hårtrimmer bäst i test

Att klippa håret är något vi alla behöver göra då och då, detta gör man som enklast med redskap som sax, kam och hårtrimmer. Om man har lite längre hår och bara ska toppa håret så använder man i regel en sax. Man använder även en kam som hjälpmedel för att reda ut håret och få klippningen rak och snygg. Att använda en hårtrimmer är något man gör på kortare frisyrer och kan användas för att snagga huvudet helt, eller för att klippa en frisyr som är kortare i nacken och runt polisonger. Om du är ute efter att köpa hårtrimmer, så finns det en hel del olika maskiner från olika produktmärken att välja mellan, för att enklast hitta den som passar dig mest, så rekommenderar vi att du kikar igenom nätet efter hårtrimmer test, där du kan få tips om välbeprövade maskiner som kan klippa precis som du önskar.

Bäst av alla Mest populära Mest värde för pengarna Flest funktioner Vårt senaste val
Produkter
Philips HC9450/15
Philips HC7450/80
Moser 1400 silver
Braun HC5050
OBH Nordica Attraxion Extreme 5593
Var köpa?
Betyg 9.5 / 10 9.5 / 10 9.0 / 10 9.0 / 10 8.5 / 10
Bäst av alla
Philips HC9450/15
Betyg: 9.5 / 10
Mest populära
Philips HC7450/80
Betyg: 9.5 / 10
Mest värde för pengarna
Moser 1400 silver
Betyg: 9.0 / 10
Flest funktioner
Braun HC5050
Betyg: 9.0 / 10
Vårt senaste val
OBH Nordica Attraxion Extreme 5593
Betyg: 8.5 / 10

Hur fungerar en hårtrimmer?

En hårtrimmer är ett specialverktyg som används för att klippa huvudhår och kan vara både med sladd som du kopplar in i ett uttag, eller en nyare variant som är sladdlös med ett uppladdningsbart batteri. De skiljer sig från sax och rakhyvlar, då de inte rakar huvudet slätt och inte går att använda för att klippa i längre frisyrer. Man kan raka med en hårtrimmer 0 mm också, om man inte använder något av de tillhörande munstyckena som man sätter fast på maskinen. Dessa munstycken finns i flera olika storlekar och klipper håret i olika millimetrar.

hårtrimmer testAtt klippa hår med trimmer är enkelt. Maskinen innefattar ett par vässade, kamliknande blad som ligger mycket nära varandra. Ett av bladen ligger ovanför det andra och den ena sidan glider i sidled mot det andra då man klipper. Denna mekanism går igång då man trycker på knappen för klipp på själva maskinen. Håret som klipps placeras mellan de vassa bladen och skärs av likt som med en sax, då bladen möts mot varandra. Friktionen mellan knivarna måste vara så låg som möjligt när man använder maskinen, vilket uppnås genom val av material och rengöring efter varje användning samt frekvent smörjning. Det bästa klipp-resultatet får du genom att använda en bra hårtrimmer som är vältestad och i god kvalitet.

Den första modellen av en elektrisk hårklippare uppfanns mellan 1850 och 1890 av Nikola Bizumic, som var en serbisk frisör. Trimmer hår gjordes oftast för att klippa pojkar och män i militären till en början. Detta för att långt hår var mycket opraktiskt i dessa sammanhang. På den tiden så var dock dessa maskiner mycket kostsamma och såg helt annorlunda ut mot för hur de ser ut idag, men kostnaden för elektriska hårklippare har minskat stort sedan dess. Vissa barberare i västliga länder använder fortfarande denna typ av elektriska klippare för trimning av hår. De används också i den ryska armén fortfarande.

Hitta den perfekta hårtrimmern just för dina behov

Hårklippningar kan bli rätt dyra i längden, särskilt om du har en kort frisyr. Lyckligtvis är det inte så svårt att klippa hår med hårtrimmer. Man behöver lära sig grunderna för hur man ska klippa. Sedan är det bara att börja klippa, baserat på den frisyren som du önskar ha. Att klippa sig med hårtrimmer frisör kan alltså bli rätt dyrt för den som önskar behålla sin korta frisyr snygg, och då hår växer rätt snabbt så kan en kort frisyr ganska snabbt tappa formen. I regel behöver man alltså gå till frisören med bara några veckors mellanrum och detta kostar både tid och pengar.

Har man en längre frisyr så är detta lite enklare, man behöver inte alls klippa håret lika frekvent som man behöver med kort frisyr. I dessa fall så är det helt klart värt att införskaffa sig en egen hårtrimmer, så att man enkelt kan göra detta hemma och slippa betala massa kostnader för att underhålla sin korta frisyr. Här i detta avsnitt så presenteras några enkla tips på hur du kan lära dig att klippa dig själv så att det ser bra ut och bli ett riktigt hårtrimmer proffs. Först och främst så bör du införskaffa den bästa hårtrimmer just för dina behov av klippning, därför är det helt klart ett tips att kika runt. Är man ute efter en billig hårtrimmer, så finns det helt klart en hel del prisvärda hårtrimmers på marknaden. Det finns enklare hårtrimmers som inte kostar så mycket men det finns också ett brett utbud av flera hårtrimmer professionell, som är i klass med de som frisörerna använder på sina salonger, och dessa till ändå rimliga priser. Om man tänker på den summan som man behöver lägga per år på alla klippningar man behöver göra om man ska gå till en frisör och klippa sig, så kan man ganska snabbt räkna ut att det är värt att införskaffa en trimmer i längden.

I regel så ska man helst klippa sig var 4-6 vecka om man har en kort frisyr beroende på hur fort ens hår växer, vilket alltså innebär minst ett besök hos frisören per månad, som alltid landar på ett par hundra kronor i regel. Det finns även produkter som är avsedda även för att kunna hantera klippning av skäggväxt och kan enkelt kapa av även de tjockaste skäggstrån. Det finns många sidor på nätet som presenterar hår och skäggtrimmer bäst i test, genom att kika runt på nätet så kan du garanterat hitta just den trimmern som passar för det du önskar använda denna till. Om du är ute efter att hitta en tyst hårtrimmer barn, så är detta en stark rekommendation, då barn ofta har svårt att sitta stilla och om en tyst hårtrimmer gör klippningen även mindre obehaglig. Många barn tycker att det är läskigt när maskinen lever om i närheten av deras känsliga öron, vilket kan påverka klippningens resultat om barnet rycker till under klippet.

Lär dig klippa själv hemma med en hårtrimmer

Om du har tänkt införskaffa dig en trimmer hår bäst i test, så är det första du kommer fundera över är vilket munstycke du ska använda när du ska klippa. I regel följer det med ett par olika munstycken som du kan byta ut på själva maskinen. Maskinen fungerar även att klippa med utan att använda ett munstycke, men då kommer den att klippa ditt huvudhår till 0 mm, detta gör du alltså bara om du har tänkt snagga ditt huvud, och bara lämna kvar en mycket kort stubb. De olika munstyckena är skapade så att du kan klippa i en önskad längd och inte riskera att håret blir ojämnt när du drar maskinen genom håret. Många av dessa maskiner klarar också av att raka skägget, för den som vill jämna ut det så att det ser bra ut. Om du söker en sådan hårtrimmer så är det värt att kika över en hår och skäggtrimmer bäst i test och leta upp en maskin som är lite starkare, då skägg har en hårdare textur än huvudhår, vilket vilken trimmer som helst på marknaden klarar av galant. De man kan använda för båda ändamålen kallas i regel för multitrimmer hår och är alltså till för både skägg och huvudhår.

Börja med att tvätta håret ordentligt. Håret ska vara lätt att kamma igenom och inte ha några extra böjningar eller vågor, då detta kan göra klippningen ojämn. Om du ska ha håret torrt eller fuktigt är upp till dig själv, men ett tips är att prova dig fram för att se vad du föredrar, samt hur du tycker att det blir enklast för just dig.

När du ska klippa så är det viktigt att täcka över axlarna först för att fånga upp allt fallande hår och undvika att få hår på kläderna och i nacken. Om det inte är möjligt att duscha omedelbart efter att du har klippt, så är det bra att ha ett lite blankare material att drapera runt axlarna och ta det så nära nacken som det går. Denna typ av tyg gör det enklare för håret att glida ner på golvet istället för att fastna.

Hårklippning kan bli ganska så rörigt, så att försöka skära ner på röran så mycket som möjligt är fördelaktigt. Att vara på en yta som är enkel att städa på, eller att gå ut utomhus är också en god idé, då det kan flyga runt en del hår.

trimmer hårNär du ska börja klippa, så är det smart att börja med det munstycke som har längst millimeter, för att ta bort så mycket av längden på håret som möjligt, detta gör det enklare för maskinen att sedan klippa kortare. Detta såklart om du har lite längre hår, i annat fall så kan du ta det munstycke med den önskade millimeter som du ska klippa din frisyr i. Denna metod fungerar alltså bra om du behöver ta bort mycket hår. När du sedan börjar dra maskinen genom håret så är det fördelaktigt att antingen börja med sidorna, eller på toppen, försök att vara på ett ställe åt gången för att få en så jämn klippning som möjligt.

När du ska klippa så måste du klippa mothårs, så du ska alltså klippa uppåt på sidorna och bakifrån och fram uppe på huvudet. För att forma håret så att det är längre på huvudet och klippa en frisyr så börjar du med att hålla hårtrimmern tätt i nacken och på sidorna och när du kommer uppåt, så lutar du maskinen en aning. Du bör också börja med ett munstycke med kortare millimeter för de kortare partierna och sedan byta till nästa storlek när du ska komma upp till den delen som du önskar ska var längre. Sedan så kan du försiktigt släta ut linjerna mellan bytena så att det ser snyggt ut. En hårtrimmer bäst i test, kommer garanterat inte att göra dig besviken, då dessa är vältestade av frisörer som vet vad en bra hårtrimmer är.

Hur du enklast rengör din hårtrimmer efter användning

Efter att du har klippt ditt hår och blivit nöjd över ditt verk, så är det också viktigt att rengöra din hårtrimmer samt dina använda munstycken, så att dessa är rena till nästa användning. Din maskins kvalitet på klippning håller sig också i god form om du är noga med att sköta om den mellan användningarna.

Det första du bör göra när du har klippt håret, är att ta av de eventuella munstyckena som du har använt. Därefter så ska du rengöra bladen, därför behöver du ta loss dessa från maskinen. Börja med att borsta bort så mycket du kan från maskinen och bladen, så att det är så lite hår som möjligt kvar. Därefter så kan du använda tvål och vatten för att rengöra bladen som i regel är i rostfritt stål. Mycket viktigt är att du tar lös bladen innan du rengör dem. Detta eftersom att själva maskinen inte får bli blöt, då den isåfall kan gå sönder. Därefter lägger du bladen på en torr handduk och låter dem torka innan du fäster fast dem på maskinen igen. För att få bort så mycket hår från bladen som möjligt innan du rengör dem, så är en rekommendation att du använder en borste att borsta bort håret med före du blöter och rengör dem. När du ska rengöra munstyckena, så är det lite enklare, då dessa i regel är skapade i plast, då kan du skölja bort håret och även använda tvål och vatten och rengöra med.

När bladen är rengjorda så bör dessa smörjas, för att hålla bladen så vassa som möjligt så länge det bara går. Oftast då man köper en hårtrimmer så får man tillbehören med på köpet och också även då en olja, som man använder för att smörja bladen med. Det brukar följa med en bruksanvisning för just den trimmer du valt att köpa, där instruktioner finns att följa. Oftast så räcker det med bara en droppe efter varje rengöring för att hålla bladen smorda. På detta vis så håller du din hårtrimmer i toppform och bladen kan enkelt klippa sig igenom många klippningar innan bladen behöver bytas.