Idag finns det en rad olika sätt som du kan använda för att transportera ditt barn. En av dessa sätten är att använda ett bärsele, som verkligen kan underlätta vissa resor för dig. Men vilken bärsele är bäst? Det kan vara svårt att veta, speciellt när det finns såpass många olika alternativ att välja mellan där ute. Att använda ett bärsele kan verkligen underlätta med många saker, dessutom slipper du bära runt på en stor vagn eller liknande för att gå runt med ditt barn. Ett bärsele kommer således ge dig mycket bättre frihet än vad en barnvagn kan göra i många fall, men det skiljer sig självklart från situation till situation.

Idag finns det många olika bärsele bäst i test som du kan läsa, vilket är toppen om du vill få ihop så mycket information som möjligt gällande produkten. Detta kan vara ett utmärkt sätt för dig att lära dig mer om bärselet, vad andra människor tycker om produkten och annan nyttig information som handlar om bärselet i sig. I den här artikeln kommer vi gå igenom allt du behöver veta om just bärselen och varför du borde ha ett i din ägodel. De bästa bärselen som finns idag behöver helt enkelt ge dig och ditt barn god komfort och så att allt passar båda era behov. Är det ett bärsele nyfödd som du ska köpa, se till så att du faktiskt hittar ett bärsele som erbjuder er båda goda ergonomiska fördelar, så att både du och ditt barn kan ha det så bekvämt som möjligt. Är du ute efter ett billig bärsele så är det alltid värt att ta en titt på de bärsele rea som är just nu, så att du kan köpa ett bärsele i hög kvalité men som ändå inte kostar allt för mycket.

Vad är ett bärsele?

bärsele nyföddEtt bärsele är ett slags verktyg som du kan använda dig av för att enkelt bära ditt barn. Barnet ditt sitter således i bärselet, samtidigt som du har på dig det. På så sätt kommer ett bärsele enklare hjälpa dig att gå runt med ditt barn, utan att du behöver gå runt med en barnvagn. Du kommer således få en mycket bättre frihet när det gäller just att ta sig från punkt A till punkt B med ditt barn. Idag finns det en rad olika modeller av bärselar, oavsett om det är för lite äldre barn eller om det är ett baby bärsele som du letar efter.

Ett bra bärsele kommer enklare ge dig en god avlastning, när du har ditt barn och bär det. Tack vare bärselet så balanserar det ditt barns vikt jämnt över din egna kropp, vilket på så sätt gör det enklare för dig att bära runt på ditt barn. Många av de äldre modellerna som finns på bärselen har endast axelremmar, men när man tittar på de nya modellerna så brukar de dessutom ha ett midjebälte eller ett höftbälte, då att belastningen kan fördelas bättre och lättare. Använder du ett bärsele så kommer du enklare få möjlighet att vara nära ditt barn samtidigt som du får en mycket bättre smidighet då du kan röra och gå på säkert sätt, då bärselet helt enkelt sitter fast på din kropp. Ser du till att välja det bästa bärselet så kan du med stor förmodan känna dig säker att du kommer få exakt den bärhjälp som du behöver i månader framåt, eller i vissa fall till och med år!

Av vilka material är bärselen gjorda av?

De flesta bärselen som finns idag är gjorda av något slags tyg, mestadels är många bärselar idag gjorda av materialet mesh, som är ett slags material som är väldigt svårt att torka av. Detta är således bra om man har en bebis som har en tendens att kräkas mycket, vilket då materialet kommer hjälpa dig att behålla kvaliteten i bärselet även om olyckan skulle vara framme. Det är perfekt att äga ett bärsele av mesh under sommaren, då det tillåtet ett mycket bättre luftgenomströmning och därför kan barnet således inte heller behöva bli alldeles för varmt under sommaren. Skulle du dock leta efter ett bärsele att ha på vintern, då är det mer värt att se över på en produkt som har tjockare material i sig. Det finns också vissa olika bärselar som har ett slags överdrag, som kommer skydda ditt barn extra mycket om det skulle vara minusgrader ute. När du tittar på det material som bärselet är gjort av, så är det också viktigt att du ser över hur tyget ser ut och även hur sömmarna ser ut. Finns det någon risk att ditt barn kan skava sig av materialet? Det är speciellt viktigt att titta på de delar som kommer nära ditt barns hud, då det är här som de mestadels kan skava på ditt barn. Det finns också en bra beteckning som är väldigt viktigt att känna till, vilket är ordet Oeko-text. Detta är ett certifieringssystem och ett testsystem för de tyger som används. Har tyget denna slags anmärkning så betyder det att de som tillverkat tyget inte har använt ämnen som kan vara skadliga eller riskabla för ditt bar. Detta kan verkligen kännas mer tryggt, speciellt om ditt barn kommer att tillbringa många timmar i bärselet och speciellt eftersom ditt barns hud kommer nudda tyget under längre tider. Vill du således att dessa bärsele test har gjorts på tyget, håll då utkik efter den anmärkningen.

Vad för modeller finns det när man kikar på ett bärsele?

När man tittar på olika bärselen idag, så kommer man också märka att det finns en rad olika modeller. Så hur fungerar respektive modell och varför passar den bäst i vissa situationer? Det finns en rad olika bärselen idag, allt mellan mei tai bärsele till andra populära märken och modeller. En av de mest populära modellerna som finns, om man letar efter lite mer avancerad teknik, är de bärsele ryggsäck som finns. På så sätt får ni alltså ett bärsele och en ryggsäck, fast i en och samma produkt! Detta är toppen om du inte vill använda en barnvagn, men du vill ändå ha möjlighet att kunna ha olika saker med dig på resan. På så sätt kan du packa ned allt det nödvändiga i väskan – där ditt barn samtidigt får plats!

Skulle det vara så att du vill ha ditt barn på din rygg, då kan det vara smart speciellt om det är så att ditt barn är lite tyngre så att du kan bli av med belastning för dig som förälder. Det är således många som föredrar bärselen på ryggen när barnet blir lite äldre. Dessutom är det också väldigt praktiskt, då du enkelt kan ta hand om vissa sysslor eller aktiviteter när barnet istället är på din rygg än på din mage. Ska du använda ett bärsele som du har på ryggen, så rekommenderas det att du väntar tills ditt barn är över 12 månader gammal. Detta eftersom du inte kommer få samma uppsikt på ditt barn när du har den på ryggen. Det är alltid smart att läsa igenom de manualer eller böcker som tillkommer när du köper ditt nya bärsele, så att du vet hur du tydligt och enkelt justerar och ställer in bärselet på bäst sätt.

Bärsele och dess säkerhet

Innan du ska köpa ett bärsele, så kan det vara värt att se över hur säkerheten faktiskt är gällande dessa produkter. De barn som vi har är faktiskt de värdefullaste som vi har, därför är det också högsta prioritet så att just du kan känna dig så säker som möjligt när du använder ett bärsele. Först och främst så är det viktigt att du hittar ett bärsele som har giftfria och hållbara material, speciellt eftersom bärselet faktiskt kommer nudda ditt barns hud under en längre tidsperiod. Du vill givetvis också att materialet ska hålla, så att det inte går sönder. Det är ändå en bebis som du har i ditt bärsele, och bebisar tenderar att suga eller bita på tyg, så därför är det också viktig att du faktiskt har ett bärsele som inte är skadligt för ditt barn. Hitta ett bärsele som gärna har gått igenom en del olika tester för just säkerheten, så att den har höga säkerhetskrav.

När du ska använda ditt bärsele så finns det en del saker som är bra att veta. Först och främst är det viktigt att du faktiskt har koll på ditt barn när den sitter i ditt bärsele. Det är således inte bra att låta kläder eller något slags tyg ligga över din bebis när du har på bärselet, så att du inte ser barnet. Det är också viktigt att ditt barn sitter upprätt så att barnet får helt fria andningsvägar när den sitter i bärselet, så det är bra att ha barnet nära dig också så att du kan ha koll på hur barnet sitter. tänk också på att ditt barn kommer få värme från din egna kropp, så det är inte bra att klä på din bebis med för mycket kläder när den sitter i ett bärsele. När du väl har satt i ditt barn i ditt bärsele, se till så att alla spännen och liknande är låsta eller knäppta, så att du får ett så bra stöd för både nacken och kroppen på ditt barn. Skulle det vara så att du har din bebis i ditt bärsele och du behöver böja dig ned, se till att böja dina knän istället för din midja så att din bebis fortfarande är i en upprätt position utan att ramla eller göra illa sig. En annan viktig sak är att inte ligga ned när du har ett barn i ditt bärsele och du ska inte heller ha ditt barn i ett bärsele när du utför vissa sportaktiviteter, då det helt enkelt finns en stor risk att du gör illa dig och därmed riskerar du att göra illa din lilla också.

ergonomisk bärseleSå vid vilken ålder är det mest säkert att börja använda ett bärsele? Det kan vara svårt att veta bärsele framåtvänd ålder men i de flesta fall kan du faktiskt använda ditt bärsele så fort din bebis har fött. Det är dock alltid viktigt att du läser igenom den användarhandbok eller den manuel som tillkommer med bärselet, så att ditt barn i alla fall uppfyller den minimivikt som är eftersom denna siffra ibland kan variera. Är det så att du ska bära en nyfödd i ditt bärsele, se till så att ditt barn är så nära dig som möjligt. Speciellt i början när barnet precis har fötts, då det helt enkelt är viktigt att det nyfödda barnet får så mycket närhet som möjligt. Eftersom ditt barn är så pass litet så är det också värt att titta på ett litet bärsele som enkelt kan omsltuta den lilla kroppen och också ge ett bra stöd för ditt barns rumpa.

När du ska köpa ett bärsele barn så är det ytterst viktigt att du har ett bra nackstöd för ditt barn. Det är faktiskt så att huvudet på ett spädbarn utgör hela en tredjedel av den totala kroppsvikten! Barnets huvud är dessvärre inte starkt nog att kunna ha huvudet upprätt helt själv, det tar nämligen flera månader innan bebisen kan bygga upp den nackmuskulaturen. När man får barn så lär man sig direkt att man ska hålla en hand bakom nacken, som stöd när man har barnet i famnen. Detta gäller då givetvis också att barnet behöver ett bra stöd för sin nacke, även när han eller hon sitter i ett bärsele. Därför är det väldigt viktigt att det finns ett justerbart nackstöd, speciellt när man tittar på barnets fem första månader.

Ska det vara så att du ska köpa ett bärsele som är framåtvänt, så behöver barnet varar starkt i nacken. Det är helt enkelt många barn som gillar att se vad som händer och barnet har också då möjlighet att röra både ben och armar. Det är dock viktigt att ditt barn är tillräckligt gammalt så att han eller hon kan ta hand om nacken helt själv. Så vänta med att använda ett framåtvänt bärsele tills din bebis iallafall är minst fem månader gammal. När ditt barn sitter i det här läget så är det viktigt att du har koll på hur ditt barn mår, eftersom du kommer ha det svårare att se barnets ansikte. En annan bra sak att veta när det gäller just framåtvända bärselar, är att det kommer skapas en större belastning över dina axlar, eftersom barnets tyngd är längre ifrån din egna kropp. Det är alltså smart att växla både framåtvänt och utåtvänt läge, så att du kan avlasta tyngd på din rygg och dina axlar.

Hur väljer man ett bärsele?

Ska du välja ett bärsele, så finns det några saker som är viktiga att tänka på och vad som är viktigt att bärselet har. Kommer det vara samma barn eller bebis som ska använda bärselet, eller är det bättre om bärselet går att justera så att olika barn kan använda det? Är det så att du kommer vilja använda bärselet så att ditt barn enklare kan somna, då kanske det är bara att du enkelt kan lyfta upp barnet när den väl har kommit till ro. I dessa fall så kan det vara viktigt att hitta ett bärsele som är väldigt enkelt att knäppa, så att du smidigt kan lyfta upp barnet från selet. Ska du använda bärselet istället för en barnvagn, så är det toppen om bärselet kanske har något extra utrymme så att du kan förvara saker där. Det finns också de bärselar som efterliknar sjalar, om det är så att du har svårt att bestämma dig för vilken av produkterna som du vill ha till dig och ditt barn. Har du ett väldigt litet barn, så är det ytterst viktigt att huvudet får ett bra stöd när den sitter i bärselet. Det gäller både när barnet somnar och när den är vaken. Ska barnet sitta så bra som möjligt, så ska den sitta i en så kallad grodposition, som gör att det blir så ergonomiskt för ditt barn som möjligt. De flesta bärselar idag som produceras är således redan anpassade för att vara ett ergonomisk bärsele – men att också tänka på sittpositionen är viktigt.

Är det ett bärsele större barn som du letar efter, så är det rätt viktigt att barnet faktiskt ser bra så att den således kan se världen runt omkring sig. Det finns en rad olika modeller idag som erbjuder olika möjligheter så att ditt barn kan se på allt spännande som händer överallt. Dessutom så varierar det även på de bärpositioner som ett sele tillåter, där vissa har möjlighet att bära barnet på magen så att barnet är vänt mot föräldern – men också tvärtom så att det är ett bärsele rygg, så att då barnet har ryggen mot dig och på så sätt kan se vad som händer bakom dig. Känner du redan att du kommer vilja ha ditt barn i ett bärsele under en längre tid, så kan det redan från start vara smart att titta på ett bärsele som klarar av högre vikt. Allt skiljer sig mellan modeller och tillverkare som har skapat det specifika bärselet, så det är alltid värt att se över på olika modeller innan du bestämmer dig för att köpa ditt nya bärsele. När du kikar på bärselen som är anpassade för lite större barn, så kommer du med stor förmodan hitta ett spädbarnsinlägg i bärselet, som du därefter kan ta bort när barnet växer. En annan sak som också är värd att tänka på är hur själva bärselet är konstruerat, om det är så att du till exempel vill kunna använda bärselet när du är gravid eller om du gjort kejsarsnitt och ändå vill ha möjlighet att bära barnet tidigt. Du kan också i dessa fall köpa ett midjebälte, som kommer hjälpa dig att känna en skönare bekvämlighet jämfört med ett bälte som du har runt höften.

Hur tar man hand om ett bärsele på bäst sätt?

För att ta hand om ett bärsele på bäst sätt, så är det alltid viktigt att du kontrollerar bärselet innan du sätter ditt barn i det. Kontrollera så att det inte finns något som kan göra så att barnet blir skadat eller får rivsår. Eftersom det är din bebis som kommer sitta i bärselet, så finns det också en stor risk att det kommer bli smutsigt. Bebisar tenderar att spy eller dregla, så det kan vara så att bärselet efter en stund känns lite skitit. Se alltså till att rengöra ditt bärsele titt som tätt, så att ditt barn kan sitta i ett så fräscht bärsele som möjligt.

Det är alltid bra om du läser igenom den manuel eller den information som du får med ditt bärsele, där de oftast ska stå hur du ska rengöra och tvätta ditt bärsele. I många fall så kommer du ha möjlighet att tvätta bärselet i en tvättmaskin, vilket absolut är de bästa och det enklaste sättet att rengöra ditt bärsele. Det finns dock vissa bärselar som har material som du inte bör ha i en tvättmaskin, vilket då gör att du behöver tvätta bärselet för hand. Se till att använda ljummet vatten och en bra tvål som inte är skadlig för ditt barn, så att det inte blir så att du tvättar bärselet med någon produkt som ditt barn kanske kan vara allergisk mot eller liknande. Se till att välja doftfria produkter som inte stör ditt barn. När du väl har tvättat bärselet så att det är så rent som möjligt, då är det bara hänga upp den på tork och låta den torka. Det finns dock vissa bärselen som har material som gör att du enkelt kan torka av spya eller dregel, vilket då betyder att du egentligen aldrig kommer behöva tvätta ditt bärsele. Det är dock viktigt att du fortfarande ser till så att det känns så fräscht som möjligt, även om det är gjort i sådant material så att ditt barn inte riskerar att bli sjuk eller liknande tack vare smuts som bildas.