Kroppshår: Ett sånt problem! Har man det, känns det prickligt, det sticker och kliar, och ser i största allmänhet oelegant ut. Ska man försöka ta bort det… det tar tid, kostar pengar och gör ofta ont. Det blir röda prickar som ingen vill visa upp, det kanske blöder lite. Efter någon dag börjar håret växa ut igen… det kliar igen, man kan få inåtväxande hårstrån som blir inflammerade och röda, och det ser inte vackert ut. Då får man börja om. Någon gång när du står där i duschen med rakhyveln i högsta hugg och stirrar ned på den lilla blodstrimman som rinner ned för benet där du skurit dig – igen! – kanske du börjar undra, ”Varför gör vi detta egentligen? Det vore ju så mycket enklare om det var inne att bara låta håret växa… och finns det inget lättare sätt att göra detta?”

2. Mest populära
Braun Silk-épil 9-720
Vårt betyg
4. Flest funktioner
Philips BRE740
Vårt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Du är varken den första eller den sista att undra över denna fråga. Svaret ligger i hårborttagningens långa historia. Att avlägsna hårstrån från sin lekamen har varit inne och ute av estetiska, religiösa eller medicinska skäl sedan människorna först började uppmärksamma sitt utseende. Skägget, den uppenbara skillnaden mellan kvinnor och män, är det kroppshår som utsatts för mest förändringar under årens lopp, men håret på huvudet har inte klarat sig lindrigt undan. Det har tyckts och tänkts hit och dit – egyptierna rakade av alltihop, medan semitiska folk kände stolthet i att ha väl utvuxet och omhändertaget hår och skägg. Att bli slätrakad var för fullvuxna män en förnedrande upplevelse, nästan som att bli tvungen att visa upp sig naken inför andra. Det var ju bara unga pojkar och kvinnor som inte hade skägg…

epilator ansikteUnder det senaste århundradet har även kvinnor dragits in i den stora otalade debatten om vad som är rätt och riktigt när det gäller kroppshår. Håret på huvudet skulle vara långt, det skulle vara till en ära för henne, men resten av kroppen förblev oförmärkt… hår på ben, i armhålor och på andra, intimare ställen fick vara i fred. Det var ju skamlöst att visa mer skinn än händer och fötter, så vem brydde sig om det? Så kom the swingin´ twenties, och med dem flapperklänningen. Linningen på kjolarna räckte inte längre ned till skorna, utan nu skulle benen helt fräckt visas upp ända upp till knäet. Publicisterna passade på att få fram sitt budskap: en väluppfostrad dams hygien skulle inte bara innebära renhet, utan också släthet. Ju mer skinn man visade, desto viktigare verkade det att få bort håret – men gamla takter satt i länge. Det var inte förrän på 40-talet som kvinnor i allmänhet började ta hårborttagning på allvar, men när det väl hände hade reklamen fått ett fast grepp om det sociala tänkandet kring rakning. De som vågade visa sig ute med orakade ben och armhålor sågs ner på, ja, nästan hånades för sin ”smutshet”.

Budskapet var klart, och det lyddes: Håret skulle bort. Det enda problemet som återstod var – hur skulle detta gå till?

Hårborttagningsmetoder

Den vanligaste hårborttagningsmetoden på moderna tider har utan tvivel varit rakning. En rakhyvel är billig, lätt att hantera när man väl vant sig, och smärtfri för den som inte skär sig. Men det är inte alla som har en hjärndoktors precision i handleden, och resultatet är små irriterande skärsår här och där, röda prickar där man sårat gåshuden och inåtväxande hår som sväller och gör ont, samt stubbighet när håret efter någon dag börjar växa igen. Detta har lett till ett evigt sökande efter bättre alternativ, där tillverkare har både bland dammoln grävt upp urgamla metoder från Mellanöstern samt med ett futuristiskt tänkande designat ny teknologi avsedd att förenkla jobbet. Bland dessa metoder finns:

  • Sockring. En sockerpasta smetas på huden, och dras sedan bort. Håret avlägsnas från roten, vilket gör att det tar längre tid för nya strån att växa ut. Denna metod är flera tusen år gammal, och började i Mellanöstern, precis som…
  • Trådning. En bommullstråd hålls dubbelvikt i båda händerna. Håret greppas i tvinningen och dras ut med ett litet knyck. Det är en mycket effektiv metod, men den kräver mycket erfarenhet, och tar massor med tid. Metoden lämpar sig bäst för att epilera ansiktet.
  • Plockning utgår från samma princip som trådning – håret ska ryckas ut individuellt från roten. Men med en pincett, vilket är betydligt lättare än med tråd. Var försiktig så att du inte klämmer åt delikat skinn i stället för hårstrået, och var beredd på att spendera gott om tid på denna metod.
  • Hårborttagningskräm, tillverkad med alkaliska kemikalier. Dessa element löser upp håret precis under hudytan. Denna metod funkar utmärkt för vissa, för andra gör den inget alls. Följ instruktionerna noga, annars riskerar du en allvarlig infektion.
  • Vaxning: Varmt vax appliceras på området som ska behandlas, och en speciell tygremsa läggs på. Hårstråna fastnar i vaxet, och man drar bort alltihop med ett ryck. Det är en väldigt smärtfylld metod, men är trots detta mycket populär och eftersökt, tack vare de långvariga resultat den producerar.
  • Permanent hårborttagning med laser: en dyr operation där hårsäcken förstörs helt. Håret kommer aldrig mer att växa.

Resultatet av alla dessa pröva-dig-fram metoder var ett nyupptäckt behov: en apparat som skulle dra bort håret från rötterna och därmed skapa långvariga resultat, utan de obehagliga sidoefekterna som hittills ansetts ohjälpliga. Det var så idéen till epilatorn föddes.

Vad är en epilator?

En epilator är en elektrisk hårborttagningsapparat som designats för att på ett snabbt och smidigt (dock inte smärtlöst) sätt rycka ut håret med roten. Huvudet har små öppningar av metall som leder till ännu mindre pincetter. När den rullas över huden, klämmer pincetterna till och drar med sig allt hår de kan få tag på. Om det första varvet inte tagit allt, behöver du bara köra lite till. Som resultat blir huden len och mjuk, och håret växer tillbaka först om fyra veckor. De bästa modellerna av epilatorn har fått höga betyg i test tack vare sina extra fiffiga funktioner, som till exempel ett högfrekvent massagesystem som stimulerar din hud, och smart lights för att avslöja även minsta kvarvarande hårstrå.

Vill man vara fin… men det blir bättre!

Detaljen som får de flesta att tveka innan de slår till för epilatorn är frågan: Gör det ont? Korta svaret är ja. Du drar upp hundratals små hårstrån med rötterna, och var och en av dem har sin egen lilla nerv. Så det är inte en smärtfri process. Men den är inte helt outhärdlig heller – har du prövat vaxning så vet du ungefär hur det kommer att kännas. Den positiva sidan är att värst ont gör det första gången. Efter två eller tre användningar vänjer du dig, håret hinner inte växa sig så långt eller tjockt, och smärtan minskar betydligt. Som det gamla ordspråket lyder: vill man vara fin, får man lida pin – men det går över!

Rakapparat eller epilator?

Du har kanske en manick hemma som liknar den du sett på bilderna. Är det en rakapparat eller en epilator? Svaret beror på vad apparaten gör med håret. Skillnaden mellan depilation och epilation är väldigt enkel: vid depilering skär man av hårstrået, vid epilering drar man ut det. Det förra är betydligt skönare än det senare, men resultaten är inte lika långvariga: man kan börja få stubb så snart som dagen efter. En rakapparat har små fåror där håret sugs in, och miniatyrknivar precis under som skär av det. De kan klassas som mer eller mindre bra beroende på hur mycket av håret de tar bort, och hur långt håret måste vara till att börja med för att uppnå optimala resultat. Till skillnad från detta finns epilatorerna: de klarar även de kortare stråna, och vissa kommer även med en hudtänjande funktion som maximerar greppet och därmed minskar smärtan.

Epilator för män

Epilatorn som sådan är riktad till den kvinnliga publiken. Men mellan båda könen är det män som i regel har mest kroppshår – så visst finns det också epilatorer för män! Även om man oftast tänker på rakhyveln och rakapparaten när det gäller hårborttagning för män, finns det de som inte alls gillar skäggstubb, de som av medkänsla med sin partner helst vill ha len hud, och de som av andra skäl behöver bli av med sitt kroppshår – till exempel simmare som vill minska motståndet från vattnet genom att bli hårfria över hela kroppen.

I princip handlar det om precis samma apparat som damerna köper. Den största skillnaden ligger i utseendet – för vilken manly man vill gå runt och epilera sig med en söt liten apparat med rosa blommor på? Följ gärna instruktionerna nedan för att välja den epilator som är bäst i test för just dig, och njut sedan av den extra långa tiden du kommer att kunna gå utan det jobbiga rakandet och skäggstubben.

Hur gör man?

Det är klart att du kan ta apparaten direkt till skinnet och bara köra – men det finns lindrigare sätt. Följ dessa enkla steg för att göra epilationen till en så skön och smärtfri upplevelse som möjligt:

  1. Ta ett varmt, avslappnande bad. (Det hjälper om den epilator du skaffat är vattentålig, då kan du göra ditt utan att stiga ut ut duschen.)
  2. Passa på att exfoliera skinnet. Skrubba bort döda celler och annat onödigt innan, så att epilatorn får ett ordentligt grepp om håret. Dessutom är det bra för blodcirkulationen att arbeta huden med en skrubbhandske eller dylikt, och du kommer att känna dig alldeles fräsch och avslappnad efteråt.
  3. Epilera! Så här gör du: Börja från foten och arbeta dig uppåt. Håll epilatorn i en 90-graders vinkel i förhållande till ditt ben, så att munstycket kommer åt så mycket kroppsyta som möjligt. Vattnet i badet lyfter håret lite och gör det lättare att komma åt. Du kan även pröva att stretcha ut skinnet lite med den andra handen: detta gör det lindrigare, och du kan komma åt de supertunna stråna. Dra apparaten långsamt längs huden, och arbeta mothårs för ett optimalt resultat. Kör tills du blir nöjd.
  4. När du är len och mjuk och färdigbadad, kan du smörja in benen med en återfuktande lotion. Var noga med att välja en som inte irriterar känslig hud.

Smarta tipset som gör epilationen till en succé

Ett av de vanligaste klagomålen om rakning eller vaxning är de röda prickarna som uppstår på skinnet precis efteråt. Benen man ville visa upp blir då ännu mer skämmiga. Epilatorn är tillverkad för att undvika detta problem, och de allra flesta användare upplever aldrig röda prickar. Men för vissa händer det. Är du en av de få som skäms över de röda prickarna du får på benen efter en epilation, kan detta tips rädda ditt sociala liv: epilera alltid benen på kvällen innan du går och lägger dig, och applicera inte perfymerad hudkräm direkt efteråt. På så sätt håller du skinnet rent från eventuellt irriterande kemikalier, samt ger det tid över natten för att lugna sig och minska irritationen. När du sedan stiger upp dagen efter och ska visa upp dina snygga ben, kommer de röda prickarna att vara ett minne blott.

Epilering för andra kroppsdelar

Denna artikel har hittills fokuserat på epilering av benen, vilket är den vanligaste orsaken till epilator test och inköp. Men hår på andra kroppsdelar kan också presentera estetiska problem, och därför har det designats extra munstycken till epilatorn, som utgör smarta lösningar till den som behöver det. Här kan du läsa lite om dessa delar och hur du använder dem bäst:

För epilering på armarna: Epilering är en tidskrävande process, och ska du göra dig av med hår på både ben och armar måste du vara beredd på att det kommer att ta betydligt längre än fem minuter. Valet av epilator kan dock göra skillnad: ett bredare munstycke täcker mer hudyta. Dessutom finns det apparater som kommer med dubbla skivor på munstycket, vilket innebär upp till 60 pincetter. På detta sätt försvinner fler strån varje gång du drar maskinen över huden.

Klicka på lite duschgel på munstycket innan du börjar för en skonsammare behandling. Hår som sitter på underarmen brukar vara tunnare, och skinnet där är också känsligare. Ett flexibelt epileringshuvud hjälper dig att följa kroppens former på ett lättare sätt och komma åt varenda hårstrå.

Epilera armhålorna: Detta kan vara lite knepigare, eftersom skinnet i armhålan är väldigt känsligt. Välj en epilator med två skivor som roterar åt varsitt håll för att maximera effektiviteten. Pröva inte att epilera dig under armarna förrän du bemästrat tekniken på benen – och glöm inte att återfukta huden efteråt. För att få varenda hårstrå att följa med, bör du hålla apparatens munstycke i en 90-graders vinkel mot huden. Arbeta mothårs, och lyft epilatorn från huden efter varje drag i stället för att köra den fram och tillbaka.

Epilator för bikinilinjen: Denna känsliga kroppsdel bör tas hand om ordentligt, och du som vill ha en epilator för att slippa vaxet på salongen måste se till att vara noggrann med ditt val. Fråga efter speciella tillbehör för optimal trimmning av bikinilinjen, för att bli len och hårfri utan klämrisk. Ett munstycke med två roterande skivor som var och en går åt sitt eget håll är effektivast, eftersom håret på detta känsliga område inte alltid växer i samma riktning. För en effektiv epilering, ska du ta på dig badkläderna innan – på så sätt kan du se exakt vad som behöver tas bort. Klicka på lite duschgel på epilatorhuvudet, och sträck ut skinnet med fingrarna innan du kör. För alltid apparaten mothårs – utåt och bort från området.

Epilator för ansiktet: Denna den känsligaste huden på hela kroppen måste handskas varsamt. Försök att få tag på en ”ansiktsepilator”, en apparat som designats specifikt för detta område.

Fotsulan får också uppmärksamhet: Vissa epilatorer kommer med ett rundat sliphuvud som du kan koppla på. På detta sätt kan du få glada och friska fötter på köpet: Passa på under det varma badet när du ska epilera resten av kroppen, och slipa dina fotsulor en stund när du är färdig. Det kommer att hjälpa dig slappna av och bli av med dagens stress. Bearbeta förhårdnaderna, och glöm inte att fukta in huden efteråt.

Hur långt hår kan epilatorn klara av?

En bra epilator kan klara ganska långt hår, men det finns alltid risk för att ett hårstrå virar in sig i apparaten och skapar problem. Den optimala längden för att apparaten ska fungera snabbt och smidigt är 2 – 3 millimeter ovanför hudytan. Har ditt kroppshår hunnit växa sig längre än så, kan du kolla om din epilator kommer med rakfunktion. Ställ in trimmern, och fäll ut bladen. Dra epilatorn mothårs, i en 90-graders vinkel mot huden. När du blivit av med hårtopparna, är det dags att köra epilatorn som vanligt, för att bli av med problemet från rötterna.

Tänk också på att alltför korta hår kanske inte kan fångas upp av epilatorn. Har du bråttom för att bli av med håret får du använda rakhyveln, annars är det bara att vänta en eller två dagar tills det blir tillräckligt långt igen.

I vått och torrt

En epilator som är vattentät och därmed kan användas i dusch och badkar kommer att spara dig mycket tid. Men det finns två metoder: torrepilering och våtepilering. Med den första behöver du endast dra apparaten mot skinnet. Det är enkelt, mycket effektivt och du spiller ingen tid på att väta eller mjuka upp huden – men just därför kan det också göra väldigt ont, och du riskerar infektioner. Våtepilering däremot innebär att du mjukar upp huden i varmvatten i några minuter, och sedan applicerar lite rakskum eller duschgel på maskinen. Detta minskar infektionsrisk, dämpar smärtan och snabbar på processen. Se till att alltid återfukta huden efter depilering eller epilering, för en skönare och lenare känsla.

Att tänka på vid val av epilator

  • Energikällan. Vill du ha en apparat som går på sladd eller med batteri? Letar du efter en billig epilator kan den batteridrivna modellen verka lockande – men kom ihåg att detta också innebär att du måste köpa nytt varje gång batterierna tar slut.
  • Antalet pincetter. Ju fler av dessa den har, desto effektivare är apparaten. Det finns modeller med en enda pincett, och andra som har upp till 72 pincetter på två roterande blad. Ska du pröva epilering för första gången, bör du dock tänka på att ju fler hårstrån som dras ut samtidigt, desto ondare kommer det att göra… Kontrollera också vilket material pincetterna är tillverkade i – de kan komma i plast, metall eller keramik.
  • Kroppsdelarna du vill använda den på. De flesta epilatorer är designade för att användas på benen. Vill du epilera underlivet, armarna eller armhålorna måste du vara noga med att välja en apparat som har munstycken som designats specifikt för dessa områden – en epilator för underlivet ska till exempel kunna komma åt hår som växer åt motsatta håll samtidigt. Detta är särskilt viktigt för dig som funderar på epilering av ansiktet. Då gör du väl i att leta upp en epilator som är tillverkad enbart för användning i ansiktet, och som dessutom fått betyget bäst i test.
  • Ljudnivån. Hur mycket oväsen för apparaten, och är både du och resterande familjemedlemmar okej med detta? Det går tyvärr inte att vara diskret med användandet av epilatorn.
  • Extra funktioner. Vissa fiffiga extra funktioner kan kopplas på de elegantare varianterna av denna apparat. Det finns till exempel en exfolieringsborste som varar i 3 månader, vars huvudsyfte är att motverka inåtväxande hårstrån.
  • Snabbhet: hur fort roterar bladen? Detta kommer att påverka resultatet betydligt, både när det gäller hur mycket hår som tas bort per varv och hur det kommer att kännas.
  • Priset: hur mycket ska epilatorn få kosta? Hur mycket spenderar du varje månad på vaxning eller andra former av epilering? Kom ihåg att räkna med kostnaden för batterier och andra komplement när du ska avgöra slutpriset, och kontrollera alltid hur länge garantin varar.

På detta sätt kommer du snabbt att kunna hitta epilatorn som passar dina behov bäst. Pröva dig fram, och ta det lugnt när du använder den för första gången. Njut sedan av en len och mjuk kropp, som kommer att vara hårlös och fin längre än någonsin förut!