Kameror finns i din bärbara dator, i din mobil och förmodligen på din surfplatta. Vi tar mycket fler bilder numera och delar dem på fler platser än någonsin tidigare. Sociala media sväller över med bilder med allt från våra middagar till naturupplevelser. Trots att vi tar mycket bilder är de flesta av oss amatörer och använder våra kameror med ett minimum av kunskap. Man riktar mobilen mot det man vill ta en bild av och hoppas på det bästa helt enkelt. Om du är redo att ta nästa steg och köpa en bra kompaktkamera, har du kommit till rätt ställe.

kopsmartare.com
Sista-minuten-julerbjudanden
Missa inte det!
0 0 0 0
0 0 0 0
:
0 0 0 0
0 0 0 0
:
0 0 0 0
0 0 0 0

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Köpguide

Kompaktkameror finns i många olika utföranden, både enkla och användarvänliga kameror och professionella modeller med många funktioner. Vissa har manuella inställningar, precis som en systemkamera men utan utbytbar optik. Kompaktkameror är bra för dem som vill kunna ta bilder men inte har behov av att kunna göra särskilt mycket inställningar. Men hur hittar man den bästa kompaktkameran? Svaret är att börja med att fundera på vad du vill fota och när du vill fota.

Varför välja en kompaktkamera?

Det finns ingen regel som säger att man måste börja med en kompaktkamera men det är ett bra första steg för att lära sig grunderna i fotograferingens ädla konst. Kompaktkameran är också bra för dem som helt enkelt inte är intresserade av att lära sig allt om fotografering men ändå ta riktigt bra bilder. Kompaktkameror finns i många olika utföranden, både när det gäller design och prestanda. Du kan välja mellan allt från enkla och användarvänliga kameror till professionella modeller. En kompaktkamera är en bra första-kamera eller en kamera för dem som vill gå över från att fota med mobilen utan att ruinera sig.

Den bästa kompaktkameran

Den bästa kompaktkameran i kompaktkamera test behöver inte nödvändigtvis vara den bästa för dig. Tänk på vad det är du vill fotografera och hur mycket inställningar du vill göra själv. Beroende på detta och din budget kan det bli enklare att navigera sig bland alternativen. Även om det kanske slutar med att du väljer en kompaktkamera bäst i test är det viktigt att känna till grunderna och de olika kamerakomponenterna, innan du gör ditt val. Det är därför vi gjort en sammanställning där du kan lära dig det viktigaste du behöver veta innan du fattar ditt köpbeslut.

Objektiv

Objektivet är den tubformade del som sticker ut fram på kameran. I ”röret” eller tuben sitter flera slipade glas som gör att kameran kan ta bilder. Objektivet är märkt med ett tal som mäts i millimeter som visar hur stort det är. Det finns små kameror som passar i fickan men som ändå har en enorm zoom. Kompaktkameror med superzoom kan se ut som systemkameror, men har ett fast objektiv och massor av användarvänliga funktioner.

Zoom eller inte zoom

Många kompaktkameror har numera bra objektiv med zoom och stora bländaröppningar. Dessa kompaktkameror liknar ibland en systemkamera men utan möjlighet att byta objektivet. Istället har kompaktkameran objektivet fast monterat. Kompaktkameror brukar också ha kortare zoomobjektiv för att behålla bästa skärpa och tydlighet. Om du vill kunna zooma, leta efter en kamera med bra zoom på minst 25x. För dig som vill kunna fotografera på lite avstånd eller få bättre bilder är zoomobjektivet ett måste. Om du istället bara vill ha någonting litet och bärbart. En kamera där bildkvaliteten bara behöver vara ett steg ovanför en konventionell liten kamera eller en smartphone, är kompaktkameran utan zoomobjektiv svaret.

Bländare

Bländaren är ett hål i kamerans objektiv. Genom att bestämma storleken på hålet påverkar du hur mycket ljus som når sensorn. Bländaren är extra viktig vid svagt ljus eller när du vill skapa bakgrundseffekter med mjukt fokus. I en systemkamera kan du laborera med bländartider och bländaröppningar men i en kompaktkamera har tillverkarna vanligen hjälpt till med detta. Du behöver helt enkelt bara trycka på knappen och ta bilden.

Sensorer

En bildsensor är den del av kameran som fångar upp och omvandlar bilden till en elektrisk signal eller pixlar som är själva bildens byggstenar. Det finns olika typer av sensorer och de vanligaste är CCD eller CMOS-sensorer. För den som vill ha riktigt avancerade inställningar och bättre bildkvalitet är systemkameran den bästa lösningen för detta. Men nuförtiden har kompaktkameror både större sensorer och bättre bildkvalitet än vad de hade tidigare. Vissa av dem kan nu mäta sig med enklare systemkameror. Till exempel Canons PowerShot serie som har samma prestanda och mångsidighet som många av de enklare systemkamerorna.

WiFi

Wifi-uppkoppling har också blivit allt vanligare i kameror. WiFi är smidigt för att du snabbt ska kunna överföra bilderna till mobilen. Kanske vill du dela dem på Facebook eller Instagram?

Kompaktkamera vs systemkamera

Det som brukar skilja en systemkamera från en kompaktkamera är möjligheterna att göra mer avancerade inställningar. Kompaktkameror kommer dock numera med många funktioner och vissa har också manuella inställningar. Kompaktkameran är enkel att ha med sig. Det är den lättaste och smidigaste av de olika kameramodellerna. Jämfört med en systemkamera, där du ofta har flera objektiv, är vikten en klar fördel. Fotografering är en prylsport och ju mer avancerade bilder och inställningar du vill ta, desto mer grejer. Det finns många avancerade kompaktkameror att välja mellan för dem som vill behålla den kompakta storleken men som önskar sig fler avancerade inställningar och bättre bild.

Sammanfattning

Att köpa en kamera har aldrig varit lättare eftersom utbudet är enormt. Samtidigt är det svårt eftersom det krävs fortfarande lite information för att köpa rätt kamera. I slutändan är det viktigaste att ta reda på vilken typ av fotograf du är. Om du ska springa efter dina barn, ta foton i naturen eller porträtt på dina nära eller kära räcker en enklare kompaktkamera. Men om du vill ha mer funktioner, zoom eller ta bilder av djur och natur behöver du en mer avancerad kompaktkamera. De bästa, största, mest kontrollerbara foton som pengar kan köpa är fortfarande begränsat till systemkameran. Men oavsett vilken kamera du köper; se till att du köper en kamera du kan växa tillsammans med.