Sommarens barbeque säsong börjar snabbt närma sig och människor i Sverige börjar tänka på att ersätta sin gamla fula grill och istället tittar på en trevlig och ny gasolgrill istället. Men hur vet du att du köper rätt gasolgrill för just sig? Vad är det för slags saker som du söker efter? Vad för saker är nödvändiga för dig? Idag finns det en rad olika gasolgrill test så det kan vara svårt att veta vilken grill du ska kolla på när du känner att det är dags att köpa gasolgrill. Men det är just därför den här artikeln finns för dig!

   

För de som inte är intresserade av alla detaljer om vad varje gasolgrill har för slags egenskaper och istället letar efter en bra artikel om just gasolgrillar, vad det finns för olika typer och hur de fungerar har kommit hel rätt att klicka dig in på den här artikeln. Det kan dock vara svårt för oss att säga vilken som är den bästa gasolgrillen – det finns helt enkelt väldigt många grillar och alla personer här i världen har olika behov när det gäller just grillningen. Därför är det värt att jämföra olika produkter med varandra så att du enkelt och smidigt kan få en god överblick över vad respektive produkt erbjuder dig, så att du hittar en gasolgrill för just dig och ditt liv. Ett tips är att läsa igenom de bäst i test gasolgrill som finns på nätet, så att du själv slipper jämföra grillarna då någon annan redan gjort jobbet åt dig.

Hur fungerar gasolgrillar?

gasolgrill testEn gasolgrill är ett bra alternativ för en bra uteservering som folk använder för att laga mat som kommer ätas inomhus eller ute. Vi har alla njutit av en härlig måltid strax utanför grillen, och hur en gasgrill fungerar är det som gör det till en av de bästa uteserveringarna som finns tillgängliga idag. En gasolgrill erbjuder dig en snabb, jämn värme kan genereras säkert för användaren och miljön genom användningen av säkra, naturliga gaser som är källa till bränsle för den genererade värmen. Gasolgrillen fungerar snabbare och är renare än andra bränslekällor, och det som gör en gasolgrill som verktyg för utomhusmatlagning är att det är lätta att använda och lätta att fylla på för nästa gång.

En gasgrill använder naturgas eller propan gas som bränslekälla för elden. Eftersom dessa bränslen brinner renare än trä som kan användas i andra grillar, är det miljömässigt renare än koldioxiden som emitteras vid förbränning av naturliga källor som t.ex trä. En gasolgrill ger dig en riklig och ren förbränning, och grillen använder sitt bränsle för att skapa en jämn värmekälla för att värma mat. Med gasens naturliga egenskaper levereras gasolgrillen lätt med naturgas, som med hjälp av påfyllningsbara gasbehållare som kan anslutas och tas bort från användning, när som helst.

Med en bärbar bränslekälla har gasolgrillen en regulator som styrs av ventiler som tillåter en förutbestämd mängd gas i elden för att upprätthålla en jämn bränning. Gasen utsändes i gasbrännaren som sprids ut över bränslets bas och har hål som löper upp och ner i längden av armarna, för att fördela en jämn mängd gasol för bränning. Efter att grillen ha släppt gas från den portabla gasolflaskan i fördelnings armarna, så kommer en snabb gnista eller låga att tända gasen. Reglerna tillåter användaren att upprätthålla ett jämnt flöde av gas under hela tillagningsprocessen. Gasolgrillen använder enkla metoder för att producera kvalitetsmat, som vissa människor säger producerar de bästa smaksatta kötten, även i jämförelse med andra källor som bränns, såsom trä eller papper.

Gasolgrillen har blivit den mest favorit typen av matlagningsverktyg på grund av användarvänligheten och rengöringen när den är klar. Genom att använda naturgaser som en bränslekälla tar en utomhusgrill din utomhusmatlagning till en ny nivå med en mindre skadlig rök.

Saker att tänka på innan du köper en gasolgrill

Innan du ska leta efter en grill, så finns det en del smarta saker som du bör tänka på:

 1. Ta en titt på konstruktionen. Det är viktigt att du kikar så att du kan se hur grillen är konstruerad och vilka material som används. En rostfri gasolgrill som är gjort av rostfritt stål och som har svetsade sömmar, är bättre än grillar som är målade eller som är i porslinsemaljerat stål som sätts ihop med bultar, nitar eller muttrar.
 2. Kika hur enkelt det är att transportera eller flytta på grillen. Grillar med fyra hjul eller fler är enklare att flytta på än de grillar med 2 eller inga hjul. Ta en titt på hur själva hjulen är fästa på grillen. Grillar med axlar som fäster hjulen, är bättre än de grillar som endast monterar hjulen direkt på grillens chassit.
 3. Kolla hur säkerheten känns och ser ut. Kontrollera så att grillen inte har några skarpa kanter som kan fånga på kläderna eller orsaka skärsår och skrapor. Se till att handtagen är monterade tillräckligt långt bort från locket, så att det inte finns någon risk för brännskador från att du oavsiktligt råkar röra på locket eller andra heta delar av grillen. Se till att gallret är tillräckligt långt borta från brännarna eller stängerna så att det inte har överflödiga ställen som kan bränna dig.
 4. Ta en titt på brännaren. Detta är den del som man mest ersätter i en gasolgrill. Det är den del som utsätts för mest stress, på grund av upplevelsen av temperaturen som förändras. En gasolgrill som har en brännare med låg garanti, kommer normalt att vara mycket längre jämfört med en vanlig stålbrännare.
 5. När du ska laga annan mat. Ska du laga mat som du behöver ha mer kontroll över, ta då en titt på grillens temperaturområde. Vill du ha härliga brännmärken på din mat, så behöver du en grill som blir mycket varmare jämfört med vad som behövs för typiska hamburgare, grönsaker eller varmkorv.

De genomsnittliga priserna för en gasolgrill

Det finns inte någon matlagning apparat med ett större prisintervall än just gasolgrillen. Med modeller som börjar så lågt som 300 kronor och klättrar till 50.000 kronor och högre – så är det en underdrift att säga att det finns en modell för varje budget. När du ska köpa en gasolgrill så bör du tänka på mottot ”du får vad du betalar för”. Det finns således olika priser för olika modeller av gasolgrillar, så vi tar en titt på vad du får beroende på vad du vill betala.

Kostnadsintervall: 300 kronor – 50.000 kronor och uppåt. Sannolika extra kostnader: Montering, naturgas eller propantank, samt omslag runt grillen. Den genomsnittliga livslängden är 2 – 16 år.

De sortiment som ligger runt 500 kronor är ofta olika propan varianter. Dessa enheter är tillverkade i en vitlackerad plåt och av billigt tillverkade komponentset, men som ändå inte har en kort livslängd. När det gäller maten du kan grilla, så är det positivt för enklare maträtter. Det kommer vara bra för grillning av hamburgare och varmkorv, men kommer dessvärre förmodligen vara mindre framgångsrikt om du ska laga mer mat eller tjockare maträtter. Men när det gäller portabilitet så är dessa grillar inte lika stora, så om du letar efter en mobil grill så är det värt att ta en titt på den här sektorn på marknaden.

Vill du kika på en grill som kostar mellan 500 kronor och upp till 1500 kronor, så kommer de största skillnaderna vara storleken och de bränslekällor som finns i grillen. Modellerna i denna prisklass har oftast plats för större gasol och de är ett bra val om man tittar på ett ekonomiskt alternativ för familjer. Kvaliteten i konstruktionen är måttlig, med lätta stål- eller aluminium kroppar. Prishöjningen brukar ge en extra brännare och de flesta är utrustade med tunna stålstänger, som enkelt kan hantera höga temperaturer.

För de grillar som kostar mellan 1500 kronor och 3500 kronor är en prisklass där man kan förvänta sig att få en bra grill med mellanting. Användare borde förvänta sig en rymlig matlagningsyta och kanske till och med ett förvaringsskåp eller en separat brännare som används för kokande vatten eller andra självständiga drag inom matlagningen. Dessa enheter har oftast en rätt stor grillyta så att du enkelt kan laga cirka två dussin hamburgare. Husägare som grillar året runt kommer troligen klaga lite på den tunna konstruktionen, så de gör tyvärr ett dåligt jobb om du vill grilla i kallt väder. I den här prisklassen så bör du förvänta dig mindre dyrbara råvaror som tyvärr kan rosta och behöva bytas ut.

Kikar du på en grill inom prisintervallet 3500 kronor och upp till 6000 kronor så kommer grillen förmodligen vara konstruerad av ett tungt gjut-aluminium eller tjock stål, och grillen använder oftast högkvalitativa rostfria brännare, som är byggda för att hålla en längre tid. Skulle delarna inte hålla så brukar du få en tio års garanti på grillen. Dessa grillar är inte så stor skillnad på storleken jämfört med tidigare prisintervall, men de är konstruerade av bättre aluminium eller bra stål som använder flera högkvalitativa rostfria brännare. Grillen har också oftast tunga hjul eller solida vagnar, så att du enkelt kan flytta grillen från en punkt till en annan. Grillar i den här kategorin kan hantera tillräckligt med mat för upp till 15 eller 18 personer. Köpare uppmanas att välja en konfiguration som passar dem, eftersom vissa modeller ordnar dem från början till sida, vilket kan komplicera indirekt matlagning.

Tar du en titt på de gasolgrillar som kostar mellan 6000 kronor och upp till 15.000 kronor, så kommer du få en grill som klarar av stora belastningar men som värmer upp maten snabbt. Dessa grillar har en bra precisions kontroll och en jämn värmefördelning, som ger användaren möjligheten att laga mat och samtidigt hålla maten varm. Dessutom får du stort matlagning utrymme så att du enkelt får plats med allt du behöver få plats med. Gasolgrillarna i denna prisintervall erbjuder oftast en konstruktion av högkvalitativt rostfritt stål och de går således att använda hela året runt. Många innehåller också ofta tunga galer, sidobrännare och annan förvaring under grillen. Dessutom kommer du i många fall få garanti upp till 25 år när det gäller delarna på gasolgrillen.

Fördelar och nackdelar med gasolgrillar

En gasolgrill fungerar ungefär som en standard grill när det gäller att laga mat, men med många ytterligare fördelar. En gasolgrill är mycket mer kostnadseffektiva, mycket bekvämare och är dessutom bättre för miljön. Istället för att använda en tank eller kol, så använder en gasolgrill kolvätebaserade bränslen som en värmekälla istället. Vi börjar först och främst med de fördelar som en gasolgrill erbjuder dig.

Fördelarna med en gasolgrill är att den alltid är färdig att använda när du är. Allt du behöver göra är att slå på gasen och trycka på en knapp för att starta den. Drin brännare startar omedelbart och du behöver endast vänta några minuter för att värma upp grillen till rätt temperatur. Du kan dessutom ha din grill närmare ditt hus, då det finns mindre behov att oroa dig över brandrisk och öppen eld. Du kan också styra temperaturen genom att vrida på kontrollpanelen för just värmen. det finns inte heller någon aska eller kol som du behöver bli av med när man kikar på rengöringen och med en gasolgrill kan du bara stänga av grillen och äta din mat.

Nackdelarna med gasolgrillning är först och främst att de kan vara lite dyrare, beroende på kvalite på grillen och hur stor den är. Det är också lite krångligt att återfylla tankarna när de är tomma. Du får dessutom inte heller tyvärr den där rökiga grillade smaken som kol kan ge när man lagar mat på en kolgrill istället. Skulle du dessutom glömma av att stänga av temperaturreglaget, så kan grillen fortsätta så tills all gasol är slut, så nästa gång du vill använda grillen så kan du inte göra det då all gasol är slut i den. Dessutom kan också en gasolgrill ta mer utrymme jämfört med andra slags grillar, dock finns det idag en del olika storleksalternativ.

Hur man väljer en gasolgrill

bästa gasolgrillenInnan du ska välja en gasolgrill, så är det bra om du ser över vad din grill stil är. Det första du behöver tänka på är hur du gillar att laga mat på en gasgrill. Är du en person som gillar att sätta köttet på grillen och lämna det tills det är gjort? Eller är du en person som gillar att laga mat snabbt och smidigt? Gillar du din mat kokar över flamman eller ska den bli varm indirekt? Alla dessa saker kommer att påverka vilken typ av grill som är bäst för dig. Så spendera ett ögonblick att tänka på din stil när du grillar.

Storleken på grillen är förmodligen den viktigaste faktorn som du behöver tänka på när du ska leta efter en ny gasolgrill. Det är alltså hur stor grill som du behöver. Hur många människor ska du mata? Ska du grilla kött eller ska du grilla grönsaker också? Dessa frågor kommer att avgöra hur stor av en grill och hur varm din grill behöver vara för att möta dina behov. Idag kan du köpa bärbara grillar, eller en gasolgrill camping. Dessa är perfekta grillar för campingturer och andra fester där du behöver ta med dig din grill. En bärbar gasolgrill är också ett bra alternativ för mindre uteplatser eller balkonger, speciellt för de som bor i lägenheter. Så har du en liten lägenhet med en liten uteplats, så är det värt att då ta en titt på en gasolgrill balkong som passar bra för dig och det utrymmet du ska ha grillen på. Med en portabel gasolgrill så får du bokstavligen en rörlig fest. Du kan också ta en titt på de små grillar som finns. En smal, kompakt, icke-portabel gasolgrill är ett bra alternativ för någon med en liten uteplats och för någon som inte behöver inte mata en hel armé. Du kan också ta en titt på en liten gasolgrill bäst i test som finns så att du får inspiration därifrån. En gasolgrill liten har i de flesta fall hyllor som viks ner för att göra storleken mindre, och så att de inte kommer med sidobrännare. Små grillar varierar i pris och konstruktion, från målade stålvagnar till snyggt rostfritt stål. Är du ute efter en lite större grill, ta då en titt på de medelstora grillar som finns. Denna storlek av en gasolgrill är den mest populära. Du kommer se olika varianter variera från grundläggande grillar till andra olika modeller med LED-lampor, lagringsställen och andra skivor så att du enklare kan få mer yta och därmed kan förbereda maten där. Många av de medelstora samt högre prissatta gasolgrillarna har oftast brännare som har garantier för 10 år eller längre. Ska du istället titta på en stor gasolgrill, så har de vanligtvis de största matlagnings området. Större grillar har oftast högst kvalité i rostfritt stål samt sömlösa svetsade konstruktioner, tjockare grindar för matlagningen, extra förvaringsskåp, högre kvantitet och högre brännare med längre garanti. Ska du köpa en bordsgrill gasol så bör du ta en titt på de mindre gillarna som inte har något stativ eller ställ, alternativ om de går att ta bort så att du istället kan placera din grill på ett bord.

Det finns några viktiga funktioner och komponenter i en gasolgrill som hjälper dig att bestämma vilken gasolgrill som passar bäst för att möta dina behov. De högre gavlarna kommer att erbjuda funktioner som du kan hitta praktiska, till exempel lådor för att lagra matlagningstillbehör och kryddor. Andra gasolgrillar har några vanliga funktioner som gör rengöringen av grillarna enklare, till exempel en fettbricka.

Huven som finns på gasolgrillen håller kvar värmen i grillen, från att undvika att det bränns och garanterar en jämnare tillagningsprocess. Det håller också din mat från alla insekter som kanske vill landa på din mat. När du kikar i själva grillen så kommer du hitta de komponenter som används för matlagningen. Inrymt i själva matlagnings boxen så finns det tre grundläggande matlagning komponenter. Först och främst har vi risten, detta är en komponent som är gjord av metall och det är på denna som din mat vilar på när du lagar resterande mat. Det gör det möjligt för fett och andra naturliga juicer att sippra ned i kokplattans område, så att det hamnar i området för just fett. En annan komponent i grillen är värmespridningen. Beroende på vilken gasolgrill som du köper, så kommer du upptäcka att den använder antingen keramiska briketter, metallstänger eller lavasten för att sprida värmen jämnt över grillen. En annan komponent är brännaren, gasolgrillar använder uppvärmnings rör eller brännare för att skapa en jämn flamma. Denna varierar beroende på stil och kvalitet på det material som används i brännaren. Det finns också ett förvaringssystem för fett avfallet och det är detta system som leder fettet och låter det åka ned i en hållare. Detta gör det enkelt för dig att städa och ta bort gammal mat efter du har lagat allting.

Innan du väljer en gasolgrill så är det också värt att ta en titt på de funktioner som en gasolgrill erbjuder dig, så att du hittar Tänk på att du inte behöver köpa en gasolgrill som har massor olika funktioner, utan köp para en som är bäst för dig och dina behov.

Ska du laga större mat, som en skinka, ett lamm eller en kalkon så kommer du behöva se till att det finns gott med utrymme för huvudet och även insidan av locket. Om gasolgrillen kommer med ett stativ, se till så att den är avtagbar. När du kikar på grillgallret så tenderar rostfritt stål och keramiskt belagda gjutjärns segment vara bättre och upprätthåller en jämn temperatur när du grillar. Rostfritt stål kommer hålla längre men kan också vara dyrare. Ska du försöka hitta en billig gasolgrill så bör du i så fall tänka på detta. Skulle du vilja få en grill för ett lite mindre pris så är det alltid smart att titta igenom om det finns någon gasolgrill rea billigt så att du kan få en god och bra gasolgrill utan att behöva spendera allt för mycke pengar. Kika också på tändningssystemet, då gasolgrillar behöver en tändare. Vissa tändare är elektriska och behöver ett batteri, andra använder en knapp för att generera fram en gnista. Ett elektroniskt tändsystem är oftast lättare och mer tillförlitligt jämfört med en knapp.

Tips när du ska använda gasolgrillar

Så finns det några gasolgrill test råd och rön som man bör följa när man äger en gasolgrill? Det gör det! Om du vill grilla i många år framöver är det viktigt att du rengör och underhåller din gasolgrill. Rengör alltid din grill före varje användning, det är bra om du lämnar fettet och maten på grillen efter du har lagat maten, då det ger ett skyddande skikt mellan matlagning processerna. För att rengöra innan du lagar mat, värm upp grillen i 15 minuter med locket stängt tills det slutar röka, skapa sedan grindarna och grillen med en räfflad spatel eller en grillborste. Doppa borsten i vatten först för att lossa hårda matbitar.

Du bör städa din gasolgrill ett par gånger om året, eller när du märker att det kommer mycket rök under din matlagning. Om du ser det här betyder det vanligtvis att det finns en fett uppbyggnad i botten av lådan som du behöver rengöra. Gör så här, genom att följa dessa steg:

 1. Ta bort gjutjärnsgallret.
 2. Torka av botten av lådan med en pappershandduk för att ta bort så mycket mat, fett och aska som möjligt.
 3. Rengör med varmt vatten och milt tvål.
 4. Skölj noggrant med en trädgårdsslang.
 5. Torka helt för att förhindra rost. Du kan värma lådan på spisen med låg värme för att förånga all fukt.
 6. Applicera några droppar olja på lockets gångjärn (om din har ett låsande lock). Du kan inte helt förhindra att anordningarna på din gasolgrill blir rostiga över tiden, men lite olja kan fördröja den processen i flera år.

Så känner du att du är redo att börja grilla med din nya gasolgrill? Njut av sommaren och all god mat som du kommer ha möjlighet att laga med grillen, och se givetvis också till att bjuda in vänner och familj så att du kan bjuda på god mat när du fått hem den. Att ha en bra gasolgrill kan verkligen hjälpa dig att laga god mat, men det är också bättre för miljön när man tittar på den koldioxid som släpps ut efter din matlagning. Därför är alltså en gasolgrill inte bara ett bra alternativ om du vill ha en smidig matlagning, utan det är också bra mot vår miljö och mot vår planet som vi lever i, därför är det således två flugor i en smäll när du väljer att köpa en gasolgrill. Ta en titt i den här artikeln och få inspiration, så att du hittar en bra gasolgrill för just dig och din livssituation. Att ha en bra gasolgrill, oavsett prisintervall eller storlek, kommer verkligen få dig att kunna njuta av god mat under sommaren.