Klockradion har fått lite av ett nytt liv på sistone och många har återgått till denna barndomsfavorit. Och det är ju någonting särskilt med att vakna till radion på morgonen. En klockradio fungerar dessutom utmärkt som en väckarklocka. Nuförtiden finns det en mängd klockradios med bra funktioner att välja mellan. Den bästa klockradion är en klockradio med bra ljud, anslutningar och de funktioner du behöver för att vakna. Dessutom finns en hel del spännande funktioner i klockradion som till exempel wake-up ljus, naturljud och USB kontakter. Om du vill ha en bra klockradio, läs vidare i vår köpguide.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Köpguide

Vakna till FM-radio, larmsignal eller lugna naturljud med din klockradio, bra ljud är ett måste. Även om du kommer läsa klockradio test innan du bestämmer dig för en klockradio är det smart att ha lite koll på vad det är för någonting du ska leta efter och titta på innan du köper.

Anslutningar

Som mycket annat idag är också klockradion mer digital. Det betyder att den kan ha ett antal anslutningar för att göra livet enklare för dig. Fundera på vad du behöver och undersök sedan om radion har de anslutningar som krävs för att du ska kunna göra det du vill med din klockradio. Går det att koppla in hörlurar, extra högtalare eller en kontakt för att ladda mobilen? För att undvika sladdhärvor är det smidigt om den har USB. USB-uttag är ett bekvämt alternativ för att hålla dina enheter redo att användas och du kan ladda din mobil utan att behöva lägga till en till sladd eller använda en extra kontakt.

Funktioner

Klockradion är inte längre som den du minns från när du var liten. Den har utvecklats och blivit en multifunktionsapparat som kan ha betydligt mer än bara en radio. En del har många avancerade funktioner för väckning. Ibland är det svårt att skilja klockradion från en väckningslampa till exempel. Oavsett vilken du väljer finns det några funktioner som kan vara värda att titta på:

  • Väckningsljud: vakna till fågelkvitter, havsljud eller varför inte ljudet av vinden? Oavsett vad du gillar finns det ofta ett gäng olika ljud att välja mellan. Om inte annat är det en trevlig omväxling till radioljudet. Kanske någonting för den där lördagsmorgonen?
  • Insomnings-funktion: Insomningsfunktion där radioljudet långsamt blir lägre eller program med en kombination av ljud och ljus för att du ska kunna somna. Vissa, mer avancerade klockradio, har till exempel olika pulserande ljus du kan använda dig av för att hjälpa till med insomningen.
  • Snooze funktion: Vem gillar inte att sova de där extra fem minuterna på morgonen? En snooze funktion är ett måste för de flesta av oss. Kontrollera att din klockradio har detta och hur långt intervallet i snooze den har.
  • FM radio: Detta är standard för alla klockradios.
  • Förinställda stationer: En del klockradios har en möjlighet att programmera in ett antal förinställda stationer så att du enkelt kan byta om du vill växla mellan olika. Även om du inte har ett favoritprogram på radion nu kommer du garanterat hitta ett när du använder klockradion.
  • Batteribackup: För dem som bor i villa och har haft ett strömavbrott är det inget skämt att prata om batteribackup. Vem vill försova sig för att strömmen gått? Kontrollera att klockradion har batterier och att det är enkelt att sätta i och ta ur dem.
  • CD-spelare: Ja det kan verka retro numera att prata CD-skivor men många har ensamling hemma. Kanske vill du kunna spela dem innan du somnar? Eller ha en multifunktionsapparat. Oavsett kan detta vara en viktig aspekt att fundera över när du ska välja klockradio.
  • Wake-up light: En del klockradio har inbyggd funktion för wake-up lights och vise versa. Detta kan vara värt att titta på om du vill vakna till både ljud och ljus.

Stora knappar

Kontrollera att det finns stora knappar på framsidan för enkel larm- och tidinställning. Detta är ett måste om du inte väljer en radio med display eller touchscreen. Kontrollera också att det är lätt att förstå hur du ska ställa in saker med knapparna och att de är enkla att trycka in.

Skärm

Detta är en av de viktigaste sakerna för din klockradio om du väljer en som har en LCD-skärm. Vissa kommer med dimmer, vilket kan hjälpa dem som är ljuskänsliga att somna lättare. Andra har avancerade touchscreen funktioner där du kan ställa in allt möjligt från ljud till ljus. Oavsett vilken du väljer är det bra att kontroller hur ljusstark skärmen är – kan du se texten i start solljus till exempel? Men också att det är enkelt att använda den och läsa av vad som står. Om skärm inte är ett alternativ: kontrollera att knapparna är stora och tydliga så den är enkel att använda.

Design

För en del är detta det viktigaste. Är den snygg? Har den en stil som passar in i resten av din inredning? Om svaret är ja kan det vara frestande att fokusera på detta och vifta bort funktion. Glöm inte att du ska vakna till klockradion varje morgon. Om ljudet är dåligt eller den där knappen du ska ställa in larmet med är för liten kommer designen göra dig galen över tid. Stirra dig alltså inte blind på en cool retrodesign eller en futuristisk glasradio. Fundera igenom om den gör det du vill att den ska göra – innan du köper.

Sammanfattning

Frågan är egentligen vad du vill lyssna på när du vaknar. Är det talprogram eller musik? Är radion enkel att använda, hur många kanaler går det att lagra i minnet och är ljudet tillräckligt bra? Är den lätt att ta med sig och kan den gå på batteri? Är den tillräckligt liten för att vara bärbar? Du kanske vill ha den med dig ut på balkongen eller till stranden? Om du letar efter en klockradio som fått bäst i test – kontrollera att den har alla funktioner du letar efter. Det som är viktigt för dig kanske inte är lika viktigt för dem som testar.