Roddmaskinen är en riktig helkroppsträning och aktiverar praktiskt taget alla kroppens muskler. Rumpa, ben, rygg, bål och armar jobbar hårt. Samtidigt som konditionen och uthålligheten förbättras. Träning blir knappast bättre – eller hur? Oavsett om du söker efter en prisvärd roddmaskin eller en roddmaskin bäst i test – kika på våra utvalda roddmaskin test för att få inspiration. Glöm inte att kolla vår köpguide för hur du ska hitta den bästa roddmaskinen för dig.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Köpguide

Mångsidig träning

Roddmaskinen aktiverar alla större muskelgrupper i kroppen. Det stärker såväl hjärta som lungor. Roddmaskinen är inte bara en utmärkt träningsmaskin för den som vill bygga muskler utan också för dem som vill gå ner i vikt. Roddträning bränner nämligen en hel massa kalorier eftersom det är så energi intensivt. Rodden ger dessutom konditionsträning som är mycket mildare mot lederna och bättre för knäna än löpning på löpband till exempel. Detta har gjort att många använder roddmaskinen istället för ett löpband för sin hemmaträning.

Hopfällbar eller inte

Detta är lite av en nöt att knäcka. Hopfällbara maskiner är självklart smidiga eftersom du kan stuva undan dem när du är klar med träningen. Å andra sidan är de ofta lättare än fasta maskiner som man inte kan fälla ihop. Det är viktigt att maskinen är stabil så att du kan få rätt motstånd och inte riskerar att skada dig när du tränar. Tänk på att den ska vara robust byggd – oavsett om du väljer en maskin som går att fälla ihop eller inte. Kontrollera alltid maxvikten så att du köper en maskin som passar dig.

Sitsen och handtagen

Roddmaskinen ska ha en bra, bred, sits så att du kan sitta stadigt. Välj hellre en med en bredare sits för att vara på den säkra sidan. Någonting som är lätt att glömma är handtagen. Du ska kunna få ett bra grepp när du tränar i maskinen. Handtagen ska vara greppvänliga och halkfria. Du kommer bli svettig om händerna och vill inte slinta. Kontrollera också fotfästena innan du köper för att säkerställa att de har justerbar storlek så att du kan justera vid behov för dina träningsskor. Träna aldrig utan skor på roddmaskinen. Det är inte värt skadan om du skulle bli svettig om fötterna och halka.

Motståndet

Motståndet är det motstånd du kan få när du drar i roddmaskinens handtag och skjuter ifrån med fötterna i roddrörelsen. Det finns lite olika motstånd på roddmaskiner men vanligast är en kombination av luft- och magnetmotstånd.

 • Luftmotstånd: Fördelen med luftmotstånd är du slipper justera motståndet manuellt, motståndet ökar ju hårdare du tar i. Roddmaskiner med luftmotstånd kommer antingen ha en kedja eller ett rep. Generellt sett är båda lika bra. Nackdelen är att de har en generellt högre ljudnivå än andra motståndstyper.
 • Vattenmotstånd: Det finns även roddmaskiner med vattenmotstånd, motståndet ökar ju hårdare du tar i. Vattenmotståndet ger ett behaglig och mer naturlig rodd. Maskinerna är generellt tysta. Nackdelen är att de är tunga att flytta på.
 • Magnetiskt motstånd: Detta är att föredra eftersom de är så gott som helt tysta. Du kan ställa in motståndsnivån manuellt, den justeras utefter hur mycket du tar i. Nackdelen är att dessa maskiner ofta är dyrare.

Det viktiga med motståndet är förstås att du kan öka det allt eftersom du blir starkare eller använda det för att göra intervallpass där du kör tyngre motstånd men i kortare intervall.

Träningsprogram

Roddmaskiner har en display med inbyggda träningsprogram. Med dessa träningsprogram kan du variera din träning vilket ger en roligare och mer inspirerande träning. Det är dessutom bra för motivationen, vi vet ju alla att det kan vara lite motigt att få till träningen ibland. Dessutom gör programmen det lättare att sätta upp mål för träningen.

Innan du börjar ro

Innan du börjar ro på roddmaskinen finns det ett antal saker som kan vara bra att göra. Främst för att undvika skador:

 • Se till att du har på dig kläder som gör att du kan röra dig enkelt och smidigt men ingenting som hänger och som kan fastna i maskinen;
 • Sätt på dig ett par stadiga skor innan du börjar ro;
 • Ställ in roddmaskinens fotstöd efter dina fötter genom att dra åt remmarna ordentligt. Se till så du sitter fast ordentligt. Varken för hårt eller för löst;
 • Justera motståndet genom dra ner eller upp reglaget på skalan om du behöver.

Rätt roddteknik

För att få en effektiv träning i roddmaskinen är det viktigt att ro med hela kroppen och inte bara med armarna:

 • Håll ett fast grepp om hantagen;
 • Sträva efter att hålla ryggen rak. Behåll denna position genom hela roddrörelsen och aktivera magmusklerna för ge stöd åt ryggraden;
 • Skjut ifrån med benen och vänta med att dra med armarna tills benen är helt utsträckta. Det är också viktigt att ha kvar hälarna i fotstöden när du drar dig bakåt för att få ut mer av rörelsen.
 • Dra med armarna hela vägen mot naveln;
 • När benen är helt utsträckta vänder du tillbaka till startpositionen igen;
 • Värm upp 5-10 minuter på lugnt tempo innan du börjar med ditt ”riktiga” pass.

Prisskillnader mellan roddmaskiner

En av de mest avgörande faktorerna som skiljer en billig roddmaskin från en än dyrare är stabiliteten. För att få en mer stabil roddmaskin behöver man lägga lite mer pengar för att ha en maskin som kan hålla länge. Billiga maskiner är ofta anpassade för personer med lägre vikt och är ibland mer lämpliga för barn än för vuxna. Om du planerar att träna regelbundet så är det helt klart värt att satsa lite mera och får en stabil roddmaskin som håller i många år. Ett smart sätt att få koll på hur bra en roddmaskin är finns i produktbeskrivningen. Kontrollera angiven maximal användarvikt och vikten på själva roddmaskinen. En tyngre roddmaskin kommer vara mer stabil än en lättare. En bra billig roddmaskin är som en enhörning, de finns helt enkelt inte.

Sammanfattning

En roddmaskin är ett mångsidigt hemmaträningsverktyg. Vill du kunna träna hemma är roddmaskinen helt enkelt perfekt eftersom den också är säker och snäll mot leder och knän. Roddmaskinen ger en riktig helkroppsträning och aktiverar praktiskt taget alla kroppens muskler. Tänk på att kontrollera roddmaskinens vikt, att sitsen är bred och stadig och att du kan ställa in fotremmar. Kontrollera också att maskinen har en maxvikt anpassad efter din kropp. Träna på rätt sätt och följ våra instruktioner så kommer du vara igång på nolltid!