dig.

Köp guide

I Sverige har vi många singelhushåll och de flesta bor i mindre lägenheter. För mindre hushåll och små bostäder är yta en väldigt viktig faktor för vilken diskmaskin som man ska välja. Men vad ska man mer tänka på när man ska köpa en bänkdiskmaskin?

Yta

Första steget är att mäta hur stort utrymme det finns för en diskmaskin i ditt kök. När du vet hur bred och djup platsen för bänkdiskmaskinen är – glöm inte att också mäta höjden. Detta är särskilt viktigt om du har den på diskbänken och har överskåp ovanför. Kontrollera också att det inte är olika höjd på olika ställen under skåpen på grund av lister et cetera som kan bli ett problem vid installationen. Om du ska ha en bänkdiskmaskin är det också viktigt att tänka på att det finns en anslutning till vatten nära diskmaskinen.

Antal kuvert

Efter att du mätt upp ytan behöver du tänka igenom hur många kuvert som ska få plats i bänkdiskmaskinen. Ett kuvert innehåller: en tallrik, ett glas, en sked, en kniv och en gaffel. En bänkdiskmaskin rymmer ca 4-6 kuvert och tar därmed bort det som en eller två personer behöver få diskat på en dag eller två. Men kanske diskar du mindre ofta eller oftare? Om du kommer fram till att du behöver en större maskin finns det integrerade modeller av bänkdiskmaskiner som vanligen är lite större.

Inredning

Beroende på hur ditt porslin ser ut om du till exempel har många höga drinkglas eller vinglas kan det vara bra att välja en maskin med bestickkorg istället för en med besticklåda. Besticklådan tar plats och kan göra det svårt för dig att få plats med dina höga glas. Ett alternativ för att lösa detta är att köpa till glashållare som klarar vinglas och andra högre glas. Fundera igenom hur det ser ut bland glas, kastruller och porslin hemma hos dig och utgå från vad som används mest frekvent när du väljer inredning i din diskmaskin.

Funktioner

Om du läser bänkdiskmaskin test kommer de innehålla all information om de funktioner som just den bänkdiskmaskinen innehåller men innan du gör det kan det vara bra att själv tänka igenom vilka funktioner som är viktigast. Det enklaste är att utgå ifrån hur du lagar mat, vilka saker du använder och hur du vill använda maskinen.

Program: Fundera igenom vilka program du behöver och leta efter funktioner som gör det lätt att använda maskinen. Specialprogram är bara värda att betala extra för om du kommer använda dem regelbundet. Det kommer vanligtvis att finnas minst 3 program i din diskmaskin, varav de huvudsakliga är program som kan köra disken i 65C, ett ekonomiprogram för normal tvätt och ett program för ”findisk” för känsligare porslin.

Flexibla korgar: justerbara eller avtagbara underkorgar och en höjdjusterbar övre korg som hjälper dig att få ut mesta möjliga av blandade laster av disk. Även glashållare kan vara en bra idé att investera i.

Timer: Gör att du kan ställa in maskinen så att den startar automatiskt en viss tid. Detta är användbart om du vill köra diskmaskinen på natten då du kanske har en billigare energitariff eller av andra skäl.

Barnlås: Säkerställer att barn inte kan öppna maskinen medan den är igång. Tänk på att även om du inte själv har barn kanske du har barn på besök ibland och det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra.

Läckagesensor: Kontrollera att diskmaskinens inloppsrör har en läckagesensor som stänger av vatten om det skulle översvämma. Vissa maskiner har funktionalitet för att upptäcka förändringar i vattentrycket högst upp i inloppsslangen och en säkerhetsventil kommer då att stänga av vattnet.

Portionering av vattenmängd: Sensorfunktioner utformade för att anpassa programmet till belastningen i maskinen, för att minska eller öka mängden vatten eller sköljningar som behövs beroende på hur smutsig disken är.

Torkning

Alla bänkdiskmaskiner har en funktion för torkning av disken men i huvudsak kan man säga att det finns två olika metoder för torkning: varmluft eller restvärme.

Varmluft: Mest effektiva torkmetod men använder lite mer el. Ett element värmer luften för att torka föremålen i diskmaskinen.

Restvärme: Diskmaskinen använder restvärmen från slutsköljningen för att torka disken. Detta är den mest miljövänliga metoden.

Energimärkning

Alla vitvaror måste enligt EU-regler vara energimärkta. Märkningen har en skala från A (bäst) till G (sämst). På samma märkning visas egenskaper som buller och volym och hur bra maskinen till exempel diskar. Välj alltid en bänkdiskmaskin som har minst A+ för att vara säker på att den är energieffektiv. Bra att veta är också att program för disk vid lägre temperatur sparar energi. Om man skrapar av matrester istället för att skölja och bara diskar fulla maskiner är det energisnålare att diska i en diskmaskin än att diska för hand.

Installation

Enligt Boverkets Byggregler ska alla fasta elinstallationer, vatten- och avloppsinstallationer vara ”fackmannamässigt utförda”. Därför är det är det bäst att alltid anlita en professionell VVS-installatör och en elektriker med ansvarsförsäkring när du ska installera din bänkdiskmaskin. Om du ska byta ut din gamla maskin kan det vara okej att installera själv men kontrollera med ditt försäkringsbolag innan du gör det så att det inte blir problem om det skulle gå fel.

Slutligen

Oavsett om du i slutänden väljer en bänkdiskmaskin för att den har fått bäst i test eller helt enkelt för att du tycker den är snygg är det viktigt att mäta ytan där den ska stå. När du gjort det och har koll på hur många kuvert du behöver och att den har all funktionalitet du vill ha är det dags att slå till. En bra bänkdiskmaskin kan hålla många år om du tar hand om den ordentligt.