Bandsågar är ett av de mest mångsidiga verktygen i en träarbetares arsenal. De kan användas för att riva, kapa och till och med såga om virke. Och även om det finns många olika typer av bandsågar på marknaden, har de alla en sak gemensamt – de måste kunna göra exakta, rena snitt. I den här köpguiden ska vi ta en titt på några av de bästa bandsågarna på marknaden. Vi kommer också att ge några tips om hur du väljer rätt för dina behov.

1. bäst i test
Dewalt DW876
Vårt betyg
2. Mest populära
Makita LB1200F
Vårt betyg
3. mest prisvärt
Metabo BAS 261
Vårt betyg
4. Flest funktioner
Metabo BAS 318 WNB
Vårt betyg
5. Vårt senaste val
Milwaukee M18 FBS85-0C
Vårt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Olika typer av bandsågar

   Det finns tre olika typer av bandsågar: bärbara, bänksågar och golvstående.

Bärbara bandsågar är de mest mångsidiga och kan användas för en mängd olika applikationer, inklusive träbearbetning, metallbearbetning och till och med VVS. De är kompakta och lätta, vilket gör dem lätta att transportera från en arbetsplats till en annan.

Bänkbandsågar är designade för att användas på en arbetsbänk eller bord. De är mindre och mer kompakta än golvstående modeller, men de har fortfarande tillräckligt med kraft för att hantera de flesta träbearbetningsprojekt.

Golvstående bandsågar är den största och mest kraftfulla typen av bandsåg. De är designade för tunga applikationer, till exempel kapning av tjockt virke eller stora metallbitar.

Tekniska parametrar

  När det kommer till att välja en bandsåg finns det flera tekniska parametrar som du måste tänka på, såsom:

Bladstorlek: Bladstorleken är en av de viktigaste tekniska parametrarna att ta hänsyn till. De två huvudstorlekarna är 14 tum och 18 tum. 14-tumsmodellerna är mer kompakta och lätta, vilket gör dem lättare att transportera och förvara. Men de har inte lika mycket kraft som 18-tumsmodellerna och kan inte hantera stora bitar av trä eller metall.

Bladhastighet: Bladhastigheten är en annan viktig teknisk parameter. Det avgör hur snabbt bladet snurrar och, som ett resultat, hur snabbt det kan skära igenom material. De två huvudtyperna av bandsågar är variabel hastighet och fast hastighet. Modeller med variabel hastighet låter dig justera knivhastigheten så att den passar materialet du skär. Modeller med fast hastighet har en enda bladhastighet som inte kan ändras.

Motoreffekt: Motoreffekten är en annan viktig teknisk parameter. Det avgör hur kraftfull bandsågen är. Ju högre motoreffekt, desto kraftfullare bandsåg. Men kom ihåg att mer kraftfull inte alltid betyder bättre. Om du bara behöver göra enstaka snitt räcker det med en mindre kraftfull bandsåg. Men om du planerar att använda den för mer krävande projekt, skulle en kraftfullare modell vara ett bättre val.

Bordsstorlek: Bordsstorleken är en annan viktig teknisk parameter. Den avgör hur stor av ett material du kan skära. De två huvudtyperna av bandsågar är bordsskiva och golvstående. Bordsmodeller har mindre bord, vilket gör dem mer kompakta och lätta. Men de kan inte hantera stora bitar av trä eller metall. Golvstående modeller har större bord, vilket gör dem dyrare. Men de klarar större projekt.

Funktioner

  Utöver de tekniska parametrarna finns det också flera funktioner som du måste tänka på när du väljer en bandsåg, till exempel:

  • Dammuppsamling: Dammuppsamling är en viktig funktion för alla bandsågar. Det hjälper till att hålla arbetsområdet rent och säkert. De två huvudtyperna av dammuppsamling är påse och port. Påsdammuppsamling samlar dammet i en påse som kan kasseras när den är full. Portdammuppsamling ansluter bandsågen till en butiksdammsugare, som samlar upp dammet när det genereras.
  • Bladstyrning: Bladstyrningen är en annan viktig egenskap. Det hjälper till att hålla bladet i linje, vilket resulterar i rakare snitt. De två huvudtyperna av bladstyrningar är rull- och kullager. Rullstyrningar använder rullar för att hålla bladet på plats. Kullagerstyrningar använder kullager för att hålla bladet på plats.
  • Staket: Staketet är en annan viktig egenskap. Det hjälper till att hålla materialet du skär på plats, vilket resulterar i rakare snitt. De två huvudtyperna av staket är T-spår och gerings. T-spårsstängsel har en T-formad slits som materialet vilar i. Geringsstängsel har en slits som materialet vilar i snett.
  • Geringsmätare: Geringsmätaren är en annan viktig funktion. Det hjälper till att göra exakta snitt i vinklar. De två huvudtyperna av geringsmätare är digitala och analoga. Digitala geringsmätare har en digital display som visar skärvinkeln. Analoga geringsmätare har en pekare som visar snittets vinkel.
  • LED-arbetslampa: En LED-arbetslampa är en användbar funktion som gör att du kan se materialet du skär tydligare.
  • Stativ: Ett stativ är en användbar funktion som hjälper till att hålla bandsågen stabil medan du använder den.

Hur man väljer den bästa bandsågen för dina behov

   Nu när du känner till de olika typerna av bandsågar och de olika funktionerna du ska leta efter, är det dags att välja den bästa för dina behov. Här är några saker att tänka på:

Typen av material du ska skära: Typen av material du ska vara kapning avgör vilken typ av bandsåg du behöver. Om du bara ska såga ved, skulle det räcka med en bordsbandsåg. Men om du planerar att såga metall eller större träbitar, skulle en golvstående bandsåg vara ett bättre val.

Storleken på projekten du kommer att arbeta med: Storleken på projekten du kommer att arbeta med avgör också vilken typ av bandsåg du behöver. Om du bara behöver göra enstaka snitt räcker det med en bordsbandsåg. Men om du planerar att arbeta med större projekt, skulle en golvstående bandsåg vara ett bättre val. De två huvudtyperna är 14-tums- och 18-tumsmodeller. 14-tumsmodellerna är mer kompakta och lätta, vilket gör dem lättare att transportera och förvara. De är också billigare. Men de har inte lika mycket kraft som 18-tumsmodellerna och kan inte hantera stora bitar av trä eller metall. 18-tumsmodellerna är dyrare, men de erbjuder mer kraft och klarar större projekt. Om du planerar att arbeta mycket med trä eller metall, skulle en 18-tumsmodell vara ett bra val.

Slutligen måste du överväga de funktioner du vill ha i en bandsåg. Vissa funktioner, som en dammuppsamlare, är viktigare än andra. Men i slutändan är det upp till dig att bestämma vilka funktioner som är viktigast för dina behov.

   Den bästa bandsågen för dina behov beror på vilken typ av material du ska såga, storleken på de projekt du ska arbeta med och din budget. Men om du har dessa saker i åtanke, bör du inte ha några problem att hitta den bästa bandsågen för dina behov.