Låt inte kylan hindra dig från att spendera härliga dagar och kvällar utomhus! Bara för att vi bor i Sverige betyder det inte att vi ska frysa (eller sitta inomhus). Du kan förlänga utomhussäsongen med en extra värmekälla. Terrassvärmare ger en skön värme och ett behagligt ljus om kvällen. Du kan njuta av den härliga känslan av en ljummen sommarkväll. Dessutom kan du med hjälp av en terrassvärmare även förlänga säsongen och sitta ute redan tidigt på våren eller sent in på hösten. Kombinera din terrassvärmare med härliga möbler och annan mysig inredning så är du hemma. Vad är väl livskvalitet om inte det? Nedan har vi listat terrassvärmare som fått bäst i test och skapat en köpguide för att du ska kunna hitta den bästa terrassvärmaren för ditt hem.

2. Mest populära
Termo Edge Pro 2000W
Vårt betyg
3. mest prisvärt
Opranic Norveco STAR20DTS
Vårt betyg
4. Flest funktioner
Sunwind Kheops
Vårt betyg
5. Vårt senaste val
Gelia 4000090011
Vårt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Köpguide

Det viktigaste att tänka på vid val av terrassvärmare är användningsområde. Olika miljöer kräver olika värmekällor. Det finns därför en mängd olika varianter på marknaden för att tillgodose alla behov. Du behöver fundera på var den ska placeras, hur stor ytan är och vilken modell som passar bäst.

Typer av värmekällor

Det finns så många varianter att det är lätt att bli förvirrad men det är inte så svårt som det verkar. Nedan är de vanligaste typerna av värmekällor för terrassvärmare.

Gasolbrännare

Ett flexibelt alternativ som värmer upp en större yta. Den kräver ingen elanslutning eller montering och de flesta modellerna är flyttbara. Ofta är gasolen en blandning av både propan och butan. Det är ett miljövänligt alternativ eftersom utsläpp av koldioxid är lägre än de man får av olja eller kol. Gasolbrännaren är ett av de mest populära valen för värme.

Infravärme

Infravärmare värmer genom en elektromagnetisk strålning. Detta innebär att det som ska värmas upp behöver träffas av denna strålningsvärme. Strålvärmen som alstras fungerar lika bra både i det inglasade uterummet som utomhus. Strålningen är inte farlig.

Halogenvärmare

En variant av infravärmare är halogenvärmaren. Denna typ av värmare är fylld med halogengas. Effekten är mycket hög. Ju längre ifrån värmaren du kommer befinna dig, desto bättre nytta har du av en halogenvärmare istället för en traditionell infravärmare. Det är därför vettigt att investera i halogen om du har en större yta.

Värmefläkt

En fläkt värmer snabbt och effektivt upp luften i ditt uterum och värmen varar även när fläkten är avstängd. Dessutom kan den placeras på bord eller golv. För att en värmefläkt ska vara effektiv för att värma upp en balkong behöver balkongen vara helt eller delvis inglasad.

Fotogen

En del klassiska modeller använder fotogen som bränsle. Dessa är dock mycket brandfarliga och fotogen luktar inte särskilt gott när det brinner. Fotogenvärmare är populära bland campare till exempel.

Placering

De finns i många modeller och storlekar och värmer skönt när strålningen träffar kroppen. Det finns också riktigt snygga gasolvärmare för dem som vill ha en modell som kan placeras på golvet. Det viktiga med placeringen är så klart att inte ställa gasolen för nära någonting som kan börja brinna. Eller under ett parasoll. Gasol ger en större spridning av värmen och man kan ofta se gasolvärmare på uteserveringar till exempel.

Flyttbar eller fastmonterad

Fundera över om du behöver kunna flytta på infravärmaren. Tänker du använda värmaren på endast ett specifikt ställe är det värt att montera på vägg eller från tak. En flyttbar modell ger dig mer flexibilitet medan monteringen kräver lite mer planering. Har du alltid bordet på ett ställe kan det vara smidigare med en fastmonterad variant.

Punkt- eller rumsuppvärmning

Punktuppvärmning innebär att infravärmaren ger ifrån sig hög värme på ett litet område. Detta passar ofta dem som bor mindre eller på balkonger. Rumsuppvärmning innebär att infravärmaren ger ifrån sig lite mindre värme men över en större yta. Dessa är mest lämpade för inglasade eller delvis inglasade uterum eller växthus. Naturligtvis kan man också ha en kombination av både punkt- och rumsuppvärmning om man så önskar.

Olika storlekar och modeller

Olika typer av värmare finns för tak-, golv- eller väggmontage beroende på märke och modell. Vill du ha en värmekälla som kan monteras på vägg eller tak ovanför matbord och sittgrupp, är en klassisk Infravärmare ett bra alternativ.

Bordsvärmare

En mindre bordsvärmare sprider värme på en smidig höjd och är ett bra alternativ för dig med begränsat utrymme. Om du till exempel har en mindre balkong eller bara vill värma upp en mindre yta. Enkla att förvara och stuva undan när de inte används.

Mellanstorlek

Det finns också modeller i mellanstorlek som du kan montera i taket eller placera på golvet. En del av dessa har elegant design som kan vara ett bra komplement till övrig inredning. Många av dessa placeras också på golvet och storleken gör dem relativt enkla att stuva undan dem när du inte vill använda värmen.

Större, fristående

Större modeller fungerar som terrassvärme till rymligare ytor och kan också erbjuda en ytterligare inredningseffekt på terrassen. Pyramidfacklor till exempel ger dramatisk effekt. Många gasolvärmare har också element av ”eld” för att ge lite liv till terrassvärmaren. En snygg inredningsdetalj är det också!

Säkringar

Om du har ett säkringsskåp med 16 ampere-säkringar klarar det en terrassvärmare. Vid start kräver den infraröda värmeteknologin mer ström, vilket gör att du behöver ha en så kallad trög säkring för utomhusledningarna. Kontakta alltid en elektriker innan du installerar en terrassvärmare för att vara på den säkra sidan.

App

Vissa terrassvärmare kommer med en smidig app så att du kan sitta på terrassen med mobilen och justera värmen. Är gästerna eller familjen frusna, ökar du temperaturen med en knapptryckning. Du behöver inte ens resa dig ur fåtöljen! Riktigt smidigt för de flesta.

Elförbrukning

Effekten för en värmare uttrycks i watt (W), där 1000 watt är detsamma som en kilowatt (kW). Om du använder en apparat med effekten en kW under en timmes tid så är elförbrukningen en kilowattimme (1 kWh). En kilowatt timme kostar cirka en krona.

Tänk på säkerheten

  • Tänk alltid på säkerheten, värmaren bör placeras skyddat från väder och vind.
  • Terrassvärmare är avsedda att användas utomhus och får inte brukas i uterum eller i tält.
  • Värmaren ska stå stadigt så att den inte kan falla omkull.
  • Placera värmaren med tillräckligt avstånd från brännbart material.
  • Avståndet mellan brännardelen och det brännbara materialet ska alltid vara minst 60 cm.

Sammanfattning

När du ska hitta en terrassvärmare, kolla alltid terrassvärmare test och säkerställ att du väljer rätt typ av värmare. När du vet vad som fungerar för just den yta du vill värma kan du börja fundera över vilken modell du ska ha. Tänk på att du kan behöva anlita en elektriker beroende på modell. Att ha en app kan vara kul men är kanske inte helt nödvändigt. Någonting som är viktigt är att alltid tänka på säkerheten och placeringen av din värmare så att ingenting börjar brinna.