Att spänna fast bältet när man sätter sig i bilen är för oss lika självklart som att svälja maten när man äter. Man gör det, helt enkelt, utan att ifrågasätta något, och för många svenskar är det nästan som att de tror att bilen inte kommer att fungera om inte alla är ordentligt fastsatta. Hur roligt det än låter, är detta inte annat än bra – enligt lag ska alla ha bälte på sig för att skydda liv och lem ifall en olyckshändelse skulle äga rum. Men lagen säger också att barn som är under 135 cm långa måste även ha annan skyddsutrustning på när de ska på en åktur: bilbarnsstolen, som fästs i baksätet och gör att din lilla älskling kan komma oskadd ur det som egentligen inte skulle få hända.

 
1. bäst i test
BeSafe Stretch
Vårt betyg
2. Mest populära
Cybex Anoris T i-Size
Vårt betyg
3. mest prisvärt
Joie i-Spin 360
Vårt betyg
4. Flest funktioner
Britax Dualfix M Plus
Vårt betyg
5. Vårt senaste val
Cybex Solution S2 i-Fix
Vårt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

 

Bilbarnstolens historia

Bilbarnstolar uppfanns nästan samtidigt som bilarna började bli populära – men syftet med dem var inte barnets säkerhet. De första annonserna framställer barnstolarna för bilen som roliga mackapärer som tjänade det dubbla syftet att underhålla barnet och hålla det borta från föraren, mamman – för självklart skulle ungen få sitta i framsätet! ”Barnet sitter bra, ser bra, och stör inte Er när Ni kör”, hette reklamen. Vissa modeller hade sitsar av flätad korg som hängdes upp på stolens ryggstöd. En modell byggdes med en egen ratt för barnet – körskolan började tidigt! Föräldrar råddes att skära upp gummibollar och fästa dem på skarpa objekt vid ratten, eftersom ”barnet kan slå huvudet i dem vid en tvär bromsning”. Med tiden blev fabrikanterna smartare, och började sätta små bälten på sitsarna, men de var fortfarande långt ifrån säkra anordningar. Barnet kunde både sitta och stå i vissa modeller med nedfällbart säte, och fokus låg fortfarande mest på att hålla barnets fingrar borta från det riktiga körandet.

bilstolTiden gick, bilarna blev snabbare. Antalet olyckor ökade, och skadorna som dessa olyckor åsamkade blev värre. Det var på 60-talet som doktor Bertil Aldman insåg att något måste göras åt detta. Han hade precis skrivit färdigt en rapport om trafiksäkerhet, och roade sig lite med att titta på TV. De visade amerikaner som skulle skuta upp rymdkapseln Gemini. Astronauterna satt ordentligt fastspända med ryggen mot färdriktningen – och detta fick doktor Aldman att tänka efter. Skulle det vara bättre för barnen med en bakåtvänd bilbarnstol? Han undersökte saken vidare. Det visade sig att amerikanerna hade kommit på att denna ställning var säkrare, eftersom alla krafterna vid en olycka togs upp av ryggen, och därmed skyddades de känsligaste organen. Många liv skulle kunna räddas med denna metod. Men skulle det funka på barn? De är ju väldigt olika vuxna i sina kroppsliga proportioner, och dessutom mycket känsligare. Men det var ändå en idé att testas, tänkte han och kontaktade både Volvo och Chalmers Tekniska Högskola. Det var så den första riktiga bilbarnstolen såg sin början.

Krocktester utfördes, med positiva resultat. År 1967 kunde man kila till affären och köpa en bakåtvänd bilbarnstol, som ”enkelt” skulle monteras genom att skruva loss och vända på hela passagerarstolen. Barnstolen fästes med en speciell ryggplatta och specialdesignade fästband, och barnet kunde åka med till landet eller stan, säkert som en skruv i ett skruvstäd, även om det kanske inte var lika bekvämt.

Fler liv räddades, men arbetet bakom kulisserna på bilbarnstolsfabrikerna pågick…

En fråga om liv eller död

Vilken barnbilstol ska du välja? Svaret på denna fråga är inte så enkelt som vilken färg du tycker bäst om eller hur bra pris du kan få tag på. Det är ditt barns liv det gäller, så det första du bör ta reda på är vilken bilbarnstol som är bäst i test 2020, så att du lägger ut dina pengar på en stol som verkligen kommer att göra sitt jobb ordentligt. Men det är inte så lätt att veta hur en barnstol kommer att fungera i en krock när man står och stirrar på den i affären. Därför utförs diverse bilbarnstol krocktester på laboratoriet redan innan stolen marknadsförs. Det är resultatet på dessa tester som du bör känna till innan du väljer.

En av de viktigaste frågorna som dessa tester gett svar på är: Ska man välja en bilbarnstol som är framåtvänd eller bakåtvänd? Ett barn som gärna vill se ut genom fönstret kanske föredrar utsikten och ger sin tycke till känna med ångestfulla skrik – men det är du som förälder som bestämmer, och du måste försäkra dig om att välja den bilbarnstol som blir bäst för ditt barn, även om det inte är det roligaste alternativet. Bevisen tyder på att bakåtvända stolar faktiskt skyddar bättre. Även om man gått långt sedan 60-talet och doktor Alders första modeller, är det fortfarande denna ställning som mest skär ner på de krafter som huvud, nacke och mage får ta emot vid en frontalkollision. Men det gäller att läsa på om hur den stol du tänkt köpa beter sig även i kollisioner bakifrån och från sidan. Särskilt viktigt i detta fall är hur huvudet skyddas. Det finns flera videor på nätet av bilstolstester som utförts med speciella dockor med inbyggda kraftmätare. Det är ett ganska specifikt sätt att ta reda på vilken stol som är bäst, det enda du måste göra är att googla lite för att använda informationen som riktlinje när du ska bestämma om det är en bakåtvänd eller framåtvänd bilbarnstol som är bäst i test 2020. Titta gärna på flera av dessa krocktester: de är inte bara roliga att se på, utan när du ser hur dockans huvud kraftigt flängs fram och tilbaka precis efter krocken, kommer du att förstå varför det är så viktigt för ditt barns späda hals och bräckliga huvud att vara väl skyddade hela tiden.

När det kommer till olyckor från olika håll har det även bevisats att sitsens plats i bilen spelar roll: en bakvänd bilstol i framsätet med bortkopplad krockkudde har lägre skaderisk än i baksätet vid en frontalkrock. Handlar det däremot om en kollision från sidan, är barnet säkrare i mitten av baksätet. Dessa sidokollissioner inträffar inte varje dag, men de är mycket vanligare än man trodde för några år sedan. Du som ska införskaffa bilstol måste vara på alerten med detta: de äldre modellerna kanske inte har så bra skydd mot sidkrockar.

Typer av trafiksäkerhetssystem för barn

I Sverige är det lag på att barn ska sitta i bilbarnstol tills de blir 135 cm långa. Skydden som finns tillgängliga indelas i tre grupper beroende på barnets ålder och storlek:

Typ 1 Spädbarnsskyddet, för barn upp till 9 månader gamla. När babyn har lärt sig stabilisera sin egen nacke och sitta upp utan stöd, kan du fundera på att byta till nästa typ, även om hen kanske inte uppnåt den rekommenderade bilbarnstols åldern än.

Typ 2 Bilstolen, där barnet sitter bakåtvänt. Denna strategiska ställning måste barn upp till minst 15 månader finna sig i. Den funkar dock bra upp till 4 – 5 års ålder – på så sätt förlänger du stolens användningstid och får mer nytta av dina pengar. Som senast bör du byta till nästa typ när barnens öron nått upp till bilstolens ryggstödskant.

Typ 3 Bältesstolen har testats och blivit funnen ganska säker för stora barn. Här sitter barnet framåtvänt, fastspänt med bältet. Denna måste användas till barnet är minst 135 cm och högst 150 cm lång, vilket motsvarar ungefär 10 års ålder. När du väljer bältesstol måste du dock tänka på barnens behov: gillar de att sitta och titta ut genom fönstret under resan? Sitter de med näsan i paddan och spelar något videospel? Säkerhetsutrustningen har testats med krockdockor med sensorer i huvudet, så att man kan undersöka exakt hur bra man (inte) har det, men än handlar det bara om robotar. Ingen docka uppför sig så oförutsägbart som en 9-åring som tvingas sitta i en bil flera timmar om dagen.

Bälteskudde för äldre barn

Alla 10-åringar är inte likadana, och för de stora och långa måste det även finnas ett skönt och tryggt alternativ. Bälteskudden har förut ansetts som ett mindre säker alternativ än bilstolen, men detta är inte nödvändigtvis fallet. Bälteskudde tester har bevisat att vid rätt användning är de lika säkra som bilstolar. För dig som väljer att låta dina större barn sitta på bälteskudde, är det viktigt att komma ihåg att storleken på denna måste passa både barnet och bilen. Riktiga barn beter sig inte som krockdockor – de rör på sig hela tiden, kanske böjer sig för att titta genom fönstret eller på andra sätt inte sitter som tillverkaren tänkt sig att de ska göra. Kolla därför alltid hur högt barnet har till taket när bilstolen är på plats! Huvudet måste också skyddas, och detta görs bäst genom att välja en enklare modell för de längre barnen. Den viktigaste detaljen inom säkerhetssynpunkt är dock denna: Barnet ska komma upp så att höftbältet ligger mot låren i stället för mot magen.

Tips för dig som ska välja bilbarnstol:

  • Kom ihåg att barn i bilbarnstol upp till 4 års ålder alltid ska åka bakvänt, eftersom detta minskar risken för dödsfall upp till fem gånger.
  • Se till att den butik du handlar hos även erbjuder assistans från utbildad personal, så att du får den bilstol som anpassar sig till både din bil och ditt barn.
  • Alla barn är olika. Tänk på att stolens storlek ska matcha barnets om den ska fungera rätt: öron och ögon får aldrig överstiga stolens kant. Leta efter en stol som godkänts för barn upp till 25 kg – då ökar du även stolens brukstid, eftersom barnet inte kommer att växa ur den så snart.
  • Se till så att den stol du väljer är E-märkt, Plus-testad och godkänd, eftersom detta garanterar nackskydd.
  • Även om barn på vissa ställen enligt lag inte får sitta i framsätet, spelar platsen ingen roll när du valt rätt bilstol. Se bara till att koppla ur krockkudden, och ta gärna hjälp av utbildad personal när det blir dags att göra detta. Konsekvenserna av en krockkudde som utlöses just där barnet sitter kan vara förödande.
  • Följ instruktionerna noga när du monterar in stolen. Detta kan vara den avgörande faktorn vid en svår krock.
  • Luta inte stolen för mycket.
  • Höga sidkanter ger ökat skydd ifal en sidokrock skulle inträffa. Kontrollera hur dessa anpassar sig till barnets storlek.

Återanvändning av bilbarnstolar: Fördelar och nackdelar

Har du redan varit med om den chockerande erfarenheten av en trafikolycka, spänner du säkert fast ditt älskade barn extra noga varje gång ni ska ut och åka. Men frågan är: i vilken stol? Även om stolen som skyddade barnets liv förra gången ser hel och fin ut, vet du inte om den lidit interna skador, eller hur säkert den kommer att sitta vid nästa krock. Därför rekommenderas det att aldrig använda samma bilstol som redan varit med om en olycka. Skrota den och köp en ny i stället – det är liv och död det gäller.

Samma princip gäller även vid inköp av begagnad bilstol. Vet du inte vad stolen fått vara med om hos sin förra ägare, är det kanske bäst att låta bli, hur bra priset än är. Är den i perfekt kondition, ska du även tänka på åldern: Garantin på bilbarnstolar brukar vara på 10 år, medan babystolar bör bytas ut efter 5 – 7 år. Men eftersom de flesta är tillverkade av (bland annat) plast, är det en sämre idé att låta ett nytt barn bruka en stol som är äldre än 5 – 6 år. Detta beror på att med åldern ökar risken för att materialet blir sprött, och stolen skyddar då mindre eller inte alls i en olycka.

Ett tips som gäller när du ska bestämma dig för att slå till: titta under tyget! Hur ser frigoliten ut? De flesta stolar har vissa delar av frigolit som finns till för att dämpa stötar och göra det mjukare för huvudet. När en krock inträffar kanske inte plasten visar några större skador, men frigolit avslöjar alltid hårdhänt behandling: märker du att den inte ser ut som den ska är det nog bäst att låta den vara, hur bra priset än är.

Vet du att stolen aldrig varit med om någon olycka (du kanske känner den förre ägaren sedan länge), ser del hel och ren ut, och är den mindre än 5 år gammal, finns det många fördelar med att köpa en begagnad stol. Nya prylar brukar kosta extra – och ofta betalar du inte bara för produkten, utan även för märket, någon ny design, kanske till och med för ”säsongens färger”. Då kommer ekonomitänkandet in i bilden: varför slänga ut dyra pengar när man kan skaffa billiga barnstolar som i praktiken är lika bra? Med en snabb sökning på Internet kan du komma till diverse hemsidor som erbjuder denna tjänst till rimliga priser.

En stol som växer med barnet

Föräldrar vet en sak om inte annat om sina barn: de växer ur kläder och prylar snabbare än man hinner blinka. Så en bilbarnstol som passade perfekt när ungen var liten kommer snabbt att kännas för trång – om man inte valt smart. Vill du spara tid, stress och pengar, är det bättre att satsa på en stol som ”växer” i takt med barnet. Fråga efter extra funktioner som anpassningsbart sidokrockskydd, justerbar höjd och justerbar sittvinkel. Tänk även på benutrymmet! En av de vanligaste orsakerna till att bilstolar byts ut är att barnet inte längre får plats med benen. Förebygg detta problem genom att skaffa justerbart benutrymme – på så sätt sparar du plats när barnen är små, skapar extra utrymme när de små benen vuxit lite till, och sparar pengar genom att slippa byta stol vartannat år.

Hur mycket ska jag betala för stolen?

Priset beror naturligtvis på den typ, modell och utgivare du valt, samt om stolen är ny eller begagnad. Men för att ha ett hum om vad som är rimligt, är det bra att veta att det finns bra stolar att få tag på för allt mellan 500 – 10000 SEK. Vissa försäljare erbjuder ibland bilbarnstol rea. Vill du skydda både barnets liv och familjens plånbok, kan det vara värt att prenumerera på deras nyhetsbrev några månader innan inköpet blir aktuellt, så du får vara först om att veta när dessa rabatter börjar gälla.

Använd stolen på rätt sätt

När stolen är inköpt och installerad i bilen, gäller det att få allt på plats för att den ska funka som ett ordentligt skydd om olyckan är framme. Sveriges poliskårar rapporterar ibland om föräldrar som bötats för att deras barn suttit skyddslösa i bilen. Det kan vara lätt att tänka att ”man ska bara” köra hit eller dit, eller att ”det går så snabbt så det gör inget”. I bästa fall betyder bortglömmelsen en böta på 2500 SEK. I värsta fall kan du behöva programmera in en begravning i schemat. Kom ihåg lagen: barn ska ALLTID ha skyddsutrustning.

bakåtvänd bilbarnstolHar du en bil med ISOFIX, ska du montera in stolen med ISOFIX-fästet i fästpunkterna. Annars spänner du fast stolen med bältet. Se till att alltid läsa instruktionerna noga, eftersom lite slarv kan orsaka stora skador. När du satt barnet i stolen, se till att dra åt selen ordentligt! Detta vet du genom att sticka in ett finger mellan barnets bröst och selen – får det plats och inget mer, sitter den som den ska. Kolla även att remmarna inte är tvinnade.

Är det kallt ute? Du har säkert klätt på ditt barn ordentligt. Men kom ihåg att en tjock jacka mellan barnet och remmarna kan påverka selens effektivitet. Ta hellre av tunga ytterkläder och använd dem som en värmande filt ovanpå selen i stället.

Vad har du på hatthyllan? Ta bort det! Lösa element kan lätt flyga rakt i ansiktet på intet ont anande småbarn vid en häftig inbromsning. Även relativt mjuka saker kan fungera som projektil om det går fort nog. Därför är det en bra idé att ha som vana att ha det rent och ordnat i bilen: lämna aldrig lösa saker på hatthyllan, och bromsa mjukt även när det är brottom.

Att hyra bilbarnstol – ett smidigare system

För dig som är förstagångs förälder kanske det känns helt onödigt att lägga ut massor med pengar på en stol som ungen bara kommer att använda i ett halvår. Det är med tanke på dig som vissa utgivare av trafiksäkerhetsprodukter har skapat ett program som låter dig hyra den stol du behöver. Du betalar månadsvis, och så fort ditt barn vuxit ur sin gamla sttol och behöver en ny, är det bara att ringa upp försäljaren och be om ombyte. På så sätt kan du få nytta av alla tre typer av stolar, men betala upp till hälften av det det skulle ha kostat om du hade köpt stolarna i butiken. Den sista stolen får du så klart behålla när avtalet är betalt och avslutat, så att ditt barn kan nyttja den tills hen växer ifrån behovet av bilstol helt.

Om du är på resa någonstans och behöver hyra en bil, se då till att även denna har möjlighet för innstallering av barnstol. Försäkra dig om att du bokar stolen samtidigt som du bokar hyrbilen! I Sverige kan man hyra bilbarnstol enväg på förfrågan. En minimal avgift tillkommer.

En säker färd

Visst kan det vara jobbigt i början – så många detaljer att tänka på, särskilt när det är småbarn som ska med på resan. Det ska vara blöjor och nappflaska, ombyteskläder och leksaker, så mycket så man har händer och armar fulla – och med dem ska man sätta in prylarna i bagageluckan? Men skyddsutrustning i en bil är inte försumbar. Kom ihåg: Det är lag på det! Dessutom är dina barns liv värda mycket mer än de få extra sekunderna som det skulle spara dig att inte spänna fast dem. Man vet aldrig när olyckan är framme – och om det så handlar om en tvärbromsning för att inte köra på en stackars duva som tappat bort sig på färden, vill man ju helst slippa lida fysiska konsekvenser för det… Likaså när det gäller barn: en lyckad semester innehåller aldrig ett reportage om en olyckshändelse med ödesdigra konsekvenser. Så var smart: spänn fast!