GPS-enheter har blivit vanliga i alla möjliga sammanhang. Nästan alla telefoner har dem och till och med din klocka kan ha ett GPS-chip inbyggt. De kan användas för att kontrollera din position, följa en fördefinierad rutt och automatiskt spela in dina aktiviteter. Tidigare har många främst använt sig av GPS i bilen för att ta sig mellan punkt A till B men idag används GPS till allt möjligt. Från att spåra hälsodata, till cykeln och navigering för dem som gillar att vara i skog och mark. Den bästa gps navigatorn är den som ger dig friheten att använda den så som du vill kunna använda den – utan att vara i vägen. Läs om de bäst i test gps navigatorer vi samlat och vår köpguide nedan.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Köpguide

Om du redan äger en telefon eller surfplatta kan dessa vara ett billigt sätt att få en GPS-enhet som du kan använda till ganska mycket. Men en fristående GPS har vanligen kartor, kompasser och andra tillägg. Om du letar efter gps navigatorer bäst i test eller en bra gps navigator finns det en del att tänka igenom – innan du köper.

Hur fungerar GPS?

GPS fungerar genom att den tar emot en signal från en satellit i en omloppsbana. Genom att mäta det exakta avståndet till minst fem olika satelliter kan enheten, med hjälp av en matematisk algoritm, räkna ut var du är. Eftersom GPS:en bara fungerar som en mottagare och satelliterna går i omloppsbanor kan du få en GPS-position nästan var som helst i världen. Signalen mellan satteliter och din enhet är dock svag och kan blockeras av höga byggnader, klippor eller träd eller andra naturliga hinder. De flesta GPS:er är korrekta till cirka 15 meter under ideala förhållanden.

Hållbarhet

De flesta GPS-enheter som är utformade för utomhus är ganska tuffa. Vissa har ett extra robust fodral eller en förvaringspåse. De flesta dedikerade GPS-enheter är också tillverkade för att klara ett större temperaturintervall än en mobiltelefon, vilket kan vara viktigt om du åker någonstans med mer extrema förhållanden. Det bästa, för dem som cyklar, springer, kör bil eller orienterar är därför en GPS som tål vind och vatten och är gjord för att hålla, även om du skulle tappa den.

Batteritid

För alla som ska ut i skog och mark eller cyklar med sin GPS är en lång batteritid viktig. GPS-funktioner använder ganska mycket batterier, särskilt om du använder ruttinspelning. De flesta surfplattor eller smartphones har inte utbytbara batterier så att ta med ett externt batteripaket eller något annat sätt att ladda är svårt. Om du är ute är din telefon också din enda nödanropsenhet, så du vill inte bli strandad med ett dött batteri. GPS:er är gjorda för att klara av lång användning och batteritiden är därför viktig att kontrollera.

Skärmen

De flesta pekskärmar på dedikerade GPS-enheter är av den typ som kallas resistiva. Resistiva skärmar klarar regn men tenderar att vara något mindre känsliga än pekskärmar av telefontyp. De fungerar också bara för en punkt åt gången så du kan inte zooma som du kan göra på din mobiltelefon till exempel. Skärmar av det som kallas transflekterande typ reflekterar naturligt ljus vilket gör att de fungerar bra i solljus. En bakgrundsbelysning gör skärmen mer läsbar samt att den kan användas i mörkret. Ljusare skärmar är mer användbara i fler väderförhållanden men ofta till en kostnad av kortare batteritid. Kontrollera också skärmupplösningen, eftersom hög upplösning betyder att du får mer detaljer i kartan.

Vikt

Beroende på vad du ska använda din GPS till kommer vikt vara mer eller mindre viktigt. All utrustning man behöver ha med sig på en längre hike kan bli ganska många kilo sammantaget. En lättare enhet är normalt bättre för alla former av fysisk aktivitet. Nackdelen är att lättare enheter kan ha kortare batteritid, mindre skärmar och lägre fysiskt skydd. Tyngre enheter har mer batterier och vanligen också mer skydd för stötar, vind och regn. Detta är en balansgång som du behöver ta i beaktande.

Batterier

Större skärmar och fler funktioner tenderar att använda mer batterier vilket antingen kan förkorta batteriets livslängd eller öka vikten eller både och. Kontrollera att den förväntade batteriets livslängd uppfyller dina behov, oavsett om du är en dagsvandrare eller ska ta en lång tur i skog och mark. Utbytbara batterier är en fördel eftersom det är lättare än att använda en extern laddare. De flesta GPS-enheter kan laddas via USB. Vissa kommer att använda vanliga AA-batterier så se till att alltid ha med dig ett lager av reservbatterier när du ger dig ut.

Kontrollknappar

Vissa GPS-enheter har knappar som styr huvudfunktionerna. De kan kombineras med en pekskärm eller vara det enda styralternativet. Fundera över vilket alternativ som är bäst för dig.

IPX-vattentätning

GPS-enheter är generellt utformade för att klara regn, medan vissa kan hantera att tappas i sjön utan att gå sönder. Du behöver en GPS med ett IPX-betyg på sju eller högre eftersom detta innebär att den överlever en grund pöl.

Höjdmätare

Enklare GPS-enheter, som den du har i din mobil, beräknar höjd från kartan eller från GPS-signalerna. GPS-höjden är dock ofta felaktig. Det kan vara upp till 50 meter i skillnad på grund av att signalerna inte är ”perfekta”. Riktiga GPS:er har en barometrisk höjdmätare som mäter lufttrycket. Detta måste normalt återställas i början av varje aktivitet men ger mycket mer exakta siffror för höjd. Detta är främst viktigt för dem som hikar, cyklar eller är ute i mer kuperad terräng.

Anslutningar

När det kommer till anslutningar är det viktigt att tänka på att man ofta behöver mer än en.

  • USB: Låter dig ansluta via USB-kabel till en dator för att ladda upp kartor och ladda ner ruttdata. Vanligtvis fungerar de som andra USB-enheter men du kan behöva använda ett specifikt programvarupaket för att ladda upp kartor.
  • WiFi: WiFi kan vara enklare än att behöva ha en kabel. För vissa är WiFi begränsat till bara några få funktioner, till exempel att väderuppdateringar medan andra synkroniserar rutter och aktiviteter.
  • ANT + & Bluetooth: Båda dessa möjliggör anslutning till extern utrustning som sensorer, hjärtfrekvensmätare eller annan utrustning. Bluetooth kan också användas för att ansluta till en mobiltelefon.
  • Mobil/Satellit: Vissa GPS-enheter har tillgång till mobil- och satellitanslutningar för spårning eller nödsituationer. Mobilbaserade enheter kräver en mobiltelefondataförbindelse. Satellit fungerar nästan var som helst så länge det är en klar himmel. Båda kräver ett abonnemang.

Ruttinspelning

Genom att kunna spela in din rutt kan du granska den och dela den om du vill. Om din enhet har GPX-export kan du skicka rutten till andra som en fil, så att andra lättare kan följa din rutt. Nästan alla GPS:er kan göra detta.

Sammanfattning

Nya GPS-enheter kommer ut hela tiden. Leta efter en GPS-enhet som är lämplig för dina personliga behov. Tänk på att den ska klara de miljöer du kommer vara i, tål vind och vatten och helst har bra batteritid. Om du vill kunna planera rutter eller spela in dem, kontrollera att din GPS har funktioner för detta.