Ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen i Sverige har högt blodtryck enligt vårdguiden. Det är ganska många! Högt blodtryck kan vara farligt och till och med livshotande och leda till sjukdomar som stroke och hjärtinfarkt. Du får också ökad risk för hjärtsvikt, njursjukdom, demens. Njurarnas funktion kan också försämras av högt blodtryck. Det är därför bra att mäta sitt blodtryck och speciellt om du är orolig för ditt blodtryck. Det finns en mängd produkter på marknaden som kan hjälpa dig att göra detta: bra blodtrycksmätare för hemmabruk. Kolla in våra utvalda blodtrycksmätare som fått bäst i test för att hitta en som passar dig.

Köp Guide

När man ska hitta den bästa blodtrycksmätaren finns det en del grundläggande faktorer att tänka på. En av de viktigaste är att manschetten är tillräckligt stor så att den passar runt din arm. I vår samlade blodtrycksmätare test kan du läsa mer om de enskilda mätarna och säkerställa att manschetten är tillräckligt stor.

Utrustningen

När du ska köpa en blodtrycksmätaren bör du välja en av god kvalitet som är testad och godkänd. Den bör dessutom mäta trycket i överarmen eftersom handledsmätare ger osäkrare resultat. Manschetten för överarmen ska vara av rätt storlek när du ska mäta blodtrycket. Om du har en kraftig överarm och mäter med en manschett avsedd för normalstora armar får du felaktigt höga värden.

Vad en blodtrycksmätare gör

En blodtrycksmätare är en maskin som mäter blodtrycket. En av våra vanliga folksjukdomar är just högt blodtryck, eller hypertoni som det heter på latin. Det finns bara ett enda sätt att veta om man lider av högt blodtryck och det är att mäta det.

Hur blodtrycket mäts

Blodtrycket mäts i millimeter kvicksilver, mm Hg. Detta anges med två tal, till exempel 120/80. Det första talet anger övertrycket som uppstår när hjärtat drar ihop sig och pumpar ut blod. Det andra talet anger undertrycket när hjärtat slappnar av och fylls med nytt blod. Övertrycket är det maximala tryck som bildas i en pulsåder precis när hjärtat drar ihop sig och pressar ut blodet i ådrorna. Undertrycket är det lägsta trycket som blodet utövar på pulsåderns vägg när det strömmar fritt genom en pulsåder.

Bra blodtrycksvärden

Blodtrycket hos en i övrigt frisk vuxen ska vara under 140/90 mm Hg när det mäts inom sjukvården. Vid mätning i hemmet bör det vara under 135/80. Värt att notera är att många har högre blodtryck när man mäter på vårdcentralen än hemma, möjligen på grund av situationen och att det är orsaken till skillnaderna mellan måtten.

Lågt blodtryck

Lågt blodtryck kan ge yrsel, särskilt just när man ställer sig upp. Detta är vanligen ofarligt och kan bero på vätske- eller saltbrist.

Högt blodtryck

En lindrig förhöjning av blodtrycket ger sällan tydliga symtom. En del kan dock få till exempel lätt huvudvärk och trötthet. Riktigt högt tryck kan ge svår huvudvärk, trötthet och illamående. Högt blodtryck beror ofta på ökad mängd vätska och salt i blodet eller på att blodkärlens väggar är förtjockade och hårda. Alltför högt blodtryck medför i längden ökad risk för hjärtsjukdom och slaganfall.

Viktig att tänka på innan du mäter

Undvik att röka, dricka kaffe eller ansträngande aktiveter som löpning eller raska promenader 30 minuter före blodtrycksmätningen. Någonting som heller inte är bra innan mätning är att bli för varm så undvik bastubad och varma bad. Du ska självklart också undvika alkohol och vänta minst 30 minuter efter en måltid eller ett mellanmål innan du mäter.

Börja alltid med att läsa bruksanvisningen till din blodtrycksmätare och mät ditt blodtryck enligt anvisningarna. Du ska alltid mäta blodtrycket på bar hud och sitta bekvämt i lugn och ro med armen vilande på ett bord eller armstöd. Sitt med bägge fötterna i golvet och undvik att sitta med benen i kors och andas lugnt.

Hur du mäter blodtrycket korrekt

Mättekniken är också viktig för att inte få felaktiga värden av mätningen. Många rekommenderar också att du ska mäta blodtrycket upp till 3 gånger per dag och använda dig av genomsnittsvärdet för att undvika felmätningar.

  • Sätt blodtrycksmätarens manschett på din överarm. Mät alltid på samma arm eftersom trycket kan skilja sig åt mellan dina armar.
  • Placera manschetten i höjd med ditt hjärta så den nedersta kanten är ett par cm över armbågsleden och luftslangen kommer ut nertill på manschetten. Du ska utan problem få in ett par fingrar under den. Slappna av i armen och använd eventuellt en kudde som stöd om det känns bättre.
  • Sitt stilla och slappna av i fem minuter innan du sätter igång blodtrycksmätaren.
  • Tryck på startknappen och vänta medan blodtrycksmätare pumpar upp manschetten och därefter lättar trycket. Du får inte röra dig eller prata medan mätningen görs eftersom det kan störa avläsningen.
  • Din blodtrycksmätare piper när blodtrycksmätningen är klar.

Lakrits kan höja blodtrycket

Många vet det inte men lakrits innehåller ett ämne som kan höja blodtrycket. Även små mängder lakrits kan påverka blodtrycket hos de personer som är känsliga för just det här ämnet.

Graviditet

Om du är gravid kan du också få ett förhöjt blodtryck. Det bästa är att mäta blodtrycket hos din barnmorska när du går på dina vanliga kontroller.

Acetylsalicylsyra

Acetylsalicylsyra är ett läkemedel som har febernedsättande och smärtstillande funktioner. Många som har drabbats av hjärtinfarkt blir rekommenderande att ta medicin med acetylsalicylsyra eftersom det i vetenskapliga studier visat sig ha en skyddande verkan. Det kan också dämpa inflammationer och det motverkar åderförfettning. Egenmedicinering är dock ingenting vi rekommenderar. Mät därför ditt blodtryck noga och ofta. Om du märker att det är högt: kontakta din närmaste vårdcentral för vidare undersökning av läkare.

Slutligen

För dig som lider av högt blodtryck eller om du misstänker att du har det är hemmamätningar av blodtrycket ett bra verktyg för att hålla lite extra koll. Var noggrann när du mäter och se till att vila ordentligt innan. Läs också våra råd kring vad du ska tänka på innan du mäter. Tänk på att mätningarna kan variera under dagen och att det kan vara bra att mäta flera gånger och räkna ut snittvärdet.