Polaroidkameran är en typ av kamera som använder självframkallande film för att skapa ett foto direkt efter att du tagit bilden. Polaroid Corporation, som uppfann Polaroid kameran, var banbrytande när den kom. Visste du att Andy Warhol tog massor av polaroidbilder till exempel? Polaroidkameran har fått ett nytt uppsving på senare tid och allt fler upptäcker hur roligt det är att kunna printa ut sin bild direkt efter att man tagit den. Den nya generationen snabbkameror sträcker sig från analoga, som fungerar ungefär som de gjorde på 1970-talet, till digitala kameror som tar lika bra bilder som en smartphone. Nedan har vi listat ett antal polaroidkameror som fått bäst i test och skapat en köpguide så du kan hitta den bästa polaroidkameran.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Köpguide

När du ska köpa en polaroidkamera är det lätt att bara stirra sig blind på cool design eller priset. Men du får också vad du betalar för. Tänk på att det kan vara smart att köpa en kamera där du lätt kan få tag i fotopapper och som har alla de funktioner du behöver. En USB laddare är smidigt och gör att du kan ladda kameran på språng med ett reservbatteripack till exempel.

Varför en Polaroid

Telefonkameror, digitala systemkameror och så vidare är fantastiska men det finns inget som att titta på ett färskt foto som framkallas framför ögonen. Visst, du kan fånga nuet på mobilen men att hålla bilden i handen är någonting annat. Det är ett minne för livet. Eller nuet. Beroende på hur nostalgisk du är. Och, som en bonus, med hjälp av appen för din Polaroid kamera har vissa tillverkare inkluderat att du kan printa bilder från din telefon också. Förutom detta är retroaspekten någonting att ta i beaktande. Det är helt enkelt väldigt coolt med polaroidbilder.

Hur en Polaroidkamera fungerar

Processen som låter dig trycka på en knapp och skapa en tvådimensionell bild av verkligheten innebär en ganska komplex kemisk reaktion. När du trycker på knappen öppnas slutaren och registrerar en ljuskänslig silverförening på filmen. När filmen kommer ut ur kameran komprimeras den på ett sätt som startar en kemisk reaktion. Ungefär en minut senare har du ett fotografi i handen. Det finns ganska lite som slår det!

Polaroidkamerans funktioner

Moderna polaroidkameror har många funktioner och flera av dem har olika appar som ger dig tillgång till betydligt mer saker än den gamla typen av kamera. Några av funktionerna är viktigare än andra men det är bra att känna till att det idag finns en hel del att välja på, innan man bestämmer sig.

Pre-view

Pre-view är vanligen en av kamerans funktioner och innebär att du kan se bilderna du tagit innan du väljer att skriva ut dem. Den här funktionen är väldigt användbar och gör att du alltid kan välja precis vilka bilder du vill skriva ut och vilka du vill slänga.

Inbyggd touchskärm

Kontrollera skärmen innan du bestämmer dig. Se till att kameran har en stor och bra skärm som gör det enkelt för dig att använda den. I vissa Polaroidkameror finns ett antal redigeringsverktyg inbyggda i skärmen. De ger dig möjligheten att applicera ramar, filter och digitala klistermärken direkt på bilden innan du skriver ut den. Skärmen visar normalt också status för batteri och fotopapper.

Manuellt fokus

En del Polaroidkameror har manuellt fokus vid sidan av olika inställningar för autofokus. Med manuellt fokus kan du, i vissa kameror, komma in närmare objektet när du tar en bild.

Makroläge

Detta gör att du kan ta extrema närbilder. Det är användbart för att ta bilder av blommor eller andra mindre objekt.

SD-kortplats

Kontrollera att det finns en SD-kortplats. Det kan vara smidigt om du inte vill skriva ut alla bilder du tar direkt utan vill kunna välja ut dem vid senare tillfälle. Fotopapper är som bekant inte det billigaste. Om du väljer en kamera med SD-kortplats, välj en som stöder ett minneskort på 32 GB. Du kommer behöva det!

Bluetooth eller WiFi

Många Polaroidkameror kan ansluta sig till Bluetooth eller WiFi för att du ska kunna föra över bilder mellan kameran och din telefon eller komma åt olika verktyg i appen.

Enkla kontroller

Det ska inte vara svårt att fota med en Polaroid. Hela poängen med kameran är att ha roligt och fånga nuet. Kontrollera att kameran är lätt att använda och att själva kameran har knappar som gör användningen enkel.

App

En app är nästan ett måste för att du ska kunna dra nytta av den moderna Polaroidkamerans alla funktioner och möjligheter. Det finns några olika varianter som kan låta dig göra allt från att redigera bilderna, välja ut vilka som ska printas, fjärrutlösa kameran och en massa andra saker.

USB

Kontrollera att kameran har ett laddningsbart batteri som enkelt kan laddas via en USB-kabel.

Automatisk självutlösare

Perfekt för gruppfoton när du kan använda telefonen som fjärrutlösare. Detta kräver dock att du har en app kopplad till din telefon och Polaroidkamera.

Röda ögon

Den här funktionen gör att du kan ta bort ”röda ögon”-effekten från de tagna bilderna, om du vill.

Video

Vissa kameror kan dessutom spela in videoklipp. Det är ganska coolt för en kamera som inte är särskilt avancerad i övrigt.

Kamerans Pixlar

En bild med hög upplösning innehåller många pixlar. En bild med låg upplösning innehåller få pixlar. Ju fler pixlar kameran har – desto högre bildupplösning och därmed högre kvalitet på bilderna.

Fotopapper

Det finns många olika typer av fotopapper för Polaroidkameror som alla har sin egen funktion och sitt egna uttryck. Många av Polaroidkamerorna kan användas med olika typer av fotopapper. De olika papperen ger olika resultat och du kan bland annat prova svartvit film eller film med olika färgfilter. Det finns många möjligheter och det gäller bara att prova sig fram. Det är alltid bra att kontrollera att det fotopapper du tänker köpa faktiskt är kompatibelt med din Polaroidkamera. Det är en bra idé att förvara filmen till din Polaroidkamera i kylen. Det förlänger papperets livslängd och bevarar samtidigt kvaliteten på fotopapperet. Ta ut paketet en timme före användning så att den kan “värma upp”.

Varumärken

Det mest välkända är klassiska Polaroid. Faktum är att ppolaroid har släppt en ny version av sin klassiska kamera men du kan ladda den via USB. I övrigt har den samma retrovibbar och producerar samma coola foton som den gamla modellen. Det finns dock en hel del nya varumärken som Fujifilm Instax, Lomo från Lomography och Leica för att nämna några.

Sammanfattning

När du ska köpa en Polaroidkamera är det alltid värt att kolla på polaroidkamera test och bilda dig en uppfattning om de olika märkena och deras för- och nackdelar. Designen är viktig men tänk på att kontroller att den har allt det du behöver. Det är smart att tänka igenom vilka funktioner som är viktiga för dig innan du köper. Kontrollera att kameran har en app så kan du spara pengar på att bara skriva ut de bilder du verkligen vill ha. Kör du en manuell variant kommer den skriva ut allt det du fotar – oavsett hur suddigt det är. Slutligen: ha roligt! Polaroidkameran ska vara kul att använda.