Letar du efter en digital stektermometer bäst i test, en bra stektermometer eller en guide för att veta vad du ska kolla efter när du ska köpa en stektermometer har du kommit rätt. Vi har samlat de stektermometrar som fått bäst i test och skapat en guide så att du kan hitta den bästa stektermometern. Missa heller inte våra tips om vad du ska tänka på och hur du mäter på bästa sätt.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Köpguide

En stektermometer är ett fantastiskt hjälpmedel i köket och bör finnas i de flesta hem. Att få rätt temperatur på olika sorters kött är nämligen inte alltid det lättaste. Med en stektermometer blir ditt kött alltid perfekt stekt och du behöver aldrig mer bekymra dig. Som bekant blir ofta överstekt kött både torrt och svårtuggat och allt för rått kött kan vara direkt livsfarligt. Ur en hälsosynpunkt är därför en termometer det bästa verktyget för att säkerställa att din mat inte är för rå.

Hur en stektermometer fungerar

De traditionella termometrarna består av en gradskiva där en visare pekar på den temperatur råvaran uppnått. Numera är det vanligare med digitala termometrar där man även kan få en rad andra funktioner så som tips på temperaturer. Ibland kommer det också med en timer. De digitala stektermometrarna kan vara sladdförsedda eller trådlösa och vissa kan kontrolleras med en app.

Digital eller klassisk

När du ska välja vilken termometer du ska köpa måste du först bestämma om du vill ha en digital termometer eller en klassisk. Vissa människor föredrar ett lågteknologiskt alternativ och dessa fungerar perfekt för den som vill ha den där klassiska känslan. De digitala versionerna kan variera från grundläggande mätning till extremt detaljerade och kan komma med appar. Oavsett vilken typ du väljer är det viktigt att tänka på att den ska vara lätt att läsa av.

Välj efter användning

Om du vill ha en enkel skärm med grundläggande mätningar behöver du inte spendera mycket pengar men för dig som vill ha mer finns det mycket att välja på. Om du är ett matlagningsfan eller en foodie kanske du vill välja en termometer med ett brett temperaturintervall så att du kan testa sockerlösningar, oljor och kanske också kylda rätter.

Ugnstermometer: Termometrar som du kan använda i ugnen kan vara idealiska om du bara vill se temperaturen utan att behöva öppna ugnsluckan. Tänk på att leta efter en termometer med stor display.

Analoga modeller: tenderar att vara skrymmande så det är inte lika bra för små köttstycken som kycklinglår till exempel. Du måste också ha en ugn med bra ljus för att kunna läsa av dessa eller öppna ugnsluckan, vilket kan vara förödande för maten.

Sondtermometrar: Dessa har en sond som du sätter in i köttet i ugnen och som fästs med värmebeständig tråd till enheten som stannar utanför. De flesta av dessa har magnetiska fästen så att du kan sätta fast dem på ugnen för avläsning.

Termometrar med appar: Om du vill ha den senaste tekniken i din termometer ansluter dessa termometrar till en app som du laddar ner på din telefon. Du kan ställa in önskad temperatur genom appen och också avläsa temperaturen. En del av dessa har mer avancerade funktioner för recept, temperaturer och andra fiffiga hjälpmedel.

Vad du ska leta efter

Det finns några saker som är värda att titta på när det kommer till termometrar och även om alla inte är nödvändiga för alla är de bra att känna till.

Noggrannhet och läsbarhet: Leta efter en termometer där du snabbt kan se vad temperaturen är och där temperaturen är exakt angiven. För att säkerställa att de mäter rätt kan du testa att mäta is. När vatten omvandlas till is frigörs värme, vilket gör att temperaturen i en blandning av is och vatten alltid kommer att vara 0 °C.

Enkel användning: En termometer är ett verktyg och är inte den typ av produkt där du vill hålla på och fibbla med instruktionerna för att förstå hur den fungerar. Välj en som är enkel att använda och förstå.

Alarm: Vissa enheter kan ställas in för att varna genom ett alarm när en hög eller låg temperatur uppnåtts. Antingen med ett hörbart larm som till exempel ett pip eller också ett synligt larm som en blinkande display.

Teknik: App, Bluetooth- och Wi-Fi-aktiverade enheter har en smartphone eller surfplatta-app som kan kommunicera med enheten. Dessa enheter har ibland recept och andra saker som kommer med.

Auto avstängning: Om du inte använder enheten under en viss tid stängs den av för att spara batterier.

Bakgrundsbelysning: Digitala termometrar är svåra att läsa om de inte har bakgrundsbelysning.

Celsius/Fahrenheit-omkopplare: De flesta termometrar har en omkopplare för att ändra displayen från Celsius till Fahrenheit.

Min och Max: Lägsta och maximala temperaturer den kan läsa. Kan vara viktigare om du letar efter en termometer du kan använda till annat än bara kött.

Vatten/vätsketät: Vissa termometrar är helt vatten och vätsketäta medan andra inte är det. Många digitala termometrar är inte anpassade för att diskas till exempel. Om så är fallet, sterilisera den del du sticker in i köttet med kokande vatten INNAN du gör det. Var noga med att inte hälla vatten på resten av termometern.

Lagring: De flesta av oss har inte så mycket utrymme i kökslådor och skåp så leta efter en termometer som passar dina lagringsutrymmen.

Värde för pengarna: Läs stektermometer test och bilda dig en uppfattning om vilket värde kontra pris som passar din budget.

Hur du mäter på bästa sätt

Sätt i termometern genom köttets sida så att den hamnar i mitten, utan att röra vid ben eller fett. Kom ihåg att testa den tjockaste delen av köttet för den mest exakta avläsningen. Digitala termometrar kan inte läggas i vatten, så ett bra tips är att sterilisera dem i kokande vatten innan du sticker in dem i köttet. Ta bort köttet från värmen när termometern är cirka fem grader lägre än önskad temperatur eftersom köttet eftersteker när du tagit ut det. Vila biffen eller steken innan du serverar den.

Slutligen

Att köpa en stektermometer är en bra investering eftersom det inte bara garanterar att du har koll på dina temperaturer när du lagar mat men också att köttet är hälsosamt att äta. Det finns den del att tänka på: ska den vara digital eller klassisk? Vilka andra saker vill du mäta temperaturen på och hur uppkopplad vill du att den ska vara? Oavsett vilken du väljer ska du göra det utifrån vad det är du vill mäta och vad som passar din budget.