Vad är cortadito och var kommer det ifrån

Cortadito är en kubansk kaffedryck som består av espresso, ångad mjölk och socker. Det liknar ett café au lait eller latte, men mjölken skummas inte. Cortadito serveras traditionellt i en liten kopp eller taza och är tänkt att avnjutas långsamt.

Cortaditos historia

Cortadito har sitt ursprung i Kuba, där kaffe är en bas i det dagliga livet. Det exakta ursprunget till drycken är okänt, men det tros ha sitt ursprung i början av 1900-talet. Cortadito blev populärt på kubanska kaféer och spred sig snabbt till andra delar av världen.

Hur man gör cortadito

Cortadito kan göras med antingen färsk eller konserverad espresso. Om du använder färsk espresso är det viktigt att använda en mörkrostad kaffeböna för bästa smak. För en rikare dryck kan helmjölk användas, men lättmjölk fungerar också.

För att göra cortadito, börja med att tillsätta socker i en liten kopp eller taza. Tillsätt sedan espresson, följt av den ångade mjölken. Rör om väl och njut. Var noga med att inte dricka cortadito för snabbt, eftersom den kan bli väldigt varm.

Hur man serverar cortadito

Cortadito kan avnjutas som den är, eller den kan serveras med en mängd olika pålägg. Vanliga pålägg inkluderar vispad grädde, chokladspån och kanel. Om så önskas kan cortadito även serveras is.

Vad ska man para cortadito med

Cortadito passar bra med godis som bakverk eller kakor. Den kan också avnjutas till salta rätter som smörgåsar eller sallader.

Varför cortadito är bättre än andra kaffedrycker

Cortadito är en unik kaffedryck som erbjuder en utsökt smak och en slät konsistens. Den är också relativt enkel att göra, vilket gör den till ett utmärkt val för den som inte vill lägga mycket tid på att koka kaffe. Cortadito är också en kaffedryck med lägre kalorier än andra populära alternativ som latte eller frappuccino.

Några sista tankar om cortadito

Cortadito är en läcker och uppfriskande kaffedryck som är perfekt för alla tider på dagen. Den är enkel att göra och kan avnjutas med en mängd olika pålägg. Oavsett om du letar efter en snabb hämtning eller en avkopplande njutning, kommer cortadito säkert att behaga.