Att välja en blöjhink kan kännas väldigt svårt, eftersom det finns ett enormt utbud av dessa produkter till många olika priser. För att göra det enklare för dig, har vi samlat information från olika tester och rapporter från experter i ämnet. Med denna information har vi ställt de olika produkterna mot varandra och valt ut de 5 bästa blöjhinkarna som finns på marknaden just nu.

När man får barn upptäcker man snabbt att blöjor är någonting man byter, köper och slänger på löpande band. De, vanligtvis små, pedalhinkar man har i badrummet blir snabbt överfulla och eftersom de inte är gjorda för att innesluta lukt blir doften i badrummet minst sagt inte den bästa. Det är här blöjhinken kommer in i småbarnslivet och gör både blöjbytena och hanteringen av de använda blöjorna betydligt enklare.

Vad används en blöjhink till?

En blöjhink används för att samla alla använda blöjor och också för att kapsla in dem på bästa sätt för att slippa dålig lukt. Blöjhinken placeras oftast i direkt anslutning till där du oftast byter blöjor på ditt barn och även om man kanske vill ha en hink som matchar resterande badrum är funktionen inte minst lika viktig. Dessutom ska blöjhinken naturligtvis vara enkel och smidig att använda och att tömma. Att hitta den bästa blöjhinken kan därför vara ett litet projekt.

Blöjhink eller pedalhink?

Det går att slänga använda blöjor i en vanlig sophink men om du gör det får du räkna med att stå ut med dålig lukt alternativt att gå många vändor till soptunnan med blöjpåsar. En del blöjhinkar är eller liknar pedalhinkar men de flesta pedalhinkar är inte avsedda för blöjor. Blöjhinkar har en del funktionalitet som den vanliga pedalhinken saknar. Det finns både enklare och mer avancerade blöjhinkar och det finns alternativ för i princip varje slags budget. En bra blöjhink har all basfunktionalitet: som ett tätt slutande lock och en hink med en volym som gör att man inte behöver byta påse stup i kvarten. Om inte annat är det smidigt med blöjhink för att få de där extra minuterna sömn man verkligen behöver som småbarnsförälder mellan nattbytena…

Bra lock

Ett bra lock är grunden för en bra blöjhink. Ett tättslutande lock gör det inte bara mer hygieniskt utan det hindrar dessutom att otrevliga lukter sprider sig i hemmet. Någonting som är viktigt att tänka igenom när du ska investera i en blöjhink är också möjligheten att öppna hinken och slänga blöjan med en hand. Anledningen till detta är självklart för att du behöver säkerställa ditt barns säkerhet på skötbordet. Locket ska vara så enkelt att öppna att du kan hålla blöjan och kasta den med ena handen och hålla den andra handen på ditt barn. Detta för att minska risken att barnet ramlar ner från skötbordet. Som bekant blir småbarn allt rörligare med tiden.

Enkel att tömma

En annan sak som är viktig att tänka igenom är att hinken är lätt att hantera och tömma. Ju klumpigare locket är eller ju mer komplicerat det är att byta påse: desto mer tid tar det. Det är tid som du inte har som småbarnsförälder men blir också ett dagligt problem att hantera. Som bekant går det åt en hel del blöjor under småbarnstiden och det sista du vill ha är en blöjhink som gör jobbet svårare istället för lättare. En bra blöjhink ska underlätta – inte ta tid.

Bästa luktfria blöjhinken

En annan viktig del med blöjhinken är också att den ska kunna stänga in doften från illaluktande blöjor. Om du, istället för badrummet, har ditt skötbord i sovrummet till exempel blir detta ännu mer viktigt. En bra blöjhink reducerar lukten från blöjorna, eftersom den har ett system som innesluter lukten i blöjhinken. En del har så kallade “twist”-funktioner där varje blöja innesluts i plast och andra har skiktsystem där locket filtrerar bort lukten. Det finns också blöjhinkar som är täckta med en plastfilm som har antibakteriella egenskaper. Detta gör att dålig lukt inte fäster lika lätt.

Påsar till blöjhinken

Vissa blöjhinkar, speciellt de som har funktioner för att innesluta varje blöja i ett plastlager, kräver speciella refill-påsar som är specifikt framtagna för just det märket och den modell av blöjhink du väljer. Det finns också andra typer av hinkar som fungerar med vanliga soppåsar. Det är smart att tänka på att du enkelt kan få tag på refillpåsar till din hink, oavsett om du väljer en med speciella påsar eller en som fungerar med vanliga soppåsar. Som småbarnsförälder har du inte tid till krångel. Om du, av andra anledningar, ogillar tanken på att behöva köpa refillpåsar bör du välja en hink som är enkel att rengöra. Eftersom blöjbyten är väsentlig del av din tid med barnet och speciellt under de första åren, är det värt att fundera igenom vilket som passar dig, din familj och er ekonomi bäst.

Design och funktion

Det kan verka som en detalj när man plöjer igenom blöjhink test men design är en viktig del. Design inkluderar inte bara vilken färg blöjhinken ska ha utan också funktionalitet som till exempel ett smidigt handtag så att det är lätt att lyfta hela blöjhinken när den ska tömmas. Det inkluderar också saker som ett barnsäkert lock så att din bebis, när han eller hon lärt sig krypa, inte kan öppna hinken.

Bra att tänka på

Hygien är a och o när det kommer till allt som har med dålig lukt att göra. Om blöjhinken är svår att göra ren mellan varven kommer den dåliga lukten oavsett hur många gånger du byter påsen inuti. Det ska vara enkelt att göra rent hinken och att hålla den ren. För att blöjbytena ska bli så smidiga som möjligt så finns det olika typer av tillbehör och hjälpmedel, allt ifrån salvor, puder och typ av skötbord som också är viktiga att ta i beaktande. Alla dessa hjälpmedel ska samverka för att göra livet som småbarnsförälder så smidigt som möjligt.

Slutligen

När man ska hitta en bra blöjhink är det värt det att fundera igenom var och när man kommer använda den. Någonting som är gemensamt för bra blöjhinkar i bäst i test blöjhink guider är att de är enkla att rengöra och byta påse i, har en bra pedal (så du kan hålla i ditt barn när du kastar blöjan) och är av en storlek som gör det enkelt för dig så att du inte behöver tömma den hela tiden. För att få mer information kan man till exempel läsa artiklar om blöjhinkar som fått bäst i test eller guider som denna för att lära sig mer och jämföra olika modeller. För att avgöra hur pass bra en blöjhink fungerar finns det bara ett sätt att använda sig av: i vardagen. En sak är dock säker: en bra blöjhink kommer underlätta din vardag som småbarnsförälder.