Röjsåg är en typ av motorsåg med roterande sågklinga på ett skaft. Den används ofta i en bärsele och är försedd med styre som likar ett cykelstyre. En bra röjsåg är kraftfull och kan göra allt det arbete du vill att den ska göra. Men när du letar efter en röjsåg finns en del saker att ta i beaktande och lite olika val av bränsletyp och annat som är värt att tänka på. Vi har samlat röjsågar som fått bäst i test för att hjälpa dig att hitta den bästa röjsågen. Vi har också skapat en köpguide där du kan läsa mer om vad som är värt att tänka på.

1. bäst i test
Stihl FS 411 C-EM
Vårt betyg
2. Mest populära
Stihl FS 131
Vårt betyg
3. mest prisvärt
AL-KO BC 223 B
Vårt betyg
4. Flest funktioner
Stihl FS 460 C-EM KW
Vårt betyg
5. Vårt senaste val
Einhell Agillo
Vårt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Köpguide

När det verkligen är dags att röja upp i trädgården eller annan grönyta är röjsågen ett bra verktyg. När man letar efter en bra och billig röjsåg är det smart att först tänka igenom vad man ska ha röjsågen till innan man bestämmer sig för vilken typ av röjsåg man ska investera i.

Röjsåg vs trimmer

Vanligaste användningsområdet för en röjsåg är att röja undan sly i skog och markområden. Kanske är det inte en röjsåg du ska ha utan en trimmer? De gör nämligen lite olika saker och röjsågar har betydligt kraftigare motorer än trimmers. Röjsågar lämpar sig för tyngre behov som att röja sly och de klarar mer i en tuffare terräng. Trimmers är gjorda för en sak: att kapa gräs och fixa till kanter på rabatter. De klarar inte tyngre uppgifter som sly.

Olika typer av röjsågar

Beroende på dina preferenser kan du välja mellan olika slags röjsågar men bränslet skiljer sig och därmed också hur flexibel röjsågen är att använda.

Bensindrivna röjsågar

Bensindrivna röjsågar ger dig kraften att utföra tunga jobb. De har vanligen starka motorer och klarar av riktigt tjock sly utan att fastna eller stanna och ”hacka” medan du röjer. Tänk på att alltid använda alkylatbensin som skonar miljön. Med bensin kan du köra på hela dagen. Du fyller bara på när det tar slut.

Batteridriven röjsåg

Batterier är tystare och du kan utföra ett avgasfritt trädgårdsarbete. Du slipper buller och det är miljövänligare när du arbetar med röjning. Batterierna har utvecklats mycket de senaste åren och du kan få rejält med kraft när du arbetar. Dock har batteridrivna röjsågar nackdelen att de behöver laddas upp.

Kombimodeller

Detta är kombivarianter med allt-i-ett-lösning i en enda maskin. En del modeller har medföljande trimmerhuvud och kan även utföra grästrimning. Du kan alltså använda röjsågen för att få bort högt gräs. Det finns också kombimodeller som med en klinga kan fälla ett mindre träd. Det är riktigt smidigt om du ska röja undan tjock sly eller har blandad vegetation du vill få bort. I kombimodeller kan du välja mellan trådspole och klinga eller växla mellan dem för att då den mest effektiva röjningen. Ibland medföljer trimmerhuvud med både röj- och sly klinga, vilket ger dig ett bra allroundverktyg. Kombinationsmodeller får ofta bra betyg i röjsågs test eftersom man kan göra så mycket med dem.

Tillbehör

Som nämnt finns det kombinationsmaskiner som gör din röjsåg till en trimmer. Du behöver bara byta trimhuvudet. Ofta ingår också trimmerhuvudet för gräs redan vid köp. Utöver extra trimmerhuvud kan du också hitta andra tillbehör till din röjsåg som röjsågsklinga, bärselen eller röj sele. Ibland får du med vinkelväxelfett som du behöver för underhållning av din röjsåg. En prisvärd röjsåg har ofta tillbehör men glöm inte att tillbehör inte är allt. Ska du röja riktigt grov sly spelar det ingen roll om en grästrimmer medföljer om själva röjsågen inte har tillräckligt med motor för det du vill göra.

Motoreffekten

En starkare motor klarar mer och grövre sly än vad en svagare kan göra. Detta innebär också att du kan arbeta mer effektivt och snabbare blir klar. Om du ska röja av tyngre växtlighet är det bättre att satsar på en röjsåg som har en lite starkare motor. Vanligen är bensindrivna röjsågar ett bättre alternativ än de som drivs med batterier eftersom de ofta har starkare motorer.

Vikten

Röjsågar kan vara riktigt tunga att använda och det är en faktor att ta i beaktande när man ska välja en röjsåg. Den ska varken vara för lätt eller för tung. En lättare maskin kommer troligen inte ha samma motorkraft som en tyngre. Du ska kunna lyfta röjsågen och använda den utan besvär.

Sele

De flesta röjsågar kommer med en sele men det kan skilja mellan hur vadderade de är. För bästa komfort medan du jobbar är det bra med en sele du kan reglera, som har en ordentlig vaddering och som sitter skönt mot kroppen. Röjsågar kan vara ganska tunga och vadderingen kommer göra det enklare att orka jobba under en längre tidsperiod, om du behöver.

Trådmatning

I en del röjsågar behöver du byta mellan blad eller tråd och i andra behöver du ”mata” ut tråden när den börjar bli slö. Med halvautomatisk trådutmatning i röjsågen behöver du inte avbryta arbetet för att mata ut mer tråd. Detta sparar så klart tid men också belastning på axlar och rygg eftersom du inte behöver stanna titt som tätt och mata fram mer tråd. En del röjsågar har numera också en helt automatisk trådmatning vilket innebär att du slipper byta tråd manuellt under pågående arbete. I vissa av dem kan du också backa tråden om du tycker att maskinen matar ut för mycket eller för ofta.

Ljudnivå

Många batteridrivna röjsågar är så tysta att du kanske tänker att du inte behöver använda hörselskydd. Dock är det, ur en säkerhetsynpunkt, bra att alltid använda hörselskydd när man jobbar med röjning.

Säker röjning

Att beakta ljudet och titta på decibeltalet innan man köper är bra men det gör inte att du kommer undan att använda hörselskydden. Att använda ordentlig skyddsutrustning när du arbetar med röjning är lika viktigt vid såväl den enkla trädgårdstrimningen som den tunga skogsröjningen. Du behöver ha utrustning som gör att du inte kan skada dig. Det innebär ett par rejäla arbetshandskar, skyddsstövlar, skyddsglasögon och hörselskydd.

Underhåll av röjsågen

Röjsågen ska hållas ren och bör alltid förvaras på en torr och säker plats när du inte använder den. Se över själva tråden eller klingan och byt ut när det behövs. Ibland kan röjsågar behöva service. Ta reda på var det finns en verkstad nära dig som kan ta hand om just det röjsågsmärke du har valt. Det kan också vara vettigt att ta reda på vad underhållet kostar. Kontrollera också garantin och vad som ingår när det gäller eventuella reparationer, innan du köper en röjsåg.

Sammanfattning

När det är dags att köpa en röjsåg behöver du fundera vad dus ka ha den till, hur stark motorn är men också arbetsergonomin i form av sele och handtag. Du behöver också fundera på om du vill ha en maskin som kör på bränsle eller på batteri. Glöm inte skyddsutrustningen och underhåll din röjsåg så att den håller länge.