symaskin test

Att investera i en symaskin kan vara en spännande, men svår uppgift. Det är svårt att veta var man ska börja med till synes oändliga märken och modeller på marknaden. Att hitta rätt symaskin beror egentligen på hur du tänker använda den, men innan du ger dig själv huvudvärk med alla de möjligheter som finns där ute, är det värt att ställa några grundläggande frågor.

Bäst av alla Mest populära Mest värde för pengarna Flest funktioner Vårt senaste val
Produkter
Singer 2250
Singer Model One
Singer Tradition 2273
Singer 7470
Brother DS120VM1
Var köpa?
Betyg 9.5 / 10 9.0 / 10 8.5 / 10 8.0 / 10 8.0 / 10
Bäst av alla
Singer 2250
Betyg: 9.5 / 10
Mest populära
Singer Model One
Betyg: 9.0 / 10
Mest värde för pengarna
Singer Tradition 2273
Betyg: 8.5 / 10
Flest funktioner
Singer 7470
Betyg: 8.0 / 10
Vårt senaste val
Brother DS120VM1
Betyg: 8.0 / 10

Saker att tänka på Innan du köper en symaskin

Vad har du råd med?

Alla har en budget, och att inse, om du har råd eller inte med den maskin som du är ute efter, är det första steget att välja en som är rätt för dig. Det finns helt enkelt ingen mening med att titta på toppkvalité maskiner om du har en begränsad budget.

Gör du det så slösar du både tid och pengar. Så bestäm en budget och håll dig till det, eftersom det alltid kommer att vara en maskin som erbjuder så mycket mer om du bara spenderar lite extra.

Om du bara har råd med en maskin mellan 500-1000 kr, ta då och titta runt och se vilka begagnade maskiner (av kvalitet) som finns tillgängliga, antingen hos en särskild återförsäljare eller på en auktion hemsida, typ blocket. (men se till att alla begagnade maskin som du köper har en garanti).

Att köpa en symaskin test i plast för mellan 500–1000 kr är förmodligen inte den bästa idén, oavsett hur gullig den kan verka. En billig plastmaskin kommer inte att hålla och med all sannolikhet kommer det att bli problem för dig med sömmarna. Köp den bästa du har råd med!

Hur många stygn behöver du?

symaskin testNär du vet din budget, måste du börja tänka på vad du verkligen behöver. Vad du behöver och vad som ser spännande ut, är två väldigt olika saker! För att lyckas sy behöver du egentligen bara behöva en rak söm och sicksack söm. Dessa två stygn kommer att tillåta dig att göra i princip allt som du vill göra med en symaskin.

Allt annat beror på hur du tänker använda maskinen. En vanlig billig symaskin kanske har runt 200 stygn och med den kan du sy varje dag, trots det kanske du inte kommer använda annat än rak söm och sicksack söm. Resten av stygnen kommer se bra ut, och är säkert kul, men vill du använda någon av dem på regelbunden basis? Är de verkligen en bra affär?

Kan du justera stygnlängden?

Även om du kanske bara använder rak söm och sicksack, kan det vara ovärderligt att justera både bredden och längden av dessa stygn.

Tänk själv att kunna ställa in din sy maskin på längsta längden och komma igång med den nya designen som du jobbar på. Du kanske vill sätta stygnen till sin kortaste längd när du syr upp ditt mönster, för att se till att de är små, täta stygn. Sedan vill du ständigt anpassa sicksack längd och bredd för applikation och avsluta kanter.

Medan de flesta maskiner erbjuder varierande sy bredder och längder, finns det några av de billigare maskinerna som inte gör det, så det är alltid värt att kolla.

Vilka tillbehör följer med när du ska köpa symaskin?

Med ett urval av syfötter, kan detta göra stor skillnad för din dag då du ska sy, så det är viktigt att ta reda på vilka tillbehör som är standard samt vilka tillbehör som finns att köpa separat.

Om du vill sy kläder, då ska du leta efter en maskin som har ett knapphålsfot, dragkedja fot, och en blind hem fot och de ska vara standard tillbehör.

Dock, om du har för avsikt att göra lapptäcken, då kommer du att behöva annat och om du tänker på annat täcke behöver du leta efter en broderifot.

För grundläggande sömnad, kan ett urval av olika breddfötter vara ovärderligt när du växlar mellan sömsmån bredder, liksom för sicksack söm.

Om din symaskin rea, som du funderar på att köpa inte kommer med fötter som du vill, se till att de finns att köpa separat och att de inte kostar en förmögenhet. Det är också mycket användbart att kontrollera hur lätt fötter kan ändras. En hel del maskiner har fötter som du bara behöver klämma på och av, vilket gör att du verkligen sparar tid om du själv känner att du växlar fram och tillbaka mellan fötterna (som många ofta gör).

Hur stor är motorn?

Nu är det dags att komma in på det mer torra, allvarliga sakerna, men tyngre motor (och fysiskt tyngre maskin), desto starkare maskin. En stark, tung motor kommer att göra det lättare att klara frekvent användning och tyngre tyger, till exempel klädsel-vikt tyger och blåjeans.

En maskin som är främst av plast, kommer inte stå emot den typ av användning som en maskin med metalldelar kan. Naturligtvis, om du vet att du kommer att behöva bära, eller flytta din maskin ofta, även om det bara är in och ut ur ett skåp, behöver du besluta om en tung maskin är opraktisk för dig, och om du vill kompromissa med en maskin som är av plast utan metalldelar. Men en bra tumregel är att en riktigt lätt maskin, är just det, en riktigt lätt maskin.

Hur är maskinen tillverkad och vart säljs den?

Varumärken gör verkligen en skillnad när det kommer till symaskiner. Alla maskiner är inte jämlika och de har inte alla samma delar inuti. För ett tag sedan, fanns det ett par tillverkare som gjorde fantastiska maskiner som varade för evigt, men tyvärr i dessa dagar, är dessa maskiner främst gjorda av plast, med mindre motorer som inte är byggda för att hålla.

Det är alltid bättre att köpa en mindre bra symaskin bäst i test från ett bra varumärke snarare än högre kvalitet av ett genomsnittligt varumärke. Och om maskinen kommer med en seriefigur på sig, är chansen att det inte kommer att vara den bästa maskinen!

Hur högljudd är maskinen?

Detta är något som mycket få människor tycker om när du tittar på maskiner, men när du faktiskt ska sy, kan det verkligen påverka hur och när du använder den.

Om du är som de flesta människor och endast har tid att sy på kvällen, (efter jobbet eller när barnen är i säng), kan det vara en chock att få hem din härliga nya maskin, och upptäcka att den låter som en borrmaskin och håller alla i ditt hem – samt grannarna, vakna.

Om du är orolig för hur mycket buller du gör när du syr, är du mycket mindre benägen att använda maskinen. Så det lönar sig att ta din tid när du väljer din maskin, och leta efter tystare maskiner.

Tänk bara på att om du testar maskinen i en sy-butik, kommer de omgivande nivåerna sannolikt att vara ganska höga, så det kan verkligen vara svårt att bedöma precis hur lugn din maskin kommer att bete sig.

Mekanisk jämfört med en som är datoriserad

De flesta maskiner av hög kvalitet på marknaden är nu helt datoriserade, med touch-skärmar och programmerbara sy-sekvenser. Men de har sitt pris, och om budgeten är ett problem, måste du fråga dig själv om du ska köpa en mekanisk maskin eller en elektronisk maskin.

Bästa symaskinen som är modern och mekanisk, tenderar att vara lättare (även om de har en stark motor) eftersom de har mindre delar, så att de är lättare att bära med sig, vilket gör dem till ett bra val om du inte har ett dedikerat söm-område eller tar med till klasser. De är också lättare att underhålla, med omslag som kan tas bort så att motorn kan oljas. Service är ofta billigare som följd.

Mekaniska maskiner kanske inte ser ut att vara lika kul som sina datoriserade motsvarigheter, men de kan ändå hantera de grundläggande uppgifterna. Och äldre mekaniska maskiner av bra kvalitet kan vara fantastiska maskiner för att komma igång, eftersom de är lätta att lära sig och tenderar att vara tunga, så att de kan hantera den typ av missbruk som du kan lägga på dem samtidigt som du lär dig att sy. Även de riktigt bra märken kan hittas på rimliga priser, eftersom de har ersatts av datoriserade modeller.

Men, de flesta av det bättre, nya maskinerna är datoriserade eller elektroniska, vilket innebär att maskinerna har starkare motorer och extra kraft, så att de inte kämpar med tunga tyger och konstant användning. Datoriserade maskiner tenderar också att ha överlägsna sy-linjer, med mer jämnt fördelade och därför starkare, stygn.

Oavsett om du väljer en helt datoriserad maskin eller en elektronisk (en hybrid mellan mekanisk och elektronisk, med en blandning av mekaniska delar och en datorskärm för att välja stygn, etc), kommer du att ha mycket fler sy-alternativ.

Datoriserade maskiner kan programmeras, så att särskilda sy-sekvenser kan kommas ihåg, och de erbjuder stort urval av dekorativa och broderi stygn samt automatisk ”tie-off”, och gängskärning.

Vilken du bestämmer dig för att köpa är verkligen beroende på din budget och symaskin pris, men om du väljer en mekanisk maskin, är det bäst att köpa en äldre, hög kvalitets modell, snarare än en billig, plastmodell. Det kommer att pågå längre och även om det erbjuder grunderna, kommer det att tåla en hel del mer att använda.

Hur ofta kommer du att använda din maskin?

Detta är en av de frågor som du ärligt måste svara på. Och du måste veta vad du frågar. Alla som syr önskar att de hade mer tid för det än vad de gör. Verkligheten är den, att de flesta människor bara kan sy efter jobbet eller på helger. Så frågan är inte ”hur ofta skulle du vilja använda det, men hur ofta kommer du att använda det”.

Om du inser att du är den typ som förmodligen bara kommer att använda maskinen varannan månad, till hemkläder eller göra några nya kuddar, då kommer en högkvalitets maskin kanske inte vara den bästa investeringen. Men en god kvalitet elektronisk maskin kan öka din erfarenhet och uppmuntra dig att börja sy mer ofta.

Om du vet att du har blivit biten av sy-monstret och nu är besatt, och det enda som står mellan dig och daglig användning är bristen på en bra maskin, ta då och köp det bästa du har råd med, för möjligheten att bli bättre.

Om pengar är ett problem, är det avgörande att erkänna dina egna, verkliga förväntningar Om du sällan syr, kommer en ny, dyr maskin som kräver en hel del av lärande, inte nödvändigtvis att få dig att sy mer. Men en riktigt bra, mekanisk maskin som täcker alla grunderna och bara kräver trådning, och koppla in, kommer att verka mindre skrämmande.

En bra mini symaskin kommer inte att göra dig till en expert, men det kan verkligen göra det till något roligare. Kom bara ihåg att ”bra” betyder inte nödvändigtvis 200 sömmar, automatisk tie-off och automatisk fräsare! Det innebär en maskin som du kan sitta med och sy med utan att bli stressad eller frustrerad, oavsett om det är en gång om dagen, en gång i månaden eller bara en gång per år.

Vad är dina förväntningar?

Detta är en annan fråga som kommer att hjälpa dig att fastställa om din önskan om en fantastiska dyr maskin, som är baserat på önsketänkande eller ett verkligt behov. Det är också utformat för att ta reda på om du håller dig själv tillbaka på grund av brist på förtroende i att lära dig något nytt.

Om tanken på att lära dig hur man använder en ny maskin som fyller dig med glädje, välj då en maskin med massor av möjligheter vilket kommer leda till spännande möjligheter för dig. Men om tanken på att alla dessa knappar och program bara gör dig förvirrad, då finns det en chans att den stora bruksanvisningen och alla de symboler och mönster kan göra motsatsen till att motivera dig.

Lika så, om din ambition är att göra släktklenod kvalitets-täcken, och du köper en maskin som endast har grundläggande delar, kommer detta att hindra dig från att uppnå dina mål och kommer sannolikt att lämna dig med känslan av frustration.

Vilken symaskin ska jag köpa? Om du vill komma till den punkt där du kan göra dina egna kläder, för att sedan spendera pengar på en maskin som har rörliga sy-längder, överklockning stygn och möjlighet att byta till en tvillingnål, ja då kommer detta att vara en god investering.

Datoriserade symaskiner

billig symaskin

Dessa maskiner styrs av en mikroprocessor som styr sömval, programmering och minnesfunktioner, knapphål bildning och kontroll för spänningar. Stygn eller mönster väljs antingen genom att:

  • Knappar och LED-indikering bredvid en bild på displaymodulen
  • Numeriska, digital källa genom att trycka på knappen
  • Touch-kontroll panel

De har liknande funktioner som traditionella maskiner plus lite spännande extrafunktioner såsom spegel-avbildning (ett mönster som kan vändas eller omvänt), skärm som visar stygn, minnesfunktioner, möjlighet att ladda ner mönster från internet och möjligheten att förlänga mönster. Sömval är förenklad eftersom bredd, längd och spänning är automatiskt valt.

Rekommenderas för de mer kreativa, erfarna användarna.

Överklockare

Dessa symaskiner kommer köra över med söm och trimma råa kanter (sömmar och fållar) i en användning. Vissa har möjlighet att göra dekorativa stygn.

De kommer inte att ersätta en konventionell maskin, men är idealisk för grundläggande stygn för sömmar och söm-ändelser även på stickat/trikå tyger, rullade dekorativa fållar och platt-lock sömmar. Du kan inte använda dem för att sätta in dragkedjor och sy i knappar.

Trådningen kan vara komplicerat eftersom de kan ta från två till fem trådar, så en första demonstration är viktigt.

Saker att tänka på

Spolen

Detta är en liten spole, antingen metall eller plast, för att hålla den nedre tråden – två trådar behövs för att göra en tråd. Tråden måste lindas på spolen först, och sedan monteras in i spolkapseln under stygnplåten. Denna tråd kommer att utgöra den nedersta maskan. Den tråd som matas från den övre spolen nål som utgör toppen.

Vissa maskiner kommer att automatiskt fylla spolen utan att du behöver skruva av maskinen. En transparent spole täcker praktiskt så att du kan kontrollera hur mycket bottentråd du har kvar – användbart om du är på väg att starta en lång söm eller intrikata topp-sömmar.

Knapphål

De flesta maskiner har en- eller fyrstegs-knapphål. Med mer enklare maskiner, ställer du i kontrollen för varje steg i knapphålet, medan datoriserade modeller kommer att göra detta i ett steg utan att behöva vända plagget runt halvvägs igenom knapphålet. Storleken av knapphålet kan programmeras in i maskinens minne för att få en serie av identiska hål. Olika stilar av knapphål finns, till exempel, med kvadratiskt eller rundade ändar.

Mataren

Detta är de metalltänder under stygnplåten som matar tyget genom maskinen när nålen gör stygn. Mataren kan stängas av (släpp mataren), användbar när du har mycket tjockt tyg som du vill driva igenom själv, eller när du gör intrikata broderistygn.

Lyftare för knät

Endast ett fåtal maskiner har denna funktion, och gör det möjligt för dig att lyfta pressarfoten och släpp mataren med ditt knä snarare än händer. Bra för broderi med fria händer, när du behöver ha händerna fria att styra tyget.

Låsa sy-anläggning

Detta säkerställer tråden i början och slutet av sömnad för att förhindra att det repar upp sig.

Stygnplåt

Stygnplåten sitter i en del som täcker mataren och spolhållare. Den har ett hål för nålen att passera och linjal markeringar för att hjälpa dig att sy jämnt och i en rak linje.

Syfoten

Detta håller ordentligt tyget på plats under nålen och mot mataren. Olika formade fötter är tillgängliga för olika uppgifter, såsom att sätta i dragkedjor, knapphål och hems.

Mellan pressarfoten och nålen

Detta är den viktigaste sömnområdet under pressarfoten och nålen. Det består av en fri arm och ett förlängningsbord. Den fria armen är den förlängda vänsterarmen när förlängningsbordet tas bort. Det är perfekt för att sy små eller rörformiga föremål såsom ärmar och byxor. Förlängningsbordet är användbart när du syr stora objekt såsom gardiner.

Stifthållare

Dessa är stiften på toppen av en liten symaskin, som håller hjulen på den tråd som utgör över-sömen. Bra att ha två om du syr med två trådar på en gång.

Stygnväljare

Rattar som gör att du kan välja stygntyp, bredd och längd. Dessa kan förinställas. Datoriserade maskiner erbjuder urval på en pekskärm.

Dubbelnål

Detta skapar två parallella sömmar för en starkare söm, eller om du vill använda två färger av tråd.

Titta efter:

  • Om du är nybörjare, kolla efter enkel trädning av system.
  • Leta efter val av stygn och ett antal stygn bredder och längder som passar till de uppgifter som du är mest benägna att göra. Färg-kodade kontroller stöd sömval på grundläggande maskiner.
  • Leta efter ett bra utbud av tillbehör såsom sy-fötter till knapphål, övergjutning, blixtlås och hemming, som är lätt att klämma eller trycka på. Många finns som tillval, till exempel pressarfötter för att sy svåra tyger som sammet, som kryper, och skira tyger, som lätt glider. En pressarfot eller Teflon-belagd fot kommer att föda den övre och nedre skikt av ditt material genom maskinen tillsammans, vilket eliminerar detta problem.
  • Om du är en van sömmerska, är bra knapphåls mekanism nödvändig.
  • Kontrollera att maskinen har bra symaskin höjd på pressarfotens spak, detta ger lite extra utrymme för att passa in skrymmande tyg eller ta itu med tjocka sömmar.
  • En rad olika nålpositioner säkerställer att nålen kan flyttas till olika positioner för raka sömmar, stretch och topp-sömmar etc.
  • Nålstopp upp/ner-är en användbar funktion om du broderar och jobbar med applikationstyg eller använder symaskin läder bitar.

Börja Sy!

Faktum är, det finns inget enkelt svar på vilken som är den bästa maskinen för dig, men genom att erkänna vem du är som ska använda maskinen, hur mycket du har råd att spendera, och vad din önskan om att sy verkligen är, kan du begränsa dina val, och hitta en maskin som kommer att ge dig år av roliga erfarenheter. Lycka till!

Köper du din första symaskin? Eller vill du ha en symaskin som du älskar? Låt oss veta om du har några frågor!