Skotorken torkar och värmer skor eller pjäxor efter regniga dagar, en dag i skidbacken eller en utflykt i naturen. För att hjälpa dig att fatta ett beslut har vi sammanställt de bästa skotorkarna och de skotorkare som fått bäst i test på marknaden för att du ska kunna hålla fötterna torra och luktfria.

1. bäst i test
Alpenheat Dry4
Vårt betyg
2. Mest populära
MaxxDry
Vårt betyg
3. mest prisvärt
Therm-Ic Uv Varmer
Vårt betyg
4. Flest funktioner
TYXTYX-DRYER
Vårt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Köpguide

Placera torkarna i ett par fuktiga skor, anslut dem till en strömkälla och på bara några minuter har de nått optimal arbetstemperatur och börjar torka skorna. Det låter ganska härligt eller hur?

Hur en skotorkare fungerar

Det unika med skotrokar är att torkningssystemet suger upp kall luft från skons undersida och omvandlar det till varm luft som trycks ut genom skons ovansida. Genom att använda denna cirkulationsteknik påskyndas torkningsprocessen. Torktiden varierar beroende på hur pass blöta skorna är, temperatur och vilken skotorkare du väljer men slutresultatet resulterar alltid i torra och fräscha skor.

Olika typer av skotorkar

Skotorkare används för att torka skorna och är ofta multifunktionella. Det finns två typer av skotorkar: de stationära och de bärbara.

Stationära skotorkare: Vanligtvis kommer dessa torkar med fyra rör, två är avsedda för torkning av skor medan de andra två hjälper till att torka handskar och mössor. Stationära skotorkare behöver el för att fungera.

Bärbara torktumlare: Liksom de stationära torkstationerna måste dessa också anslutas för att fungera. Bärbara skotorkare har dock vanligen färre användningsområden.

Vilken typ av skotorkare är bäst

Det beror på vad du ska använda dem till och vad som passar din livssituation och familj. Stationära skotorkar brukar inkluderar en behållare som samlar överskottsfuktigheten. För en barnfamilj är den stationära skotorken idealisk att ha i hallen så att blöta kängor snabbt kan torkas. För den som åker mycket skidor, löper eller utövar olika sporter är dessa också riktigt bra för att alltid ha ett par torra, varma skor till hands. Bärbara skotorkare har ofta förmågan tekniken för att sterilisera skorna, vilket kan vara bra för många som lider av fotsvett till exempel. De viktigaste fördelarna med bärbara torktumlare är dock att de är lätta och bärbara vilket gör dem enkla att ta med på skidsemestern.

Torkningstekniker

En annan sak att kontrollera innan du köper en skotorkare är vilken typ av torkningsteknik den använder. De flesta arbetar antingen med cirkulerande luft eller också konvektionstorkning. Systemet som använder sig av cirkulerande luft förlitar sig på en fläkt vilket innebär att det är snabba torktider. Konvektionssystem tar å andra sidan längre tid men de är betydligt tystare eftersom de inte involverar en motor.

Elektriska skotorkar

Dessa typer av skotorkare använder värme för att torka dina skor. En elektrisk skotorkare använder en av två mekanismer; en, en fläkt som hjälper till att blåsa varm luft i dina fuktiga skor under en viss tid. Den andra mekanismen innebär att man använder element som hjälper till att utstråla värme. I genomsnitt avger elektriska skontorkar varm luft från 40 till 80 grader Celsius.

Skotorkar med ultraviolett ljus

Som namnet antyder, använder dessa typer av skotorkare ultraviolett ljus för att torka skorna. Det som är bra med UV-ljus är att det också sanerar dina skor vilket hjälper till att döda bakterier. Detta skapar en bättre och fräschare miljö för dina fötter. I skotorkar test har UV också visat sig ta bort lukten eftersom bakterierna försvinner.

Värme

På vissa skotorkare kan temperaturen justeras medan andra har en fast temperaturinställning. Beroende på vilken typ av sko du ska torka är olika temperaturer en viktig faktor så att du inte förstör dina skor. En lägre temperatur gör så att skorna torkar långsammare men på ett skonsammare sätt medan högre temperaturer har motsatt effekt. En viktig aspekt är därför att kontrollera, innan du köper en skostork, är att värmenivån är justerbar. Den bästa skotorkaren är en med en justerbar temperaturinställning eftersom den är mer mångsidig och säkrare att använda.

Droppbricka

Kontrollera att skotorken har en droppbricka som eventuell snö och grus kan landa på medan skorna torkar så slipper du städa under skotorken efter användning. Droppbrickan kan sköljas av under kranen när torkningen är klar.

Torktider

Kontrollera torktiderna på skotorken. Detta kan ge en indikation på hur effektiv den är. Det kan också hjälpa dig att fatta beslut om vilken modell som är den bästa utifrån dina behov.

Automatisk avstängning

Andra funktioner att tänka på är om den har en timer eller automatisk avstängningsmekanism. Detta är självklart viktigt ur flera perspektiv: dina skor kan bli förstörda om de värms upp och torkar ut men också brandrisken. Kontrollera alltid att elektriska maskiner du köper är CE märkta och godkända.

Kan hjälpa mot fotsvamp

En annan fördel med att köpa skostorkare är att de hjälper till att skydda dina fötter från svamp. Om du går i våta skor är nämligen risken stor att dina fötter får svamp. Genom att investera i en skotorkare som ser till att dina skor förblir torra och rena minimerar du risken. Genom någon form av UV ka du också garantera att de håller sig luktfria. Illaluktande skor beror på de bakterier som bildas när man använder dem.

Andra saker du kan torka med skotorken

En skostork är fantastisk under vintermånaderna. Den kan torka dina barnstövlar, träningsskor eller löparskor efter att du har varit ute på en joggningstur. Men en skotorkare är mer mångsidig än så och du kan också använda den för att torka handskar, mössor och andra saker som är våta. Andra saker som den kan torka är till exempel hjälmar, skidstrumpor, boxhandskar eller MMA-handskar och benskydd, för att nämna några.

Kontrollera att skorna är kompatibla

Innan du sätter skorna i skotorken är det viktigt att se till att dina skor kan torkas med värme genom att läsa etiketten eller kontakta tillverkaren. De flesta skotorkare fungerar med vanliga material som läder, gummi och neopren men det är ändå viktigt att kontrollera detta för att inte förstöra dina favoritskor.

Antal skor

När du vet att dina stövlar är kompatibla med torktumlaren, titta på hur många stövlar eller handskar det kan hantera på en gång och hur lång tid det tar att torka. Baserat på dina behov kan du behöva köpa en skotorkare som kan torka flera par samtidigt. Detta är särskilt viktigt för upptagna familjer med aktiva föräldrar och barn som behöver torka sina stövlar eller skor ofta. I sådana situationer är det ibland bra att investera i flera skotorkare för att kunna torka fler skor samtidigt.

Slutligen

Det snabbaste och enklaste sättet att säkerställa att dina skor är torra är att investera i en skostork. Skotorken sparar tid så att du slipper vänta på att dina skor ska lufttorka och de gör också skorna mer hygieniska. Det hjälper också till att skydda din investering i dina skor eftersom ingen typ av skomaterial ska vara blött under en längre tid. Tänk igenom hur många skor du behöver torka åt gången, vilket material dina skor är gjorda av och vilken typ av torkningsteknik som passar just dig.