Ibland behöver man extra värme i ett rum eller så vill man byta ut det man redan har. Olja, vatten, el, smarta, klassiska eller fjärrstyrda. Det finns många olika element att välja på. Sedan vill man ju också att det ska vara energieffektivt, prisvärt, smidigt och hållbart. Men vilka elektriska element är bäst i test? Och hur vet man vad som är det bästa Elektriska element? Kolla in de utvalda fem bästa elektriska elementen i test och läs vår köpguide så du vet vad du ska leta efter när du söker efter bra elektriska element.

1. bäst i test
Bosch 4000–20
Vårt betyg
2. Mest populära
AEG VH Comfort
Vårt betyg
3. mest prisvärt
Mill PA700WIFI3
Vårt betyg
4. Flest funktioner
Adax Neo
Vårt betyg
5. Vårt senaste val
Duronic HV101
Vårt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Köpguide

Nu för tiden finns väldigt många element av olika sorter och modeller, nu finns även ”smarta” element som kan kontrolleras trådlöst eller som är självreglerande på olika vis.

Olika typer av element

Det finns huvudsakligen tre typer av elektriska element: vatten-, oljefyllda- eller elelement. Generellt sett är oljefyllda element är långsammare i uppvärmingen men bättre på att ge en konstant jämn värme i rummet. Elelementet utan olja och elelementet är snabbare på att bli varma men kan ge en något mer ojämn temperatur i rummet. En annan nackdel med elelement är att de ofta kan knäppa när de är igång och ibland lukta lite bränt efter att ha varit avstängda.

  • Vattenburna element: Element med vattenburen värme kan användas där ett värmesystem redan är installerat. Passar för alla klimat, har ofta något lägre energikostnader, är kompatibla med golvvärme och ger effektiv uppvärmning.
  • Oljeelement: Oljeelement är elelement som är fyllda med olja. De ger en jämn temperatur och håller värmen även när termostaten slår av sig. Oljeelement är vanligen ekonomiska.
  • Elelement: Elelement värmer den kalla luften direkt när den passerar igenom det. Denna typ av element passar bra för att tillföra värme snabbt men bör inte användas som huvudsaklig värmekälla. Dessa är också de mest kostsamma i drift.

Storlek

Hur stort element man behöver ha i ett rum beror på flera olika faktorer. Bland annat bör man fundera över utrymmet där elementet ska placeras. Men det beror också på i vilken typ av utrymme det är du ska placera elementet. Om det är ett extra element till garaget till exempel. Du kanske inte har något fönster där utan vill ha mer värme vid ett arbetsbord. Storleken beror också på hur många fönster som finns i utrymmet. Beroende på hur breda dina fönster är vill du ha ett element som matchar deras storlek. En bra tumregel är att mäta bredden på fönstret och höjden mellan fönsterkarmen och golvet innan du ger dig ut och köper ett element.

Några råd om placeringen

Det är viktigt att inte ställa möbler framför elementet eller att blockera det på något sätt. Det gör så att genomströmningen av luft och värme i rummet stoppas. Se till att elementet har ”luft” framför så att det får bra genomströmning. Se till att elementets mått stämmer med dina fönster för att undvika kallras. Detta betyder att elementet ska täcka hela fönstrets bredd.

Watt

Ett element värmer en golvyta på ungefär 1 kvadratmeter per 60W effekt i genomsnitt. Ska du ha ett element som värmer 10 kvadratmeter behöver du ett element med 600W. För bästa effekt ska elementet vara placerat så centralt i rummet som möjligt och under fönstret för att undvika kallras. Har du två fönster i rummet behöver du ha 2 element. Tänk då på att dela behovet av watt mellan elementen. Har du 10 kvadratmeter behöver du 2 element på minst 300W vardera för att få optimal värmefördelning i rummet.

Termostat

Termostaten funkar som så att den känner av hur varmt det är i rummet och reglerar värmen efter det genom att slå av och på strömmen till värmeelementet. Tanken är att den ska hålla en jämn och stabil värme i rummet. Elradiatorer och oljeradiatorer har inbyggd termostat, vilket innebär att du kan bestämma hur varmt du vill att det skall vara i rummet utan att behöva stänga av elementet. I moderna radiatorer är termostaten mer intelligent än i äldre modeller så det kan vara värt att uppdatera ett äldre element till ett nyare bara av denna anledning.

Elektroniska termostater

Elektroniska termostater är visserligen en dyrare teknik, vilket märks på priset. Men man får helt andra möjligheter att reglera elementets funktioner och elementen kan själva känna av när de ska slås på eller inte utifrån inställningar. Till exempel kanske du kan ha det kallare hemma när du ändå inte är där under dagen? Kortfattat är fördelen, förutom en enklare reglering av temperatur, att det finns pengar att spara på ett modernare element.

IOT och WiFi

Tekniken har utvecklats snabbt och det som kallas för IOT (internet of things) har också nått elementen. Vissa element har displayer som sitter på sidan av elementet som gör att man kan se temperaturen och kontrollera den. Till vissa element kan man till och med köpa en separat pekskärm som kan anslutas till WiFi och styras på avstånd. En del element har till och med appar så att du kan kontrollera värmen helt digitalt via din mobil. Någonting som också är lite coolt är att det numera också finns ”smarta kontakter” som du kan plugga in i väggen i till exempel sommarstugans eluttag och sedan kan du, via mobilen, koppla upp dig mot uttaget och starta ditt element innan du åker. De kallas Smarta WiFi Sockets. På så sätt kan du faktiskt göra om ditt gamla element till ett smart element utan att behöva köpa ett nytt!

Bra att tänka på

Det gäller att köpa godkända element som är anpassade för det rum där du ska ha dem. När du till exempel ska installera element i badrum och andra våta rum finns det regler att tänka på. Det är också bra att lägga några extra kronor på ett element med god kvalité för att undvika obehagliga överraskningar som oljeläckage. Du behöver också veta att elementet innehåller frostfri olja om det ska användas på en kall plats som ett garage eller i en fjällstuga. Kontrollera också vilken garanti som finns och vad garantin täcker.

Elektriker

Notera att vissa element kan monteras utan att du behöver vara en elektriker men att du alltid måste kontrollera detta. Det är inte smart att installera element om du inte är certifierad elektriker eftersom vi pratar om el och det finns risk för brand etc. om man installerar fel. Dessutom gäller förmodligen inte din försäkring om det värsta skulle hända. Dubbelkolla alltid i butiken innan du fattar beslut om köp så att du kan budgetera för installation om det skulle behövas.

Sammanfattning

Ett element i varje rum där det krävs extra värme är en bra idé men det kräver lite planering. Köp ett element som täcker ditt fönster i underkant för att undvika kallras. Kontrollera hur mång kvadratmeter du har för att veta hur många watt du behöver. Missa heller inte att kolla på ny teknik i både termostater, displayer och element med Appar. Du kan spara mycket pengar på att investera i ett smart element.