Gemensamt för i stort sett alla läsplattor är att de använder e-ink-teknik. Fördelar med tekniken är att den är skonsam mot ögonen och kan användas även i starkt solljus. Nackdelar är att skärmen bara kan visa gråskalor och stillastående bilder men de har å andra sidan möjligheten att ändra textstorlek och radavstånd. Om du är sugen på att köpa en läsplatta har vi satt ihop en guide över de saker som är viktiga att tänka på, innan du slår till på en bra läsplatta. Vi har också samlat läsplattor som fått bäst i test för att göra det enklare för dig att hitta den bästa läsplattan.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Köpguide

Den stora skillnaden mellan en läsplatta för böcker och en surfplatta är att läsplattan är avsedd för att läsa text på medan surfplattan kan användas till en massa annat. Läsplattor är smidiga att bära med sig när man ska pendla eller bara vill ta en paus. De är mindre till storleken än en vanlig pocketbok så du kan mer eller mindre ha den i fickan och plocka fram den när du vill sätta dig och läsa. Med en läsplatta, eller e-boksläsare som de också kallas, kan du dessutom bära med dig många flera böcker samtidigt. Det är perfekt för den som läser mycket eller gillar att ha flera böcker igång samtidigt.

Skärmen

Alla läsplattor med E-ink-skärm fungerar ungefär likadant och ger en liknande läsupplevelse, oavsett vilket varumärke du väljer. Det som kan skilja skärmarna åt är storlek och upplösning som kan variera mellan olika varumärken. När det kommer till storleken är det helt och hållet en fråga om smak och om du tycker om att läsa med större text eller inte. Det kan vara smart att välja en läsplatta med större skärm oavsett, eftersom du då kan välja ett större teckensnitt utan att raderna blir för korta. En större skärm kan dock medföra att den är svårare att hålla i beroende på hur stora händer du har. Skärmens upplösning mäts i DPI (punkter per tum). Läsplattor har vanligtvis mellan 200 och 300 DPI. Skärmen ska också vara blänkfri.

Bakgrundsbelysning

En fördel med läsplattor gentemot surfplattor och smarttelefoner är att skärmen inte ger ifrån sig något ljus om de inte är utrustade med bakgrundsbelysning. Det gör dem både snälla för ögonen och energisnåla. Bakgrundsbelysningen är dock perfekt att ha när det börjar skymma ute eller om du vill ligga i sängen och läsa på kvällen till exempel. Läsplattan ska också klara att användas både i solsken och när det är mörkt.

Ergonomi

Läsplattan ska vara lätt att hålla i under lång tid så att du kan läsa bekvämt. Om du till exempel läser 30 minuter till någon timme varje gång kommer du bli trött i händerna, precis som du blir med en vanlig bok. De flesta läsplattor väger mellan 200 och 300 gram och det motsvarar en normal pocketbok. Det bästa är att test hålla den en stund för att känna efter hur den känns i handen.

Storlek

Läsplattor kommer i många olika storlekar och format beroende på varumärke. Det bästa är att testa läsplattan innan du bestämmer dig. Att hålla den i handen och i olika läsvinklar ger dig en bra känsla för vilken som passar dig bäst. Som bekant har vi personliga preferenser och olika storlekar på händerna. Det som passar dig kanske inte är lika bra för någon annan.

Batteritid

En annan fördel med dedikerade läsplattor är att batterierna håller avsevärt längre än hos valfri surfplatta. Under normala omständigheter behöver du bara ladda läsplattan en gång i månaden om du läser ca 30 minuter om dagen. Anledningen är att skärmen bara drar ström när du vänder blad.

Intern lagring

Innan du skaffar en läsplatta behöver du överväga hur mycket minne du behöver. Lagringsutrymmet blir dock sällan ett problem på läsplattor om du främst läser böcker i Epub-format. Det inbyggda minnet på till exempel 8 GB räcker vanligtvis till tusentals böcker. Om du väljer en läsplatta som kan spela upp ljudböcker blir lagringsutrymmet viktigare och många läsplattor har stöd för olika typer av extra minneskort för detta.

Wi-Fi

Inbyggd WiFi betyder att du inte behöver ladda ner boken till datorn innan du lägger över den till plattan och är smidigt för dem som snabbt vill ladda ner böcker och slippa flytta filer från en enhet till en annan. Det som är skönt med WiFi är också att du slipper tänka på att ha med dig en dator när du till exempel åker på semester – det är bara att ladda hem nya böcker när du är på hotellet mellan varven.

Läsplattor kan inte läsa alla böcker

Många företag har lanserat läsplattor som gör att du bara kan läsa deras böcker. Det här är förstås lite osmidigt men det är inte mycket man göra. Dock kan det vara bra att känna till detta innan man införskaffar en läsplatta. Exempel:

  • Storytel reader kan du bara använda om du abonnerar på deras böcker.
  • Amazons Kindle 8 är också den anpassad enbart för Amazons e-böcker.
  • Du kan bara läsa böcker från BookBeat på mobilen eller surfplattan och behöver ingen läsplatta.
  • Nextory kräver en app från Apples App store eller Google Play för androider.

Låna e-böcker

Det ska vara enkelt att läsa in nya böcker till läsaren. Fungerar den med ditt kommunala biblioteks utbud av böcker kommer du att spara mycket pengar. Stockholms stadsbibliotek rekommenderar läsplattor från tre företag: Kobo, Letto och PocketBook Reader. De avråder från Kindle och den tyska läsplattan Tolino, eftersom de inte fungerar med bibliotekets e-böcker. För att låna e-böcker på Stockholms stadsbibliotek och från många andra kommunala bibliotek krävs att läsplattan kan hantera filer i epub-format med Adobes kopieringsskydd (DRM). Skillnaden mellan formatet epub och PDF är att texten i epub anpassar sig efter din läsplatta medan PDF är statiskt, som en bild. Med epub kan du till exempel få större eller mindre tecken och kan även byta typsnitt.

Slutligen

För dig som är sugen på en läsplatta kan det vara bra att kolla var du vill ladda hem dina e-böcker ifrån innan du väljer varumärke. Kontrollera också storleken på skärmen och att den ligger bra i handen. WiFi är bra om du vill kunna ladda ner böcker utan omvägen genom datorn. Vill du låna böcker, kolla på våra tips från Stockholms stadsbibliotek. Missa heller inte våra samlade läsplatta test för de bästa läsplattorna.