Frysboxen erbjuder mer plats och är ofta billigare än en vanlig frys. Men om du letar efter frysförvaring att ställa i ett mer undanskymt rum, t.ex. I garaget, källaren eller grovköket, så kan en frysbox vara ett mycket prisvärt alternativ. Kolla på vår frysbox test och läs guiden nedan hur du kan hitta en bäst i test frys som passar dig och din familjs behov.

Köpguide

En frysbox är smart att ha om du behöver frysa in mycket och stora råvaror eller om du gillar att storhandla. Du kan spara mycket plats i köket genom att ha en frysbox i ett separat utrymme som till exempel garaget. Nackdelen är att förvaringen inte är lika lättillgänglig och den tar upp en hel del golvyta. Eftersom locket öppnas uppåt behöver du tänka på utrymmet uppåt också. Allt som allt är dock en frysbox ett bra köp för dem som behöver mer frys än man har i köket.

Storlek

Vilken storlek du ska ha på din frys är en av de viktigaste faktorerna när du ska välja en ny frys. Ditt behov av frysutrymme beror på hur dina vardagsvanor ser ut och hur ofta eller mycket du handlar. Generellt brukar man säga att ca 30 – 50 liter frysutrymme behövs per person i hushållet. För större hushåll som till exempel en familj med 5 personer är en frysbox med kapacitet för minst 200 liter att rekommendera. För ett mellanstort hushåll bestående av 3-4 personer eller för den som kanske vill spara lite plats i köket, kan det räcka med en frysbox som rymmer upp till 150 liter. För mindre hushåll, bestående av 1-3 personer finns det mindre frysskåp som rymmer upp till 100 liter. Test av små frysboxar har också visat att det kan räcka med en liten frysbox om du har en större frys i köket redan.

Energiförbrukning

Lagen säger att vitvaror ska vara energimärkta och det är också ett bra sätt att se hur mycket el frysboxen förbrukar. Du kan nämligen spara ganska mycket pengar på att köpa en mer energieffektiv frysbox. Någonting som är bra att veta är att en frysbox förbrukar mindre energi än ett frysskåp gör. Köp en frysbox som är energimärkt med A eller A+ eller A++. A++ är den bästa frysboxen och mest energisnål. En 200-liters A+ frys använder till exempel 258 kWh/år jämfört med en 200-liters A+ frysbox som använder 233 kWh/år. Över tid blir det en ganska rejäl besparing.

Kompressorgaranti

Konrollera att frysboxen du väljer har en kompressor garanti. Detta innebär att tillverkaren garaterar utbyte eller reparation om kompressorn skulle gå sönder. Om det är en lång garantitid innebär det att du kan räkna med att den kommer att hålla ett tag.

Ljud

Ljudnivån på en frysbox kanske inte är så viktigt om du ska ha den i garaget och är ofta en sådan sak som de flesta glömmer bort att tänka på. Men det kan göra en stor skillnad för hur nöjd man blir med frysboxen, speciellt om du placerar den i köket eller i ett annat rum som du använder och är i oftare än du är i garaget. Hur ljudkänslig man är varierar så klart från person till person men det finns tystare modeller som kan vara värda att titta på. De flesta frysar har en ljudnivå på ca 40 – 45 decibel, vilket är ganska tyst.

Snabbfrysningsfunktion

Om du behöver frysa dina matvaror snabbt är det smart att leta efter en frysbox med snabbfrysningsfunktion. Snabbfrysningsfunktionen ställer temperaturen ca 10 grader under den lägsta möjliga manuella inställningen medan den fryser ner det du lagt in i frysen. Bra att tänka på är dock att inte öppna frysen medan snabbfrysningsfunktionen är igång eftersom det släpper in varm luft och gör att energiförbrukningen ökar och det tar längre tid.

Automatisk avfrostning

Automatisk avfrostningsfunktion som antingen helt eller till stor del ersätter behovet av att frosta av frysen för hand är riktigt smidigt och finns idag i många modeller. Det finns generellt sett två typer av automatisk avfrostning: LowFrost och NoFrost.

LowFrost: avdunstaren som låter den komprimerade gasen utvidgas (för att kyla ned frysutrymmet) är placerad på utsidan av frysen, vilket minskar isbildningen. Detta minskar behovet av manuell avfrostning men du kommer ändå behöva frosta av den ibland. Dock inte lika ofta som med en vanlig frys.

NoFrost: denna typ av frysbox har också avdunstaren placerad på utsidan men har en värmefunktion som tinar upp avdunstaren för att ta bort all eventuell isbildning. Luften cirkulerar dessutom ständigt runt i frysen så att iskristaller inte bildas. Med NoFrost slipper du helt att frosta av frysen manuellt.

Manuell avfrostning

Vi vet alla hur det är. Du ska klämma in det där glasspaketet i frysen och det skrapar mot frosten på väggarna så att det snöar över handen… inte roligt och inte energieffektivt heller. När du märker att det börjar bildas lager av frost på väggarna i din frys betyder det att det är dags att frosta av den. För att göra det på ett enkelt och snabbt sätt, följ stegen nedan.

Stäng av frysen: Börja med att stänga av frysen.

Töm frysen: Lägg matvarorna i återanvändningsbara kassar av papper eller lite tjockare plast. Packa dem tätt och täck med en filt eller liknande för att hålla kylan. När du har tömt frysen på innehållet kan du lägga ut maten i trädgården eller på balkongen.

Skydda golvet: Ställ upp frysdörren och lägg handdukar på golvet, både under, bredvid och framför frysen för att skydda dem från smältvattnet. En smart grej är att ställa en långpanna under kanten som kan fånga upp vatten och isbitar när det börjar smälta.

Vänta medan det smälter: Vänta på att isen ska smälta. Vill du så kan du också bearbeta speciellt envisa partier med en slickepott i plast eller trä. Använd aldrig vassa föremål av metall eftersom det kan skada frysen.

Rengör: När isen har smält kan du rengöra väggar och hyllor och gummilister med en våt trasa och rengöringsmedel. När du är klar med rengöringen, torka noggrant av alla ytor så att det inte finns någon fukt kvar. Detta kan hjälpa till att bilda mer is. Om du har hyllor, ta ut och diska dem. Samma sak med eventuella lådor. Tänk på att torka lådor och hyllor noga innan du sätter tillbaka dem i frysen.

Till sist: När allt är rent och torrt i frysen sätt tillbaka eventuella hyllplan eller lådor och slå på strömmen igen. När temperaturen är som den ska kan du stoppa tillbaka matvarorna i frysen igen.

Slutligen

En frysbox är ett bra alternativ för den som behöver mer frysutrymme. Beroende på din familjs storlek kan du räkna med 50 liter per person för att hitta en frysbox som passar era behov. Kontrollera garantier, energimärkningen och vilka funktioner frysboxen har. Lycka till med ditt inköp!