Folk lyssnar mer på musik än någonsin, och i och med populariteten av musikspelare som Spotify, speciellt i Sverige, är efterfrågan på hörlurar enorm och större än någonsin. Men vilken typ av hörlurar behöver du? Och bortsett från att vara en modeaccessoar, hur vet du att de kommer att ge bra kvalitet på ljud? Låt oss titta närmre på detta.

 

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

 

Hörlurar vs in ear hörlurar

De hörlurar som vi konsumenter köper dag brukar falla i en av två kategorier:

Hörlurar som passar åtminstone halvvägs inne i hörselgången, eller som sitter på örat. De kallas ofta in-ear-modeller.

Fördelar: De är kompakta, ganska diskreta och kan förvaras i en ficka eller handväska. Billiga in ear hörlurar går att hitta, eller så kan du spendera allt från 1.500 kr till 2.000 kr. Några kommer som designade för runt halsen eller för att sätta direkt i örat, för användning när du tränar och en trådlös version kan ge dig en ännu bättre upplevelse när du tränar.

Nackdelar: Du kommer förmodligen inte att få den bästa ljudåtergivning till att börja med, och de känsliga sladdarna för vissa modeller kan lätt skadas med ständiga hantering, vilket kan försämra ljudkvaliteten. Det finns få sätt att stänga ute omgivande ljud om du använder dyrare in-ear lurar, särskilt utformade för brusreducering och isolering.

Hörlurar som hänger direkt över örat

Fördelar: Du kan få bättre ljud än med hörlurar, även om du i allmänhet betalar mer. De kan begränsa buller mer effektivt och kan hängas runt halsen när de inte används.

Nackdelar: Hörlurarna kan vara mycket större än in ear hörlurar. De kan lätt bli smutsiga om du inte bär ett fodral för dem när de inte används. De brukar kosta mer än in ear hörlurar.

Over-ear eller in-ear-hörlurar?

in ear hörlurar testRunt örat på/över örat hörlurar omger helt ditt öra, och kan ge extra passiv bullerdämpande egenskaper, ungefär som öron-muffar. Runt-örat foder kan också hjälpa till att göra dem mer bekväma att bära under långa perioder. Nackdelen är att du kanske känner att de blir varma och svettiga efter att ha använt dem ett tag och de är ofta stora och skrymmande att förvara och bära. Vikten av bästa hörlurarna in ear behöver ha bra stoppning och spänningar justering är viktigt för långsiktig komfort, precis som tätheten av banden som håller dem mot ditt huvud.

Over ear hörlurar är i allmänhet mindre. De vilar på utsidan av öronen, vilket ger mer luftflöde runt dem. De kan dock hålla ut mindre buller. De trycker även direkt på öronen ganska ordentligt så det kan bli obekvämt ganska snabbt.

Innan du köper en uppsättning, prova dem i butiken och lämna dem på så länge du kan.

Vad bör du tänka på innan du köper?

Volymkontroller: helst på kabeln, kan komma till hands och spara tid, eller att behöva titta på din musikspelare och samtidigt vara aktiv eller motionerar. Vissa modeller har även en version för Apple-eller Android-smartphones på grund av de olika funktioner som ingår i en 3,5 mm-kontakt.

Hårt fodral: kan skydda dina hörlurar och hålla extra tillbehör i ordning när du är ute och reser. En mjuk påse kan vara lättare att packa men ger inte så mycket skydd.

Läckage: är där ljud flyr hörlurarna och kan höras av andra i din närhet. Öppna hörlurar tenderar att läcka mer än slutna modeller eftersom de är utformade för att ge mer luft att cirkulera genom höljet. Vissa lyssnare föredrar luftigare ljud via en öppen utformning, medan andra tycker att ljud-isolering av slutna modeller är viktigare.

Effektivitet: är ett mått på den mängd av spänning som krävs för att driva hörlurarna. Effektivare hörlurar behöver mindre energi, men kan vara kapabla att producera mycket höga volymer som kan skada din hörsel om de används under långa perioder. Låg effektivitet kan betyda att hörlurar inte kan producera mycket volym med låg spänning enheter (en liten musikspelare till exempel).

Sladdarna: bör vara tillräckligt långa för att tillåta dig att nå en musikspelare eller ljudkontakt bekvämt utan att snärja dig i överskott av sladd. En avtagbar kabel-håller det ur vägen och kan vara praktiskt för en brusreducerande hörlurar om du bara vill lyssna på, inget alls.

Pluggar: bör passa musikspelare såsom en telefon, surfplatta, hi-fi-system eller spelkonsol. Om du till exempel har köpt en nyare Iphone, var beredd att antingen flytta till en trådlös hörlur eller använda 3,5 mm adapter. Men om du använder adaptern, kommer du inte att kunna ladda din Iphone på samma gång.

Kostnaden: spelar roll, och du får vanligtvis vad du betalar för. Detta innebär att det generellt sett dyrare hörlurarna kommer att göra ett bättre jobb på ljudåtergivning.

Ljudkvalitén av din musik spelar roll. Även de dyraste hörlurarna kommer inte att göra underbar musik av digitala filer som starkt komprimerats av låga inställningar. För att få en skön ljudupplevelse, behöver du kvalitets hörlurar och en bra kvalitet på musiken.

Vad ska du göra för att ta hand om din hörsel?

De flesta av oss kan räkna med att förlora förmågan att höra vissa frekvenser när vi åldras. Buller – inklusive musikvolym – kan snabba upp denna process och leda till allvarliga hörselnedsättningar om vi överdriver detta. Du kan dock skydda din hörsel med dessa allmänna regler:

Om du lyssnar på musik med standard hörlurar och inte kan höra en normal konversation en meter bort, är volymen sannolikt för hög.

Kom ihåg, buller-reducerande hörlurar kan stänga ute externt ljud, så att du inte behöver hålla koll på din ljudvolym.

Att stänga ute omgivande ljud kan också vara farligt, eftersom du inte kan höra vad som händer runt omkring dig. Det är oklokt, till exempel, att ha hörlurar eller hörsnäckor av någon sort när man kör bil.

Hörlurar med bra kvalitet och in ear hörlurar test kan hjälpa till att rädda din hörsel genom att producera högre-fi-ljud som gör att du kan uppleva mer ljuddetalj på lägre volymer, så att du inte behöver skruva upp volymen för högt.

En del musikspelare, inklusive smartphones, kan du ställa in volymgräns så att ljud inte kan spelas för högt. Appar är också tillgängliga som kan ställa in volymgränser för att skydda hörseln. Kontrollera online app store för din enhet.

Tips: Om du gillar att lyssna på musik, då kommer du förmodligen njuta av att gå på en konsert eller två eller tre, eller fyra, eller 50. Saken är den, att de är oftast tillräckligt högt för att väcka de döda, men filtrerade öronproppar kan minska dessa volymer utan att försämra ljudkvaliteten.

I och med alla olika typer av hörlurar som finns, är det ofta svårt att veta vilka man ska leta efter.

Det viktigaste att veta är att välja de bästa hörlurarna, verkligen beror på vad du tänker använda dem till.

 • Vill du ha hörlurar för att lyssna på musik medan du tränar?
 • Är du en musikälskare som vill ha bästa möjliga ljudupplevelse som går att få?
 • Är du en gamer som vill ha en verklighetstrogen ljudupplevelse?
 • Kommer du att använda hörlurar för att spela in musik i en studio?
 • Eller vill du helt enkelt komplettera din garderob med snygga hörlurar?

Så, genom att börja med på hur du tänker använda dina hörlurar, kommer detta hjälpa dig att välja ett par som du trivs med och som också passar din budget.

Låt oss komma igång!

Pris vs Kvalitet

Nu, det är allmänt trott att det bästa klingande hörlurarna, är de med högre prislappar. Detta är helt enkelt inte sant. Några av de mest pålitliga och ansedda hörlurar kan hittas för under 1000 kr, från de mer etablerade varumärkena.

Dyrare hörlurar kommer ofta att ha högre kvalitets drivrutiner (högtalare), kablar och kontakter, men använd inte pris som dina primära kriterier för att hitta bra hörlurar.

Hörlurstyp

Det finns sex huvudsakliga typer av hörlurar:

 • In-ear-hörlurar
 • On-ear-hörlurar
 • Over-ear-hörlurar
 • Aktivt brusreducerande Hörlurar
 • Passivt brusreducerande Hörlurar
 • Trådlösa bluetooth hörlurar in ear

Låt oss gå över varje typ i mer detalj.

In-Ear-Hörlurar

Båda typerna är kompakta, lätta och mycket portabla, vilket gör dem till ett populärt val för resenärer, studenter, de som tränar, och för dagligt lyssnande.

Låt oss titta på det mest väsentliga när det kommer till att välja bästa trådlösa in ear hörlurar test. In ear lurar passar som perfekt in i hörselgången. De har gummi eller skum som ser till att passa i dina hörselgångar och kan bytas ut när de blir slitna eller smutsiga.

Generellt sätt så producerar in-ear-hörlurarna bra till utmärkt ljud. De ger i allmänhet bättre ljudkvalitet än hörlurar. High-end hörlurar är utmärkta och användas ofta för att få ljud som man noga behöver lyssna på eller om det gäller nnat än bara musik. Men de tenderar att vara ganska dyra. Hörlurar går dock inte hela vägen in i örat, men resten på den nedre kanten av ditt yttre öra.

De är mycket vanliga (hörlurar kommer med de flesta smartphones) och har i allmänhet ganska bra ljud. Några populära hörlurarar idag går att hitta från giganter som Apple och Bose.

Bästa in-ear hörlurar erbjuder anständig ljudisolering, utan förmåga att lyssna kan vara svårt i exempelvis bullriga miljöer.

Over-Ear-Hörlurar

Låt oss titta på det mest väsentliga när det kommer till att välja bästa trådlösa bluetooth-hörlurar. Over-ear, även känd som omslutande hörlurar, passar runt örat och omsluter helt öronen. Over-ear hörlurar är kända för sin överlägsna ljudkvalitet och används ofta i inspelningsstudios.

De är i allmänhet ganska bekväma att bära då de inte sätter för mycket tryck på öronen. Deras design hjälper också till att minska svettning, vilket kan göra det obehagligt att lyssna under längre perioder.

Beroende på modell, är de också bra på att avvisa externt buller om de är utformade med en sluten baksida. Den här typen av hörlurar är ett utmärkt val för ditt musikunderhållnings system där hemma, eller spel där du letar efter en verklighetstrogen ljudupplevelse.

On-Ear Hörlurar

bluetooth hörlurar in earLåt oss titta på det mest väsentliga när det kommer till att välja bästa trådlösa bluetooth-hörlurar. Som namnet antyder, sitter on ear hörlurar på yttersidan av öronen, i motsats till att täcka öronen helt och hållet som over-ear-typer.

On-ear hörlurar ger bra ljudkvalitet och god isolering, beroende på modell. Men på grund av sin konstruktion, kommer de inte att ge en exceptionell ljudupplevelse. Varför detta?

På grund av sin design, kommer en del av dina öron vara utsatta och låter externt ljud komma in. Så om du lyssnar i en mycket lugn miljö, kommer småljud att påverka din ljudupplevelse.

Även om både on-ear-och over-ear-hörlurar i allmänhet är väl vadderade, kan on-ear-hörlurar placera en hel del press på öronen. De kan vanligtvis inte bäras under längre tid utan man behöver en paus och ta av dem från öronen.

Brusreducerande In ear hörlurar

Brusreducerande hörlurar in ear är perfekt för att lyssna i bullriga miljöer som på ett tåg eller flygplan.

Det finns två typer av bullerdämpande hörlurar: aktiv och passiv.

Aktiva brusreducerande Hörlurar

Låt oss titta på det mest väsentliga när det kommer till att välja bästa trådlösa bluetooth-hörlurar.

Aktivt brusreducerande hörlurar använder sig av små mikrofoner i hörlurarna som känner av omgivande ljud. Dessa hörlurar tar fram det omgivande ljudet elektroniskt för att generera en ljudvåg som är 180 grader ur fas med ljudet. Genom att kombinera den inkommande ljud med omvänd fas och vågform, kan dessa hörlurar effektivt stänga ute cirka 70% av omgivande buller (ca 20dB), vilket resulterar i en tystare lyssningsupplevelse.

Det finns dock en nackdel med aktivt brusreducerande hörlurar. På grund av den krets som används för att ta bort oönskat ljud, påverkar det ljudkvaliteten. Ett vanligt klagomål är att ljudet blir lite dovt när brusreducerade funktionen är aktiverad.

Detta är dock oftast en värdefull avvägning för att lyssna i flygplan eller andra bullriga miljöer. Och du kan stänga av kretsandet i lugnare miljöer.

De är mycket rekommenderas för resenärer, särskilt för att lyssna på ljudböcker, videor, filmer eller annan underhållning som du använder.

Men för kritiska lyssnare, kommer du ha större användning av andra typer av hörlurar.

Passivt Brusreducerande Hörlurar

Låt oss titta på det mest väsentliga när det kommer till att välja bästa trådlösa bluetooth-hörlurar.

Passiv brusreducerande hörlurar som passivt blockerar externa ljud genom att använda en sluten hörlursdesign baktill.

På grund av sin konstruktion, är de inte lika effektiva i att minska omgivande ljud som aktivt brusreducerande hörlurar. Men de behåller sina ljudkvalitet i jämförelse eftersom det inte finns någon elektroniska kretsar som är inblandade.

Trådlösa Bluetooth-Hörlurar

Låt oss titta på det mest väsentliga när det kommer till att välja bästa bluetooth hörlurar in ear.

Bästa trådlösa in ear hörlurar använder standardiserade trådlösa tekniken (Bluetooth) för att trådlöst ansluta till datorer, surfplattor, telefoner och andra enheter. Bluetooth tillåter användare att ansluta med all Bluetooth-aktiverad enhet snabbt och enkelt.

Användare älskar dessa hörlurars bekvämlighet och uppskattar att inte behöva krångla med kablar som alltid verkar trassla.

Bluetooth-hörlurar är batteridrivna, men de flesta kan fortfarande användas om batterierna dör genom att ansluta en kabel. Du kommer inte vara trådlöst längre, men hörlurarna kommer fortfarande att fungera.

Det är viktigt att observera att ljudkvaliteten från bluetooth in ear hörlurar bäst i test oftast inte är lika bra som deras sladd-motsvarigheter. Detta är främst på grund av Bluetooth-ljud bandbredd.

Olika stilar på hörlurar

Hörlurar finns i två grundmodeller: öppna-och stängda baktill.

Hörlurar som är stängda baktill

Låt oss titta på det mest väsentliga när det kommer till att välja bästa hörlurar som är stängda baktill. Hörlurar som är stängda baktill är bra på att minska buller på grund av att de helt täcker örat.

Design som innebär att de är helt täckta är ofta hörlurar som används av Dj:s samt ljudskapare för att hjälpa till att hålla bakgrundsljudet ute från deras inspelningar.

Observera att denna design kan generera ojämn eller ökad basåtergivning, vilket kan vara bra att känna till, speciellt om du är någon som tycker om musik där basen ofta är väldigt framträdande.

Open-Back-Hörlurar

Låt oss titta på det mest väsentliga när det kommer till att välja bästa Open-Back-Hörlurar.

Open-back-hörlurar ger ett mer öppet och luftigt ljud jämfört med de slutna lurarna baktill. De fungerar inte lika bra på att blockera yttre buller, och därför rekommenderas de inte för användning i bullriga miljöer.

Men de är ett utmärkt val för användning för hemanvändare som vill ha ett väl balanserat och exakt ljud. Bra modeller har en jämn frekvensgång och är bekväma att bära under långa perioder.

Ljud: sötad och platt frekvensrespons

Konsumenthörlurar, i motsats till studiohörlurar, är ofta “sötade” för att få dem att låta “bättre.” Detta görs också vanligtvis med konsumenthögtalare jämfört med studiohögtalare som används i musikstudios.

Vad som menas med att “söta” till ljudet, hänvisar till att tillverkaren tar hjälp av en EQ-kurva för att göra att hörlurarna låter bättre för de flesta lyssnare. Det är vanligt att införliva en “leende EQ-kurva”, där dalar och toppar ökar (och får det att se ut som ett leende).

Leende EQ kurva – Något att vara medveten om?

Denna EQ kurvan skapar ett större varmare ljud för de flesta lyssnare. Men för kritiska användningsområden i musikproduktion och mixning, så vill du verkligen ha bra in ear hörlurar med en rak frekvensomgång.

Du vill höra vad som spelas utan någon hype så att du kan skapa mixar som låter bra i den verkliga världen. Det samma gäller för studiomonitorer, där du kan skapa mixar som låter bra i den verkliga världen och bör inte användas för att spela in musik eller mixning.

Komfort

In ear hörlurar bäst i test som är obekväma är en av de främsta anledningarna till att folk lämnar tillbaka hörlurar efter att de köpt dem – de kan bara inte stå ut med dem under längre perioder.

Så det är ett måste att köpa bekväma hörlurar. Som du lärde dig tidigare, varierar hörlurar kraftigt i komfort beroende på hörlurstyp. In-ear-hörlurar kan vara obehagligt för vissa öron beroende på hörselgångens storlek.

Ideellt så bör in-ear hörlurar komma med små, medelstora och stora gummibitar för att rymma för alla olika örontyper. Se till att välja rätt storlek för dina öron. De ska täta till i öronen och inte kännas alltför löst eller tight.

Komfort för over-ear och on-ear-hörlurar bestäms ofta av material som används och hur tätt de sitter på ditt huvud. Med större over-ear-typ hörlurar i öronen kan du snabbt bli varm eller svettig efter en längre tids användning.

Den största boven i detta är vanligtvis lädertyp öronkudden som täcker. Bättre hörlurar har oftast mer ventilerande öronkuddar. Vissa modeller har utbytbara öronkåpor, så det är ett alternativ också.

Hållbarhet

De flesta bäst i test in ear hörlurar blir utsatta för slitage, beroende på hur mycket du använder dem. Men även om vet om att du lyssnar i miljöer som hemma eller i en studio, finns det alltid en risk för att de går sönder eller skadas.

Så, därför är det smart att leta efter hörlurar som har utbytbara delar, speciellt kablar.

Öronkåpor är också potentiella problem områden, då själva skydden kan börja flagna. Det är när du har använt dina lurar ett tag som du kan upptäcka att de har tappat läder eller plast på vissa ställen. Så att hitta hörlurar som lätt kan få sina delar ersätta är det bästa alternativet här.

En annan viktig sak att tänka på är om de är vikbara eller inte, särskilt om du är en frekvent resenär. Ju mer kompakta hörlurar som du kan vika in, desto mindre sannolikt att de kommer att ta skada i en väska, resväska, eller liknande.

Sammanfattning

Sådär, då har du precis lärt dig de viktigaste delarna i att välja ett par hörlurar in ear test som är rätt för dig. Genom att följa dessa tips, kommer du att kunna hitta hörlurar som kommer att ge dig år av njutning av härlig musik. Gör din egen forskning innan du spenderar dina surt förvärvade pengar på hörlurar.

Det bästa sättet att göra detta är att kolla in återförsäljare som är seriösa, och kontrollera produktens recensioner eller leta annan typ av feedback på ett forum eller liknande. Ljudkvalitet är ofta subjektiv, men om du läser samma synpunkter eller klagomål från många människor, kommer du att börja få en uppfattning om en rättvis åsikt.

Se till att titta efter kommentarer kring hållbarhet, då hörlurar ofta kommer med bra ljud, men deras konstruktion och kvalitet kan variera.