Vilken kikare du skall välja beror på vad du tänkt använda den till. Kikare finns i en mängd olika varianter. Vi har samlat kikare som fått bäst i test men också skapat en köpguide för att du ska kunna hitta den bästa kikaren för dina behov.

1. bäst i test
Vortex Viper HD
Vårt betyg
2. Mest populära
Vortex New Diamondback
Vårt betyg
3. mest prisvärt
Delta Optical Forest II
Vårt betyg
4. Flest funktioner
Leica Trinovid 8X42 HD
Vårt betyg
5. Vårt senaste val
Swarovski Optik CL Pocket
Vårt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Köpguide

Det finns allt ifrån enkla minikikare, kompaktkikare, monokulära kikare, till mer högklassiga fågelkikare, jaktkikare, marinkikare, tubkikare och astronomiska teleskop.

Billiga vs dyra kikare

Dyrare kikare är oftast vattentäta, har en bättre glaskvalitet samt ytbehandling av linserna, vilket ger ett större ljusgenomsläpp, bättre kontrast och upplösning samt färgåtergivning. En bra billig kikare är svårt att hitta eftersom man helt enkelt får det man betalar för. En prisvärd kikare är en kikare som har allt det du behöver utifrån det du vill kunna göra med den. Enkelt uttryckt: om du vill använda kikaren behöver du lägga ner lite mer pengar för att få den kvalitet du behöver för det du ska använda kikaren till. I vår kikare test kan du se att betygen också är fördelade efter kvaliteten. En bra kikare kostar alltså lite mer men å andra sidan får du en kikare du verkligen kan använda, länge.

Vad siffrorna betyder

När du ska köpa kikare så är det första man tittar på sifferbeteckningarna på kikaren. 7×50, 8×30 eller 10×40 är exempel. Den första siffran, 7,8 eller 10 anger alltid förstoringsgraden i gånger. Har man en 7x kikare betyder det inte att den förstorar föremålet 7 gånger utan att du kommer 7 gånger närmare motivet. Det andra talet, 50, 30 eller 40 anger diametern på frontlinserna. Ju större frontlins desto ljusstarkare är kikaren men det betyder också att den är tyngre.

Olika typer av kikare

Grovt sett finns det övergripande tre olika slags kikare man kan köpa. De används för lite olika saker. Av naturliga skäl är de mer eller mindre portabla, beroende på detta.

Handkikare: Lätta och smidiga att ta med ut i naturen för att titta på fåglar och djur. Handkikare kan också användas av båtägare, fågelskådning, för jakt och fiske och en mängd andra aktiviteter.

Kompaktkikare: Mindre och lättare typ av kikare som du kan ha i fickan. Den här typen av kikare är smidiga att ta med sig men har ofta sämre ljuskänslighet och mindre synfält. Det är en rolig liten kikare att ha men inte optimal för ovan aktiviteter.

Tubkikare: Den här typen av kikare ger en kraftig förstoring och har en stor frontlins. Vanligtvis behöver du ett stativ för dessa kikare. De är bra för att titta på stora avstånd och i den här kategorin hittar du också stjärnkikare för dem som gillar att spana på natthimlen.

Prismor

Det finns två typer av prismor i kikare: porroprisma och takkantprisma.

Porroprisma: uppbyggd med rätvinkliga prismor som är förskjutna 90 grader. Det finns olika kvaliteter av porroprismor. De bästa kallas BaK-4 prismor. Porroprismasystemet ger skärpedjup.

Takkantprisma: detta är en nyare, mer kompakt och lättare kikare. Den linjära ljusgenomgången ger optimal ljusstyrka. Konstruktionen är anledningen till att takkantprismakikare som regel är dyrare än porroprismakikare.

Linsdiameter

En större lins samlar in mer ljus men en sådan kikare blir också tyngre och större i formatet eftersom linsen väger en del. En frontlins på 30-40 millimeter i diameter är lagom för den som vill börja gå i skog och mark och spana efter djur. Vill du spana på natten kan det vara vettigt att spana efter en större, mer ljuskänslig, lins.

Förstoring

Den som ska köpa kikare måste också fundera över graden av förstoring, alltså hur nära man vill komma sitt objekt. Har man en 7x kikare betyder det inte att den förstorar föremålet 7 gånger, utan att man kommer 7 gånger närmare motivet. En mindre handkikare med åtta gångers förstoring brukar räcka för de flesta som inte behöver en specialkikare. Har kikaren större förstoring kan du få en mer detaljerad bild på längre håll men större förstoring gör också bilden känsligare för rörelser. På båtar rekommenderas inte mer än sju gångers förstoring eftersom underlaget gungar till exempel. Vill man ha över tio gångers förstoring kan man behöva använda ett stativ eftersom kikaren blir väldigt tung.

Utgångspupill

Utgångspupillen är den ljusa punkt som man kan se i okularet när man håller kikaren mot ljuset. Det mänskliga ögats pupill är i dagsljus ca 2mm och i mörker upp till 7mm. I starkt ljus drar sig ögats pupill samman så i normalt dagsljus är en utgångspupill med en diameter på 2–3mm tillräcklig i en kikare. Under svaga ljusförhållanden utvidgas ögats pupill för att släppa in mer ljus. En kikare som skall användas på natten eller i skymning bör ha en utgångspupill med en diameter på 5–7mm. Storleken på utgångspupillen i en kikare beräknas genom att dividera objektivets diameter till exempel 40 mm med kikarens förstoring, till exempel 7.

Vatten och imtät

Ett av de viktigaste kriterierna för en bra kikare är att den är vatten- och imtät för att klara av de förhållanden du använder den i.

Ögonmusslor

Den del på kikaren som du sätter mot ögonen kallas ögonmusslor. De flesta kikare har mjuka ögonmusslor du kan vika ner vilket är viktigt om du har glasögon, annars blir avståndet mellan dina ögon och optiken i kikaren för långt och du får ingen bra bild. De kikare som vanligen fått högst betyg har också ett eller flera mellanlägen på musslorna. Att kunna ställa in dessa efter eget tycke och smak är viktigt men också för att undvika kondens. Kondens uppstår lätt om det är mellanrum mellan musslorna och till exempel glasögonen.

Antireflexbehandling

En kikare innehåller åtskilliga linser och linselement för att göra det den ska och reflexion i dessa ger ljusförluster i kikaren. För att minska förlusterna antireflexbehandlas ofta linsernas ytor genom att en tunn beläggning av metallegeringar läggs på linsen.

Skärpeinställningen

En inställningsratt som ständigt rubbas ur ett grundläge när kikaren bärs i rem kring halsen blir ett onödigt irritationsmoment. Se till att skärpeinställningen kikaren har ett visst motstånd. Den ska också kunna användas när man bär handskar.

Bärrem, väska och linsskydd

En mjuk, neoprenklädd bärrem med bra infästning är bättre än en enklare rem. En rejält vadderad väska som skyddar kikaren är bra för att den ska hålla länge. Linsskydd i hållbart gummimaterial hjälper också till att öka livslängden på din kikare.

Garanti

Hur länge en kikare håller i väder och vind och med användande kan ingen säga exakt. Men det finns anledning att titta extra på de kikare som har lite längre garantitid.

Slutligen

Att köpa en kikare kan verka krångligt men vi hoppas att du fått lite hjälp på vägen med vår guide. Först och främst är det viktigt att veta vad du ska ha kikaren till. Kontrollera också linser, garanti och tillbehör noggrant innan du bestämmer dig. Billigt är oftast inte bra när det kommer till kikare. Lägg några hundralappar till för en kikare som håller i längden.