fotbad hemma

Vilket fotbad 2018 passar dig bäst

Alla människor vill gärna ha en sådan ren och vacker hud på kroppen som möjligt. Det är inte så konstigt heller, man känner sig mycket fräschare ju bättre hy man faktiskt har. Det är dock inte bara vårt ansikte som är viktigt när man pratar om vår hy. Ibland kan vi också glömma bort våra kära fötter. Fötterna är faktiskt en kroppsdel som vi använder mest, eftersom vi (oftast) rör på oss varje dag. De tar helt enkelt rätt mycket stryk, så därför är det också viktigt att vi tar hand om dem till och från. Går man dessutom barfota så tar fötterna ännu mer stryk. Fotbad hemma eller hos en salong kan verkligen hjälpa med att skämma bort dina fötter och i den här artikeln kan du läsa allt om just fotbad. Förutom att fotbad hjälper och tar hand om dina fötter, så finns det massor av andra bra egenskaper som fotbad faktiskt kan ge dig. Forskning visar att fotbad då och då faktiskt kan lindra depression och minska besvären på huvudvärk och migrän! Dessutom stimulerar det blodcirkulationen i kroppen, vilket hjälper om man ofta har ont i sina muskler eller i sina kroppsdelar. Det finns helt enkelt många olika fördelar med fotbad! Du kan läsa om hur fotbad faktiskt fungerar, vad för slags alternativ det finns där ute, hur man faktiskt väljer sitt nya fotbad och andra tips och trix gällande fotbad.

Bäst av alla Mest populära Mest värde för pengarna Flest funktioner Vårt senaste val
Produkter
Beurer FB 50
Tristar VB2528
Andersson FTB 2.0
Beurer FB 35
Beurer FB 21
Var köpa?
Betyg 9.0 / 10 9.5 / 10 8.5 / 10 8.0 / 10 8.0 / 10
Bäst av alla
Beurer FB 50
Betyg: 9.0 / 10
Mest populära
Tristar VB2528
Betyg: 9.5 / 10
Mest värde för pengarna
Andersson FTB 2.0
Betyg: 8.5 / 10
Flest funktioner
Beurer FB 35
Betyg: 8.0 / 10
Vårt senaste val
Beurer FB 21
Betyg: 8.0 / 10

Ett fotbad är när man badar sina fötter och nedre delen av sina ben i varmt eller kallt vatten. Sänker man ned fötterna i extrema temperaturer så stimulerar detta de never man har i fötterna, som i sin tur sedan stimulerar resterande kropp och organ. Det finns rapporter som säger att fotbad kan hjälpa dig att sänka ditt blodtryck, det förbättra njurfunktionen och sömnkvaliteten, det kan minska din feber och även behandla huvudvärk. Fotbad är en avslappnande teknik som tar hand om dina fötter. Vattnet kan vara kallt eller varmt och ofta fyller man också det med eteriska oljor samtidigt som man får en behandling via skrubbning, rengöring och applicering av fotkräm. Man kan dessutom i slutet få naglarna målade, om man vill. Idag finns det dessutom detox maskiner för fotbadet, som används för avgiftning av toxiner i kroppen och hjälper att öka din energi och din uthållighet. Dessutom är det väldigt avslappnande.

Olika funktioner beroende på fotbad

Idag kan du köpa fotbad som specificerar sig på olika slags saker, men grundprincipen är egentligen detsamma. Så hur fungerar egentligen ett fotbad? Det som händer är att vattnet stimulerar utsöndringen av slagg från fotsulorna och det stimulerar även blodcirkulationen. När man rör på både fötterna och tårna så börjar lymfa att pumpas ut. När denna pumpas upp, så rinner slaggen ut genom fotsulans porer och det är just detta som man vill bli av med. Flera undersökningar har testat PH-nivån i vattnet efter en fotbehandling, där de ser att det är fler gifter än tidigare. Det är inte heller bra att dricka eller äta sura livsmedel när man har fått en behandling, dessutom renar ett fotbad kroppen i 48 timmar efter själva fotbadet. Detta underlättar återhämtningen och reningen av din kropp. Sist men inte minst så är det vetenskapligt bevisat att fotbad skapar lägre kolesterolnivåer och minskar nivån på blodsockret.

fotbad bäst i testDet finns massor av olika fotbad, men vilket är egentligen det bästa fotbadet? Allt beror egentligen på dig och vad du gillar. Du kan gå till en salong och få ett fotbad, men många väljer hellre att införskaffa sig ett eget fotbad. Idag finns det ihopvikbara fotbad om du enkelt vill kunna ta med dig det, vill du hellre ha ett elektriskt fotbad så kan du också välja detta. Vanligtvis ligger måtten mellan 30 cm till 50 cm på både höjd och bredd, vilket gör att fotbad ibland kan ta lite plats. Köper man dock ett ihopvikbart fotbad så lär det ta mindre plats.

Hur väljer du just ditt nya fotbad?

Som tidigare nämnt beror egentligen allt på din personliga smak, eftersom det finns lite att välja mellan. Söker du efter ett billigt fotbad så kan du faktiskt köpa ett par strumpor som då har i alla de ämnen för att rena dina fötter, men som du istället tär på fötterna. Du kan också köpa olika fotbad balja som du därefter häller i medel och rengöringsmedel i. Detta är det billigaste du kan komma iväg med, men vill du ha lite mer funktioner på fotbadet så finns detta också att välja mellan. Vill man gärna få fotbad massage också, så finns det maskiner som har inbyggda massage funktioner, vilket gör att du både renar dina fötter samtidigt som du får en härlig fotmassage!

Det finns också massor av olika designer och färger på fotbad du kan välja mellan. Oftast är det faktiskt bäst att välja ett fotbad som också är snyggt, speciellt om du ska ha det framme i badrummet så att det är synligt. Välj därför kanske ett fotbad som matchar de färger som du har i badrummet, så det passar in i inredningen helt enkelt. Det finns rätt många olika designer på olika fotbad ute idag.

Innan du väljer ditt nya fotbad så behöver du också tänka över vilka funktioner du önskar att fotbadet har. Det finns fotbad med värme som du kan välja mellan, men det finns också fotbad som inte genererar någon värme om man hellre vill vårda fötterna i kallt vatten. Alla fotbad är egentligen bra fotbad, allt beror som sagt egentligen din personliga smak. De flesta människor gillar som sagt att värma upp vattnet innan fötterna stoppas i, vilket är rätt förståeligt. Det kan dock vara bra att då och då ta ett kallt fotbad, speciellt om det är i en extrem kyla. Det är nämligen inte bara värme som stimulerar blodcirkulationen, kyla gör det också.

De mest populära fotbaden

Det kan vara svårt att själv veta vilket fotbad man ska välja mellan, om man inte själv har gjort något fotbad test. Vilken tur att vi har gjort det åt dig då! Man behöver inte ha ett speciellt fotbad bara för att få alla goda egenskaper som fotbad faktiskt ger dig, men det kan vara lite roligare att införskaffa sig ett fotbad som fungerar bra, speciellt om man känner att det är något man kommer göra ofta. Det är svårt att veta fotbad bäst i test, eftersom allt är så personligt. Man kan hitta flera olika fotbad som erbjuder olika slags funktioner.

Du kan själv välja olika slags nivåer när det gäller massagen på en del fotbad, medans andra fotbad ger dig möjligheten att ställa in värme. Material som till exempel plast, så att du kan blåsa upp fotbadet. Detta gör så att du enkelt kan vika ihop det när du är färdig och på så sätt tar det knappt någon plats alls. Det finns också fotbad som är gjorda av trä, stål, plast med mera. Det finns många att välja mellan, men vilket fotbad bäst i test? De mest populära fotbaden är gjorda av plast, där man ofta ser inbyggda massage funktioner och mestadels går de också att värma upp, så att man själv kan bestämma vilken värme man önskar ha när man skämmer bort sina fötter. Att både kunna få ha varmvatten och få massage när man slappnar av med fotbadet, det är det ultimata.

Skulle du inte vilja köpa ett färdigt fotbad, så kan du faktiskt sätta upp ett eget hemma. Allt du behöver är egentligen en balja, en hink eller ett badkar som du kan fylla med vatten. Förutom vatten så behöver du också oljor och/eller salt, som du också häller i karet. Har du ett badkar kan du enkelt välja den värme du önskar ha, men se till att inte ha för varmt eftersom det inte skapar samma funktionalitet som när det är i korrekt och lagom kroppstemperatur. Att hälla salt i vattnet är viktigt, för det är just saltet som hjälper att rensa dina fötter från orenheter och så att porerna blir rengjorda.

Tips och trix på hur du använder ditt fotbad

När du väl har införskaffat ditt nya fotbad och ska ta dig en härlig tur med fötterna i vattnet, så är det först en del saker du behöver göra. Ska man ta ett ordentligt fotbad så att man verkligen tar hand om fötterna, så räcker det inte bara med att ha fötterna i själva fotbadet och sedan vänta på resultatet. Använder man fotbad så behöver man oftast en del tillbehör till själva proceduren. Man behöver nämligen få ut all smuts från fötterna och det hjälper dessa tillbehör till med. Vanligtvis har man salt och oljor i vattnet, som då hjälper att rengöra fötterna så att allt faktiskt blir rent. Eftersom man öppnar upp porerna så blir hela fötterna rengjorda. Dessutom stimulerar både värmen i vattnet men även dessa oljor och salter just blodcirkulationen i din kropp, vilket på så sätt hjälper dig att bli mer avslappnad.

  • Innan du börjar så tar du fram alla de saker du behöver inför fotbadet. Du behöver ta fram själva maskinen eller baljan, fotkräm, oljor, en fotskrubb och/eller en fotfil och en handduk.
  • Därefter tvättar du dina fötter noggrant så att de blir skinande rena
  • Häll i vattnet i baljan eller maskinen, med tillhörande oljor om du önskar detta. Därefter för du ned dina fötter i vattnet och låt dina fötter ligga i ungefär femton minuter.
  • Därefter sköljer du av fötterna och filar dina fötter med fotfilen. Du kan också skrubba fötterna med en skrubb. Filen och skrubben hjälper till att ta bort döda hudceller från fötterna så att de blir lena och mjuka.
  • Tvätta sedan fötterna minst två gånger, tills vattnet blir helt genomskinligt och klart. Allt smuts ska vara borta. Är vattnet inte klart betyder det att fötterna fortfarande inte är tillräckligt rena.
  • Därefter torkar du fötterna noggrant med en handduk. Sist men inte minst så applicerar du sedan ett fotlotion på fötterna. Massera sedan fötterna så du ökar blodcirkulationen en sista gång. Färdig!

Vad fotbad faktiskt kan hjälpa dig med

Fotbad hjälper faktiskt till att lindra stress. Det är vanligt att man säger att fotbad kan hjälpa mot spänningar då det får dig att slappna av. Det hjälper alltså dig att bli av med de spänningar som du har i leder och i muskler. Människor som då lider av artrit kan ha en stor fördel med att ta fotbad under morgon och kväll. Fotbad hjälper dessutom att lindra huvudvärk. Detta eftersom det finns nerver i fötterna och får man en massage under foten, så stimulerar den detta och hjälper då att behandla symptom som migrän och huvudvärk.

fotbad baljaAtt fotbad kan hjälpa med så många olika saker är det faktiskt få människor som känner till. En av de viktigaste egenskaperna som fotbad dock ger dig, är den där härliga avslappnade känslan. Idag kan det lätt bli så att man fastnar i jobb eller stress och man kan då ofta glömma bort att faktiskt bara ta det lugnt. Planerar man in att ta ett fotbad iallafall minst en gång i veckan, så får man också chansen att faktiskt andas ut då och då. Har man svårt att följa vissa tuffa övningar när det gäller meditation eller yoga, så är det ett perfekt tillfälle att börja öva på sina andetag när man faktiskt tar ett fotbad. Använd den tid du får när du sitter i ett fotbad till att faktiskt skämma bort just dig, så att du också får din egna egentid.

Fotbad hjälper dig dessutom med att få bort gifter från din kropp. Avgiftningen hjälper dig då att ta bort gifter från din njure och din lever, och hjälper till att upprätthålla PH-balansen i kroppen. Det kan dessutom stärka ditt immunförsvar och kan användas som hjälpmedel för att få bort rynkor och akne. Fotbad hjälper dessutom vid behandling av matsmältningsbesvär eller sura uppstötningar. Har man dessutom problem med sömnen så är det en gynnsamt med ett fotbad, eftersom det hjälper en att få en ordentlig sömn och då minskar alltså symptom på just sömnlöshet.