Att välja en grafikkort kan kännas väldigt svårt, eftersom det finns ett enormt utbud av dessa produkter till många olika priser. För att göra det enklare för dig, har vi samlat information från olika tester och rapporter från experter i ämnet. Med denna information har vi ställt de olika produkterna mot varandra och valt ut de 5 bästa grafikkorten som finns på marknaden just nu.

kopsmartare.com
Sista-minuten-julerbjudanden
Missa inte det!
0 0 0 0
0 0 0 0
:
0 0 0 0
0 0 0 0
:
0 0 0 0
0 0 0 0

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Det finns så mycket att tänka på när man ska köpa ett bra grafikkort. Du behöver fundera på allt från vilken typ av skärm du använder, storleken på din PCs chassi till spelinställningarna i de spel du spelar eller de program du använder där du behöver ha ett riktigt bra grafikkort. Om du köper eller bygger en speldator eller jobbar med CAD/CAM är grafikkortet viktigare än allt annat (förutom skärmen) och du kommer vilja ha det bästa grafikkortet. Vilka är de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till? Läs mer nedan!

Köp Guide

Grafikkortet är efter processorn den enskilt viktigaste komponenten i en dator. Det är den komponent som tillgängliggör det viktigaste gränssnittet för användaren, det visuella. Utan grafikkort vore våra datorer inget mer än beräkningsenheter. Att välja grafikkort är därför en viktig del av att bygga, köpa eller uppgradera en dator.

Vad du ska använda det till

Som med alla datorkomponenter är den första frågan du behöver ställa till dig själv: hur kommer du att använda grafikkortet? Om använder applikationer som direkt kan använda ett grafikkorts speciella egenskaper eller om du är en gamer är detta en ännu viktigare fråga. Om du jobbar med videoredigering till exempel, där grafikkortet kan användas för att påskynda processer som kodning av video är detta en viktig komponent för din dator. Detta gäller också om du använder datorn för CAD / CAM -applikationer som AutoCAD eller spelar spel som kräver bra (och snabb) grafik. För alla typer av mer avancerad bildbearbetning behöver du ett betydligt bättre grafikkort än någon som använder datorn för att surfa och läsa nyheter eller sociala media.

Prestanda

Prestandan eller hur många fps (bildrutor per sekund) ett grafikkort kan leverera beror påverkas av flera viktiga variabler som antalet beräkningsenheter i grafikkretsen, mängden grafikminne, klockfrekvenser på grafikkretsen och grafikminnet och drivrutinerna. Om du spelar mycket spel är fps det viktigaste, speciellt i spel som kräver snabb reaktionstid och där en lagg på någon millisekund kan vara avgörande. FPS anges i princip alltid i grafikkort test.

Storlek

Den fysiska storleken på grafikkort kan skilja sig ganska mycket åt mellan olika märken och det kan vara avgörande för vilket du väljer. Längden är oftast den avgörande faktorn så kontrollera alltid hur fysiskt stora grafikkort ditt chassi stödjer och jämför med grafikkortets längd. Kontrollera också det antal expansionsplatser som det specifika grafikkortet kräver. Idag ansluter de flesta grafikkort till PCIe-kortplatsen men de varierar i hur mycket slot-bredd de tar upp och om de behöver enkel-, dubbel- eller trippelplatser. Du måste vara säker på att datorns moderkort har tillräckligt med utrymme för det grafikkort du väljer. Håll alltså koll på längd, bredd, typ av och antal slottar.

Anslutningar

Du behöver ansluta grafikkortet till en skärm eller flera skärmar för att kunna använda det. Några av de vanligaste anslutningarna är; DVI, HDMI och DisplayPort. Bra att känna till är att VGA är en äldre typ av anslutning som fortfarande kan finnas på vissa moderna skärmar. Se till att ditt grafikkort stöder de anslutningar du behöver för de bildskärmar du vill ansluta till din PC. Värt att kolla upp är om det finns en konverter adapter om det grafikkort du helst vill ha inte är kompatibelt med dina skärmar. Kontrollera också noga i specifikationerna på grafikkortet att det har stöd för dina skärmar. Beroende på hur många du vill ansluta kan det finnas begränsningar.

Skärmupplösning

När du ska köpa ett grafikkort är det smart att matcha med din skärmupplösning. Många kort räcker för spel med 1080p-upplösningar men om du spelar avancerade spel räcker inte det. Då kommer du behöver ett mer avancerat kort för 4K-upplösning eller så nära 4k som möjligt för att få ut maximalt av grafiken för ditt spel. Läs specifikationerna för de grafikkort du tittar på och matcha detta mot de data du har om din skärm för att säkerställa att grafikkortet du hittar verkligen är bäst i test för just din önskade upplösning.

Minne

Mängden RAM-minne (random access memory) är viktigt för högpresterande spel som använder stora mängder data för att visa bilder på skärmen. Till exempel spel som League of Legends kräver mycket av grafikkortet. Om du kör flera 4K-skärmar samtidigt medan du spelar vill du ha mer grafik-RAM än om du bara ska titta på en nyhetssite. Generellt sett får du mer grafik-RAM när du köper snabbare grafikkort än vad du får om du köper budgetvarianter. Dock är RAM-bandbredd en annan viktig faktor att titta på. Ju snabbare RAM, desto snabbare kan grafikkortet hämta informationen och visa den på skärmen.

Tillbehör

Grafikkort levereras ofta med en viss mängd tillbehör som strömkablar, crossfire eller sli-kablar, manualer och drivrutiner. Ibland levereras de också med andra typer av tillbehör som medföljande speltitlar eller extra kablar. Stirra dig inte blind på paketeringen eller extraerbjudandena. Tänk efter om det verkligen erbjuder ett reellt mervärde eller bara blir en trevlig bonus med de där extra sakerna som kommer med.

Budget

Grafikkortet är oftast den dyraste komponenten i en PC och för alla som någon gång har uppgraderat sin PC är detta också ett av de svåraste besluten också på grund av det. Pris och prestanda hänger ofta ihop och om du väljer ett lite dyrare kort behöver du troligen inte byta ut det lika snart som om du väljer ett billigare kort med lägre prestanda. Det är viktigt att du tänker igenom din budget och även om det kan kännas som att man måste ha ett nytt grafikkort nu (och inte vänta ett tag) är det ibland vettigt att göra det för att kunna lägga några kronor till på ett riktigt bra kort.

Kylning

Precis som allt annat i en dator blir också grafikkortet varmt när de används. Detta är direkt relaterat till grafikkortets strömförbrukning. En grafikkortskylare som medföljer behöver nödvändigtvis inte vara tillräckligt effektiv för den grafikkrets som ska kylas. Som vanligt gäller att ha bra med luft runt ditt chassi för att undvika överhettning av någon av dina komponenter. Det kan också vara vettigt att köpa till en extra fläkt, för säkerhets skull.

Garanti

Grafikkort har en begränsad livslängd sett till dess prestanda men som en av de dyraste komponenterna i din dator vill vi få både god garantitid och support om det skulle behövas. Kontrollera alltid garantin och att tillverkaren har en process för att hantera eventuella utbyten eller reparationer.

Slutligen

Det kan kännas överväldigande att bestämma sig men det viktigaste är att du väljer ett grafikkort som passar dina behov. Om du inte kör avancerade spel eller jobbar med grafik räcker vanligen ett grundläggande lite billigare grafikkort. Om du har högre behov av fps är det bättre att välja ett kort som har mer prestanda och matchar dina behov. Oavsett vilket grafikkort du väljer är RAM-minne minst lika viktigt.