hårfön test

Allmän information om en hårfön

De flesta kvinnor använder en hårtork väldigt regelbundet i vardagen. Det är dock inte enkelt att hitta en hårtork som passar ens behov perfekt. Det finns ju så många att välja mellan. En hårtork kan nämligen ha många olika funktioner. Till och med hårtorkar anpassade efter speciella hårtyper. Vi kommer I denna artikel gå igenom några olika hårtorkar som blivit belönade I olika hårtorkstester samt recensioner. På detta sättet kan du hitta den hårtork som är bäst i test och som också passar dig och dina behov bäst. Vi önskar ge en överblick över de bästa hårfönarna på marknaden idag. Vi kommer också bjuda på lite goda råd för hur du kan använda hårfönen för att styla håret och hur du på så sätt kan få ut det mesta av din hårfön.

Hur fungerar en hårfön?

Det kan vara svårt att vet hur man ska använda en hårfön på bästa sätt. Men om man vet hur en hårtork fungerar så kan det vara lättare att veta hur man använder den på ett korrekt sätt. Här kommer därför tre råd på hur du kan använda hårfönen för att torka håret på rätt sätt.

1. Använd något typ av värmeskydd

I och med att värme skadar håret så är det bra att spraya håret med något typ av värmeskydd innan du börjar föna håret. Se till att täcka hela håret. Det finns flera olika typer av värmeskydd så det är bara att hitta din favorit, kanske med en god uppfriskande lukt och som är anpassad efter din hårtyp.

2. Utnyttja medföljande tillbehör

Allt som oftast så följer det med olika munstycken till hårtorken. Dessa munstycken både koncentrerar värmen och hjälper dig att kunna styla håret som du önskar. Se därför tll att använda det munstycket som hjälper dig att styla håret just som du vill. På detta sättet slår du också två flugor i en smäll då håret både blir torrt och stylat.

3. Torka håret i sektioner

Såklart beroende på hårets längd och tjocklek så kan det ta olika lång tid att torka håret. Oftast försöker man torka hela håret på en gång då man har en tendens att tro att det går snabbare. Detta är dock inte fallet i de flesta fall. Prova istället på att dela upp hålet i fyra sektioner och torka en sektion åt gången. Detta går både fortare och är mer skonsamt för håret.

Av vilka delar består en hårfön?

En hårfön består av en fläkt samt en hetluftsapparat. Den värmer upp rumsluften ungefär på samma sätt som en mikrovågsugn. Du har säkert kännt hur luften sugs in på baksidan av hårfönen och skickas ut på andra sidan uppvärmd. Nu förstår du också varför det är så.

Vad är en hårföns huvudegenskaper?

En hårfön är främst till för att torka håret. Men man kan också använda den för att styla håret. Här kommer fem tips på hur du kan utnyttja din hårtork på bästa sätt.

1. Torka med håret

Håll alltid hårtorken upp och ner och torka håret med hjälp av huvudet och inte så mycket själva hårtorken. Det är sundare för håret och det blir mer glansigt.

2. Skapa volym med hjälp av hårtorken

Vill du inte bara ha lent och blankt hår utan också volym, då kan du använda en volym-mousse. Lägg den i ditt blöta hår, både i längderna och rötterna. Vänd sedan huvudet nedåt när du fönar. På så sätt tvingar du rötterna att lyfta och skapar således mer volym.

3. Rakt hår eller med lite fall i?

För att få mer nytta av sin hårfön så är en borste med keramisk beläggning ett underbart tillbehör. Kör igenom borsten genom en hårtest så att håret ligger på borsten. Lägg sedan hårfönens nos som följer. Vill du har lite mer fall så använder man borsten i kombination med värmen för att forma håret. Det kräver lite övning, men med lite tid så kan man få riktigt snyggt resultat.

4. Börja varm och avsluta kallt

Den varma luften öppnar skalet på hårstrået och gör det lättare att styla. Den kyliga luften stänger skalet igen. Det är därför en bra idé att torka håret 70 – 80 % torrt med den varma luften först. Passa på att skapa den looken som du önskar. Och de sista 20 % med kall luft så blir looken också mer hållbar.

5. Torka hela håret

Ser alltid till att håret blir helt torrt. Vått eller fuktigt hår är nämligen mer sårbart än om det är helt torrt. Det är större risk att det spricker och är också mer mottagligt för yttre påverkan som sol, föroreningar, rök med mera.

För och nackdelar med att använda en hårfön

hårfön testEn hårtork har många fördelar, men också vissa nackdelar. Det är nämligen aldrig så bra att torka håret med hårtork som det är att låta det torka av sig själv för hårets skull. Men ibland så behöver man torka håret och rusa ut genom dörren och då vill man helst inte att det ska vara helt platt och vått. I sådana situationer är man glad att man har en hårtork. Tråkigt nog så torkar den varma luften från hårtorken ut håret vilket inte är särskilt hälsosamt för hårstråna. Tack och lov så kan man applicera ett skyddande lager av någon typ av värmeskydd innan man börjar torka håret. Torka sedan håret med full styrka och medium värme så att du skyddar håret så bra som möjligt.

I vilka situationer är det praktiskt med en hårfön?

Vi har redan pratat om vissa situationer när det är väldigt praktiskt med en hårfön. Efter morgonduschen innan jobbet när man kan torka och styla håret lite snabbt innan det är dags att gå ut genom dörren. Det är också bra om man ska iväg på något event om man vill styla håret och få lite mer volym och så vidare.

Hur kan du välja rätt hårfön för dina behov?

Som redan nämnt så finns det många olika typer av hårföner. Så vilken ska man egentligen välja? Här kommer några tips på olika hårföner. Inte någon av hårtorkarna i detta hårfön test är någon sladdlös hårfön utan alla har istället olika lång sladd beroende på modell. Det finns heller inte med någon modell som är en hårfön med diffuser. Utan de hårtorkarna som är med är vanliga modeller som kan hjälpa dig att torka håret på ett bra och effektivt sätt. Söker du istället en resehårtork som är bäst i test så kanske det kommer vid ett annat tillfälle. Det finns däremot tystare modeller bland testvinnarna nedan. Så läs vidare!

BOSCH PHD9760

Detta är en bäst i test hårfön. Med hjälp av att granska inställningar och olika funktioner kom en populär tjejtidning fram till att denna är den bästa hårfönen på marknaden idag. Den fick full pott vilket betryggar att du kan vara helt nöjd med denna. Den får beröm för dess utformning och att den är lätt att komma runt huvudet med. Handtaget är bekvämt att hålla i. Den torkar också håret väldigt snabbt vilket är väsentligt de stressiga mornarna.

Den är stilren då den har en enkel och snygg design i svart. Du får med två munstycken, ett för lockar och ett smalare för en mer riktad torkning. Hårtorken har också tre inställningar. Tre värmelägen som är enkla att välja mellan, en kalluftsfunktion samt en funktion som kan sända ut joner. Detta motverkar statisk elektricitet. Detta är så bra då många annars får statiskt hår av att föna håret. Joniseringen är också bra för att bevara glansen.

För en riktigt bra hårtork så är det satt ett riktigt bra pris. Det är en hårtork på 1500 watt. Detta gör att den förhoppningsvis inte låter allt för mycket. Som sagt så är den också bekväm att hålla i. Utformningen hjälper till så att du lätt kommer åt runt hela huvudet. Med andra ord en riktigt bra hårfön till ett bra pris.

Varför ska man köpa BOSCH PHD9760?

 • Munstycken ingår
 • Användarvänlig och snygg design
 • Bra inställningar
 • Billig hårfön

GHD Air haartoerrer

GHD Air är en annan bäst i test hårfön. Testarna känner att denna hårfönen är ett riktigt bra redskap. Det den får extra mycket beröm för dess kraft. Den blir till och med omnämnd att ha en professionell salongsstyrka. Det kan alltså vara den bästa hårtorken på marknaden. Den framhävs som en bra hårtork för frissigt hår. Den har nämligen inte bara en kraftfull motor utan den har också jon – teknik som hjälper till med statisk elektricitet. Den är också välgjord då den påstås kunna hålla i många år framöver. Den ger dig en effektiv hårtorkning så att du kommer snabbt ut genom dörren igen. Denna har inte vilken motor som helst. Den kraftfulla och snabba AC – motorn. Den är på hela 2100 watt, och den är ändå relativt tyst. Den torkar håret mycket effektivt och snabbt. Med andra ord så får du ett hår som inte är frissigt utan mjukt och torrt på nolltid.

Dess eleganta design får också beröm. Det är inte konstigt då GHD är kända för att utstråla kvalitet och lyx. Det den däremot får lite kritik för är att greppet är något opraktiskt och att den väger en del. Men trots kritiken så får den fullt betyg av testarna. De flesta hårtorkarna har ett filter på baksidan. Detta filter samlar upp dammpartiklar och ludd. Det som är bra med denna modell är att detta filter går att ta loss och rengöra. Detta gör också att den kommer att leva länge. Priset är åt det dyrare hållet, men då får du också en professionell hårtork.

Varför ska man köpa GHD Air?

 • En snabb hårtorkning med en kraftig AC-motor
 • Ingår två munstycken i olika storlekar
 • Kraftig motor men ändå en låg ljudnivå
 • Elegant design

Parlux Advance

Även denna modell får beröm för att den ger ett professionellt salongsresultat och är en hårtork som är bäst i test. Den väger inte mycket vilket är riktigt skönt då det gör den mer användarvänlighet som en liten hårfön. Förutom att den väger lite så låter den också väldigt lite. Även om den är lätt och tyst så har den en så pass kraftfull motor på 2200 watt som torkar håret på ett effektiv sätt.

Denna modell har en ergonomisk design. Handtaget är bekvämt att hålla vilket gör att det är lättare att hålla på med den längre. Dessutom väger hårtorken bara 420 gram. Detta är en stor fördel om man har en långt och tjockt hår som man måste torka under en lång tid. Med andra ord så är detta en effektiv och bekväm hårfön. Hårtorken är också utvecklad för att klara av det hårda arbetet i en salong. Garantin utlovar till och med 2000 timmar hårtorkning.

Den får även mycket beröm för dess många funktioner. Den har fyra praktiska inställningar: Medium eller max hastighet. Max eller medium värme. Det finns också ett kalluftsläge. Detta läget är väldigt bra för den sista delen av hårtorkningen då håret får en trevlig glans. Det finns även ett praktiskt läge om man har problem med statiskt hår som kallas Ionic and Ceramic Teknologi.

Varför ska man köpa Parlux Advance?

 • Dess egonomiska design
 • 2200 watts kapacitet
 • Praktisk 3 meter lång sladd
 • Väger endast 420 gram

GHD Aura

Detta är en hårtork för dig som önskar mer än att bara torka håret. Denna kvalitetshårtork har innovativa och användbara funktioner. Med denna så kan du nämligen styla håret med ett glansigt och snyggt resultat. Men även om du bara snabbt och effektivt vill torka håret så passar denna bra. Dess fokuserade luftströmmar ger en mycket koncentrerad och exakt torkning. Förutom bra funktionalitet så är den användarvänlig och har en snygg design.

Den har som en väldigt innovativ funktion. Den kallas för Laminair – teknik. Den hjälper dig att styla håret på ett kontrollerat sätt med hjälp av koncentrerad och icke – turbulent stylingskontroll. Detta garanterar ett glansigt och snyggt resultat. En annan smart teknik kallas Cool – Wall. Denna ger dig ett behagligt avslut på hårtorkningen.

Denna hårtork passar lite extra bra till dig med frissigt hår som inte riktigt vill göra det du vill. Denna hårtork kan nämligen hjälpa dig med dessa problem. Det finns ett speciellt munstycke anpassat för koncentrerad hårtorkning som hjälper dig att styla ditt bångstyriga hår. Detta medföljande munstycke är en av de saker som hårtorken fått så mycket beröm för.

Varför ska man köpa GHD Aura?

 • Få en koncentrerad hårtorkning
 • Snygg design
 • Har en köldinställing
 • Innovativa och praktiska funktioner

Björn Axen AC 2000

Denna hårtorkning får mycket beröm för dess kalluftsläge som fungerar mycket bra. Även om många hårtorkar har en kalluftsfunktion så fungerar den olika bra. Men denna hårfön blåser verkligen ut en kylig luft som ger en superbra avslutning på när man torkar håret. Det går att välja mellan tre lägen på hur mycket luft och värme som blåses ut. Något annat den får beröm för är dess låga vikt. Många hårtorkar kan väga ganska mycket. Därför är det skönt att denna väger mindre och ger ett bra och bekvämt grepp medans du torkar håret. Du får mycket kraft hur hårtorken så att håret torkas snabbt och effektiv tack vare dess 2000 watt.

Varför ska man köpa Björn Axen AC 200?

 • Riktigt bra kalluftsläge
 • Väger mindre än de flesta hårtorkar
 • 2000 watt
 • Bra pris

Babyliss Pro Silence

Njut av en kraftfull men tyst hårfön. Detta är skönt om man vill torka håret på morgonen utan att väcka familjen eller få huvudvärk redan i början på dagen. Oftast så är en tyst hårfön inte lika kraftfull men Pro Silence har ändå en motor på 2200 watt. Som man hör på namnet så är modellen utvecklad för att just vara extra tyst. Dess maximala ljudnivå går endast upp till 81,8dB. Det blir också bara bättre då den har hela sex stycken inställningar.

Det vanligaste är att en hårtork har tre val på hastigheter. Modellen från Babyliss skiljer sig därför från mängden med dess sex olika hastigheter. Du kan därför torka ditt hår på ett snabbt och optimalt sätt. Trots att den är så unik så är priset ändå väldigt resonligt.

Varför ska man köpa Babyliss Pro Silence?

 • Tyst hårfön
 • Hela 2200 watt
 • 6 hastigheter
 • Bra pris

GHD Arctic Gold Hair Dryer

bästa hårfönenDetta är ett något dyrare alternativ. Men då får du också en kvalitetsprodukt för pengarna. Så har du inte råd med den just nu så kanske du får köpa denna hårfön på rea istället. Den har en funktionell design och passar speciellt bra till dig med frissigt hår. Hårtorken torkar ditt hår på ett snabbt och effektivt sätt. Detta är ett GHD Arctic Gold Hair Dryer Presentset. I setet får du således med hårfönen GHD Air som recenserades tidigare i artikeln. Förutom hårtorken så får du även med två vita klämmor som underlättar stylingen sam ett extra munstycke. Lite extra prylar för styling helt enkelt.

Som tidigare nämnt så har hårtorken GHD Air en del smarta funktioner. Denna kvalitetshårtork är gjord för att både se snygg ut samtidigt som att den är bekväm att använda. Därför har den en sladd på tre meter, två blåshastigheter och en kraft på hela 2100 watt. Den är också designad för att hjälpa dig med frissigt hår. Trots att priset kan kännas lite högt så kan man trösta sig med att man verkligen får en kvalitetsprodukt.

Varför ska man köpa GHD Arctic Gold Hair Dryer?

 • Ett extra munstycke och två klämmor
 • Perfekt till frissigt hår
 • En praktisk, 3 meter lång sladd
 • Upp till 2100 watt

Tips på hur du kan använda en hårfön

När man torkar håret så vill man vanligtvis att det ska blir torrt så fort så möjligt. Då dina rötter oftast torkar sist så kan man spara tid genom att torka dem först. Gör man detta så kommer resten av håret att torka fortare. Motarbeta känslan av att skruva upp värmen på hårtorken när du är stressad då det inte är bra för ditt hår. Tänk också på använda en hårtork med jon – teknik, då det kapslar in fukten i hårstrået, vilket innebär att håret blir silkeslent, glansfullt och minskar frissigt hår.

Turbanen är också ett sätt att spara tid. Turbanen är alltså när du låter handduken vara kvar på huvudet i en turbanliknande form. Medans håret är i handduken som förhoppningsvis suger upp vattnet så kan du göra massor av saker. Exempelvis, sminka dig och ta på dig kläder. Sedan är det bara att torka klart håret med hårtorken och springa ut genom dörren. Tänk bara på att om handduken redan är väldigt blöt så kommer inte håret att bli torrare. Bästa handduken att använda för detta syftet är en mikrofiberhandduk.

När du sedan ska torka håret med hårtork tänk då på att använda värmeskydd innan du börjar torka håret. Det är alltid viktigt att skydda håret när man använder värme. Det finns olika typer av värmeskydd så du kan alltid använda ett typ av värmeskydd med de egenskaper som du föredrar och som hjälper dig att styla ditt hår på ett önskat sätt. Använd också ett tillbehör som hjälper dig att styla håret på ditt sätt. Det finns många tillbehör för olika hårtyper. Exempelvis så finns det dem som hjälper dig att behålla lockarna i ditt hår om du har självfall. Det finns också tillbehör som riktar luften så att det är lättare att använda hårtorken i kombination med en borste. Något annat som gör det lättare att torka håret med hjälp av hårborste är om du delar upp håret i sektioner. Detta kommer också hjälpa dig att torka håret snabbare. Slutligen så är det bra att se till att man har en hårtork som man gillar och som passar ens hårtyp. Det är lättast att hitta genom att läsa något hårtork test. Det går också fortare om du har en hårtork med fler watt. Tänk däremot som sagt på att man inte bör ha inställningen på hårtorken för varmt då det skadar håret mer än nödvändigt. Avsluta också med en kall inställning för mer glans.

Hur tar du bäst hand om din hårfön?

Det bästa sättet att ta hand om en hårtork är helt enkelt att följa instruktionerna som följer med just din modell. Det som alltid ökar dess livslängd är också alltid att hålla den ren och snygg. Tänk också på att alla hårtorkar har ett filter. Följ instruktionerna för hur du bäst kan ta hand om detta.