ozon luftrenare

Vad är luftrenare?

I grund och botten är det inte så svårt att förstå vad är luftrenare är för något. Man kan helt enkelt säga att dessa maskiner tar bort förorenande partiklar och allergener ifrån luften så att du slipper andas in dom. Fördelar med att ha en luftrenare är 1) de hjälper dig att andas bättre, och 2) de håller dig friskare eftersom att de renar luften från farliga gifter.

Sanningen är att det finns millioner av mikroskopiska partiklar som flyger omkring i luften omkring dig. Varje gång du andas in drar du in massvis av dessa partiklar i dina lungor. Om du lider av astma eller allergier, så märker du förmodligen nackdelarna av att andas in för många dåliga partiklar mer än någon annan.

Och de partiklar som flyger omkring i luften kan vi inte heller bli av med genom att damma och dammsuga. Faktum är att det till och med kan bli värre, eftersom att när vi dammar så rör vi till alla partiklar och vispar upp dom i luften igen.

Genom att ha en luftrenare i hemmet, så kan man försäkra sig om att de partiklar som skapar andnings- och hälsoproblem blir utrensade från luften du andas. Efter ett tag kommer du märka att i och med att luften inne förbättras, så kommer du att sova bättre, få bättre immunförsvar, och få ett överlag bättre hälsotillstånd. Om du lider utav astma och allergier så kommer du förmodligen också märka en förbättring med mindre symptom och attacker.

Hur fungerar luftrenare?

Nu när du vet vad en luftrengörare gör för någonting, så är nästa fråga ganska uppenbar — hur fungerar dom? Du kanske läste en undersökning, så som “luftrenare bäst i test råd och rön”, och är nyfiken och vill veta mer om de verkligen fungerar. Eller så har du hört rykten om ozon luftrenare, och undrar om det finns något samband och några hälsorisker. Här reder vi ut hur luftrenare fungerar och vad du bör känna till om du vill skaffa en själv.

luftrenare testLuftrengörare är relativt komplicerade maskiner, och många modeller använder sig utav flera olika tekniker för att rengöra luften. De fyra vanligaste typer utav filter är:

  • HEPA
  • Kolfilter
  • Joniserande
  • UV-lampor

Om en luftrenare test är tillverkad med ett HEPA filter, så fungerar det genom att de suger in luft genom en typ utav tjockt papper där partiklarna fastnar så att de inte kan återgå till luften. HEPA rengöringsfilter är utmärkta för de som liter utav astma och allergier eftersom att de fångar upp till 99.97% av irriterande partiklar från luften.

Ett kolfilter fungerar genom att de samlar upp förorenande partiklar som skapar dåliga dofter och lukter inomhus, vilket ett HEPA filter inte kan göra. Om du vill att ditt hem ska lukta gott, så är det ett kolfilter du ska ha.

En joniserande generator är en annan typ av teknologi som vissa typer av luftrenare använder sig av. En sådan maskin sänder ut joner i luften som sätter sig på farliga partiklar och neutraliserar dessa, eftersom att partiklarna då blir för tunga för att flyga runt. Partiklarna faller då till marken eller blir indragna till en uppsamlingsplats.

Den sista typen utav luftrenare är modellen som använder sig utav UV-lampor. Den här ofarliga strålningen utsöndras ifrån apparaten och attackerar bakterier och virus som flyger runt i luften. UV-strålarna bryter sönder molekylerna och ser till så att de är ofarliga för din hälsa.

Det finns många modeller som kombinerar olika typer utav filter, och beroende på vad du har för behov så finns det garanterat något som passar just dig. För att få rekommendationer om specifika varumärken kan man söka efter “luftrenare bäst i test”, eller “bästa luftrenaren”. När man söker efter “luftrenare bäst i test” bör man dock redan vara lite förberedd på vilka krav man själv har, så man inte köper något man egentligen inte behöver.

Fördelar med luftrenare — När kan en luftrenare vara användbart?

Luftrenare är ett utmärkt sätt att rena luften. Förutom att man investerar i sin hälsa så kan de också hjälpa till exempel vid allergier, obehagliga dofter och sömnproblem. Här är några indikationer på när en luftrenare kan vara användbart:

1. Du nyser hela tiden

Partiklar från pälsdjur, pollen och damm är bara några av de farliga partiklar som kan flyga omkring i luften jonisator luftrenare bäst i test när det gäller att filtrera ut luftburna allergener, men även en liten luftrenare kan göra nytta.

2. Ditt hus doftar lack och rengöringsmedel

Om ditt hus luktar kemikalier så se till att köpa en luftrenare som filtrerar bort dessa dofter. De kommer generellt från textilier, väggfärg, golvlack etc, och kan vara riktiga hälsofaror. Speciellt om man bor i ett äldre hus som blivit målat flera gånger med tveksamma färger. Om du har heltäckningsmatta kan en luftrengörare göra under för din luftkvalitet.

3. Luften är kvav och unken

Om du andas in och luften inte doftar bra, kan du ha dålig luftkvalitet. Du kan prova att vädra såklart, men en luftrenare tar garanterat bort alla illaluktande luftpartiklar som flyter omkring i hemmet. Det finns till och med luftrenare som är effektiva i att ta bort cigarettrök.

4. Det dammar överallt

Har du lagt märke till att det samlas orimligt mycket damm under sängen och i fönstren? Luftrenare hjälper till att reducera mängden damm som flyger runt i luften, men du behöver givetvis ändå städa. Att dammsuga regelbundet är viktigt för luftkvalitén och inomhusklimatet, men luftrenare bidrar också till att minska dammpartiklarna i hemmet. Här kan en joniserande luftrenare vara speciellt användbar. Det bästa med att använda en luftrenare allergi är att man inte behöver städa lika mycket, men man måste dock komma ihåg att rengöra luftrenaren regelbundet.

5. Om du lider av kroniska luftrör- och lungbesvär

Då rekommenderar astma och allergiförbundet luftrengörare. Kronisk hosta och lungbesvär kan vara ett tydligt tecken på att man behöver en luftrenare. Genom att hålla nere mängden av luftföroreningar inomhus kan man lindra besvär, speciellt hos familjemedlemmar som röker eller blir utsatta för andrahandsrökning.

Många lider utav känsliga luftrör, och det finns mängder av allergener som orsakar andningsproblem och irritationer. Läs instruktionerna för luftrenaren du tänkt köpa för att försäkra dig om att den är rekommenderad för de med hälsoproblem. På etiketten kan det till exempel stå “luftrenare test astma och allergiförbundet”.

6. Mer allvarliga hälsoproblem

Om du eller någon i familjen leder av mer allvarliga hälsoproblem kan en luftrenare bidra med lindring. Att andas frisk luft bidrar till bättre sömn och hjälper kroppen att läka och slappna av.

7. Sömnproblem och snarkningar

Allergener så som pollen och mjäll bidrar till tilltäppta luftvägar vilket bidrar till bland annat snarkningar. Många sömnproblem kan lindras med hjälp utav en luftrenare. Om du vill ha en luftrenare som står på hela natten, investera i en något större maskin som du kan ha på en lägre inställning — så störs ni inte av ljudet.

Hur väljer man luftrenare?

Som du redan vet så kommer luftrenare i olika modeller, former och storlekar. De använder också olika typer utav teknologi när det filtrerar luften, så det kan kännas svårt att välja rätt innan man är insatt. Här kommer därför lite information som kan hjälpa dig att fatta rätt beslut, och veta vilken luftrenare som är bäst för just dig och ditt hem.

Börja med att fråga dig själv “vad vill jag att min luftrenare ska göra?”

När vi försöker hitta rätt luftrenare test, är svaret på ovanstående fråga mycket viktigt. Eftersom att om du vet vad du vill att din luftrenare ska göra, är det mycket enklare att hitta en apparat som funkar för dig. Genom att ha tydliga önskemål blir det lättare att fatta ett bra beslut.

Olika modeller av luftrenare är bra på olika sätt. En sorts luftrenare kanske är jättebra på att eliminera ofräscha lukter, men inte så effektiv när det kommer till att rensa luften från husdjursmjäll. En annan apparat kanske är extremt effektiv i att ta bort allergener från luften, men inte så värst snabb på att minska mängden virus och bakterier i rummet.

En annan avgörande faktor man bör fundera över är hur kraftfull luftrenare man behöver. Man vill ju ha en maskin som passar ytan och rummet där den ska användas. Vanligtvis står det vid produktbeskrivningarna, hur stort område luftrenaren bör användas i. Det kan handla om till exempel 50 kvm, 100 kvm, eller mer eller mindre. Mät därför ytan där du ska använda din luftrenare. Se till att du köper en maskin som kan hantera ytan, och köp inte heller en större maskin än vad du faktiskt behöver. De kan nämligen vara högljudda och göra onödigt mycket väsen ifrån sig, om man väljer en allt för stor maskin till ett litet rum.

Användningstips

För att få ut det mesta av din luftrenare, tänk på följande:

1. Placering

Placerar man luftrenaren för högt upp eller för långt ner i ett rum kan det leda till att den inte fungerar optimalt. En luftrenare ska placeras så att den renar luften som flödar mot din riktning. Notera att luftrenare också behöver andas, så placera den aldrig precis mot en vägg. De behöver några decimeters utrymme åt alla riktningar, så att luften kan flöda fritt.

2. Använd på ett korrekt sätt

Om du eller någon i din familj har astma eller allergier, så är det rekommenderat att låta luftrenaren stå på dygnet runt. Låt den stå på även när du inte är hemma, speciellt om du inte vill komme hem till oren luft! Människor som inte lider utav luftrörsbesvär och allergier kan välja om de endast vill ha luftrenaren på vid speciella tillfällen, så som på nätterna. Många nyare modeller förbrukar inte så mycket el, så man kan gott låta de stå på utan att oroa sig för kostnaderna.

3. Hjälp luftrenaren att fungera så effektivt som möjligt

Kom ihåg att inte vädra samtidigt som du har luftrenaren igång. Förutom att minska på spillet, hindrar du också nya allergener så som pollen och mögel från att komma in.

luftrenare bäst i testPlacera inte luftrenare i väldigt varma och kalla rum. Det kan orsaka onödigt slitage på luftrenaren.

Om du bor i ett klimat med hög luftfuktighet eller har mycket mögel i hemmet kan det vara värt att köra sin luftrenare på max, då blir man snabbare av med sporer och kan effektivt rengöra sitt hem.

Sköt om din luftrenare

Allt eftersom att din luftrenare samlar på sig mer och mer partiklar så blir dom såklart utslitna. För att upprätthålla maximal effektivitet, så behöver du rengöra och sköta om dina luftrengörare regelbundet.

Tvättbara filter bör rengöras och tvättas minst var tionde dag. Om du har HEPA eller kolfilter bör dessa bli utbytta en gång om året. Skjut inte upp filterbyte för att spara pengar, då bidrar du istället till att luftrenaren blir mindre effektiv. Se över tillverkarens instruktioner och följ rekommendationer för renhållning.

Slutligen

Att ha en luftrenare i hemmet är en försäkran om att du och din familj andas frisk och skön luft. Luft som är fri från allergener, bakterier och virus kan bidra till bättre hälsa, minskad stress och bättre sömn. För människor som lider utav astma och allergier kan en luftrenare vara speciellt fördelaktigt. En luftrenare kan också hjälpa till att hålla hemmiljön fri från farliga virus, bakterier och mögelsporer.

Det finns flera typer utav luftrengörare, och det är värt att undersöka vad man har för behov innan man köper en. Se också till att maximera effektiviteten i din luftrenare genom att noggrant följa tillverkarens rekommendationer.