Att välja en krysslaser kan kännas väldigt svårt, eftersom det finns ett enormt utbud av dessa produkter till många olika priser. För att göra det enklare för dig, har vi samlat information från olika tester och rapporter från experter i ämnet. Med denna information har vi ställt de olika produkterna mot varandra och valt ut de 5 bästa krysslasrarna som finns på marknaden just nu.

1. bäst i test
Bosch GLL 3-80 CG
Vårt betyg
2. Mest populära
Dewalt DCE089D1G
Vårt betyg
3. mest prisvärt
Bosch GCL 2-50 G
Vårt betyg
4. Flest funktioner
Milwaukee M12 3PL-401C
Vårt betyg
5. Vårt senaste val
Dewalt DW088K
Vårt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

För rörmokare, golvläggare, elektriker, gipsinstallatörer och andra byggspecialister är dessa intelligenta mätverktyg ett absolut måste. De är också bra för alla slags hemmasnickerier och jobb. Oavsett om du ska sätta upp ett nytt kök och montera skåp, placera tavlor eller montera reglar är krysslasern till stor hjälp och en garanti för att det blir rakt. Krysslasern har flera namn: korslinjelaser, korslaser, linjelaser och krysslinjelaser men för enkelhetens skull använder vi krysslaser genomgående här. Det är definitivt värt att ta tid för att undersöka vilken produkt som passar dina behov och vi hoppas att den här guiden ska hjälpa dig i rätt riktning.

Köpguide

Med en krysslaser blir det enkelt att få saker i rätt horisontell och vertikal linje men när man ska köpa en är det ibland svårt att hitta den krysslaser som är bäst. Du kan hitta mer information i test som dessa men läs också igenom vår guide för att veta vad det är du ska titta efter innan du gör ditt köp.

Krysslasrar

Själva lasern har hängts upp i ett gyroskopliknande fäste och med en tyngd nertill. Därför blir strecken alltid vågräta och lodräta. Kvaliteten på upphängningen och hur bra innanmätet har balanserats har stor betydelse för krysslasern. De bästa krysslasrarna stabiliseras snabbt, detta kallas för att de har kort nivelleringstid. Ju snabbare den är desto mer exakt. På de flesta instrumenten kan du välja om du vill ha enbart lodräta streck, enbart vågräta eller både lodräta och vågräta streck.

Olika slags lasrar

Det finns i princip tre typer av lasers. Dot (punkt) och Line (linje) har båda statiskt ljus och du ser du en synlig tunn röd linje eller en röd prick på motsatt yta. Den tredje typen kallas för Rotary laser och dessa har en prisma som drivs runt av en liten motor. Denna typ av laser “kastar” en laserprick omkring sig i 360 grader. Om rotationshastigheten är tillräckligt snabb blir prickarna en sammanhängande linje runt rummet.

Hur de fungerar

Många krysslasrar brukar vara självnivellerande, vilket innebär att de har inbyggda gyros som själv hittar horisontella och vertikala lägen. Inuti instrumentet sitter laserhuvudet med de två dioderna (prismorna). Krysslasern är ett svårslaget verktyg om du ska sätta upp skåp, hyllor, tavlor, tapet eller kakel på väggen. Du ställer bara upp krysslasern och startar den, så kastas en vågrät och en lodrät laserlinje upp på väggen samtidigt. Det gör det lekande lätt att göra upphängningar och andra jobb som ska vara helt raka. Det är dessutom roligt att arbeta med instrumentet och att kolla om något sitter som det ska. Krysslasern löser helt enkelt sin uppgift både enkelt, exakt och snabbt så du behöver inte vattenpass eller andra instrument för att kontrollera. Laserprojiceringen är batteridriven och du kan normalt köpa paket med batteri och laddare i ett.

Räckvidd

Räckvidden för laserstrålarna har självklart betydelse beroende på hur du ska använda den och till vad. Räckvidden anges i meter och beskrivs ibland också som krysslaserns arbetsområde. De flesta har en räckvidd på upp till 8–10 meter och det löser de flesta behov av räckvidd men det finns sådana som har kortare eller längre räckvidd också. Den angivna räckvidden ska dock inte tas på för stort allvar vad gäller exaktheten i längd. Eftersom det är ljusförhållandena som är helt avgörande för hur väl laserstrålen syns. De flesta apparater klarar lätt upp till 5 meter i dämpad inomhusbelysning men vid 10-15 meter blir det svårare att läsa av linjerna. Utomhus klarar de flesta lasrar åtminstone ett par meter enligt de flesta krysslaser test. Ljusstyrkan beror också på hur stark lasern är.

Färg

Laserstrålarna kan ha lite olika räckvidd i olika krysslasrar och dessutom komma i olika färger på ljuset. De vanligaste är dock grön eller röd färg på strålarna. Vissa föredrar lasrar som lyser rött och tycker att de är lättare att läsa av. Andra menar att grönt ljus ofta är bättre vid utomhusanvändning. Vilken du väljer är en ren smaksak. De fungerar precis lika bra oavsett färgen.

Design

Storleken på krysslasern är en viktig komponent eftersom den inte ska vara för tung eller otymplig och använda men heller inte för lätt så att den inte står stabilt när man mäter. Konstruktionen på skalet har också stor betydelse för hur lätt den är att arbeta med eftersom de avgör hur du kan ställa den. Krysslasern ska dessutom tåla att vara i en smutsig och fuktig miljö utan att instrumenten inuti förstörs.

Funktionalitet

Det finns en del att tänka på när det kommer till funktionaliteten för en krysslaser.

Självnivellerande för ojämnt underlag: Lasern ska vara självnivellerande så att du kan använda den på ojämna underlag. Helst upp till 4-5 grader så att du har marginal för krångliga ytor.

Gyrolarm: Med ett gyrolarm kan lasern ge besked, när den står för snett för att kunna självnivellera ordentligt. Detta hjälper dig att säkerställa att det alltid blir rakt.

Pendel: Den inbyggd pendel ser till att laserlinjerna är vågräta och det är viktigt för att balansera linjerna som lasern visar och för att de ska vara helt raka.

Pendellås: En låsbar pendel ser till att pendeln är skyddad under transport.

Laserlinjen: Lasern ska vara kraftig och skarp så att den också fungerar på avstånd. Se till att den har bra ljusstyrka.

Tillbehör

Många modeller levereras med tillbehör, men kolla även vilken sorts utrustning som kan köpas till. En förlängare, så att du kan arbeta med större avstånd kan t.ex. vara en god investering. Krysslasern bör minst ha en bottenplatta med gängning, så att den kan sättas på stativ.

Slutligen

Att ha en krysslaser är roligare än det verkar. Du kommer snart märka att du mäter så gott som allt bara för att kolla om det är rakt! Det viktigaste att tänka på är att den ska vara gjord av ett bra material och varken för lätt eller för tung. Ett pendellås hjälper till att skydda den så att den inte går sönder när du tar med den. Vilken färg du väljer är helt upp till dig men vissa hävdar att grönt är bättre när man ska mäta utomhus. Till sist: lycka till med ditt inköp av krysslasern och ha så roligt med ditt projekt!