DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

När det kommer till spel gör det stor skillnad att ha den bästa utrustningen. En fantastisk bildskärm är avgörande för att ge en smidig och uppslukande upplevelse när du spelar. I den här köpguiden ger vi djupgående information och rekommendationer om de olika typerna av gamingskärmar som finns på marknaden idag. Vi kommer att diskutera funktioner som uppdateringsfrekvens, upplösning, paneltyp och mer så att du kan fatta ett välgrundat beslut när du väljer den perfekta gamingskärm för din installation. Fortsätt läsa för att ta reda på allt du behöver veta om gamingskärmar!

Funktioner hos gamingskärmar

  • Uppdateringshastighet – Uppdateringshastigheten för en monitor mäts i hertz (Hz) och bestämmer hur ofta monitorn kan uppdatera bilder på skärmen. En högre uppdateringsfrekvens möjliggör jämnare rörelser och mindre suddighet eller spökbilder medan du spelar, så du vill leta efter bildskärmar med minst 120 Hz.
  • Upplösning – Upplösning hänvisar till antalet pixlar en bildskärm kan visa, och mäts vanligtvis i pixlar per tum (PPI). En högre upplösning gör att du kan se fler detaljer på skärmen.
  • Paneltyp – Paneltypen för en bildskärm påverkar dess svarstid och betraktningsvinklar. Det finns tre huvudtyper: TN (twisted nematic), VA (vertical alignment) och IPS (in-plane switching). TN-paneler är de mest prisvärda, men erbjuder begränsade betraktningsvinklar och långsammare svarstider. VA-paneler har bättre betraktningsvinklar än TN-paneler, men sämre svarstider. IPS-paneler ger den bästa svarstiden och betraktningsvinklarna av alla tre paneltyper, men är vanligtvis dyrare.

Typer av gamingskärmar

  • Curved – Curved skärmar är bra för uppslukande spel och erbjuder ett bredare synfält än platta skärmar.
  • Ultrawide – Ultrawide monitorer är idealiska för spelare som vill ha mer skärmyta och mindre rullning för att titta på kartor eller menyer i spelet.
  • G-Sync/FreeSync – G-sync och FreeSync-teknik säkerställer att din bildskärm och ditt grafikkort ständigt kommunicerar för bästa visuella prestanda. G-sync är dyrare, men ger bättre prestanda, medan FreeSync är mer prisvärt och kan användas med AMD GPU:er.
  • High Dynamic Range (HDR) – HDR-skärmar erbjuder högre kontrastförhållanden, ljusare färger och djupare svärta än traditionella skärmar. Detta gör dem bra för spel, eftersom de kan få spel att se mer fantastiska och uppslukande ut.
  • 4K/UHD – 4K (Ultra HD)-skärmar har en upplösning på 3840×2160 pixlar, vilket är fyra gånger upplösningen för 1080p Full HD-skärmar. Detta gör dem utmärkta för spel på större skärmar, men kan vara dyra och kräva kraftfull hårdvara för att uppnå bästa prestanda.

Slutsats

Det finns ett brett utbud av spelmonitorer tillgängliga på marknaden idag, och det kan vara svårt att välja vad som är rätt för dig. Vi hoppas att den här guiden har gett dig lite insikt i de olika typerna och funktionerna hos spelmonitorer så att du kan fatta ett välgrundat beslut när du köper en. Tack för att du läser!