Oavsett om du är nybörjare eller matlagningsentusiast, så har kastruller en stor betydelseför din matlagning. Detta speciellt om du har en modern och stilfull induktionshäll. Låt inte utseendet lura dig då den ser ut precis som en helt vanlig spishäll, skillnaden är att under plattan av glas göms ett välutvecklat system som ser till att värma metall som är magnetiskt via magnetströmmar. 

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Induktionshällen lanserades under 1990-talet och har sedan dess ökat i popularitet. Det är inte alls konstigt att denna typ av häll är så populär eftersom värmen regleras omedelbart, precis som en gasspis och detta trots spisen använder el. Dessutom blir inte plattorna heta och på så sätt minimeras risken att du bränner dig på dessa. 

Induktion – Hur fungerar det? 

En platta på en induktionshäll börjar inte utstråla någon värme förrän en kastrull står på plattan. Vilket innebär alltså att plattan inte blir varm, utan det är endast stekpannan eller kastrullen på själva plattan som blir upphettad.  

Systemets för uppvärmning utgörs av magnetströmmar som triggas när induktionsplattan sätts på. När sedan dessa strömmar studsar mot metall, som exempelvis en gryta eller kastrull, då kommer metallen att bli uppvärmd. Magnetfältet skapas således av en pol inne i induktionsplattan.   

Kastruller för induktionsspis

För att strömmarna från magneterna ska ha möjlighet att hetta upp en kastrull, i och med det kommer således innehållet i kastrullen bli varmt. Ska detta hända måste kokkärlet bestå av ett ferromagnetisk material.  

Ett exempel på ett sådan material är järn och andra magnetiska material. Kastruller av aluminium, glas eller vissa former av rostfritt stål fungerar följdaktningen inte på en induktionshäll. Detta eftersom denna typ av råmaterial inte är magnetiskt. 

På ett enkelt och smidigt sätt kan du kontrollera om dina kastruller och grytor är ferromagnetiska genom att använda en magnet. Sitter magneten kvar kommer kastrullerna fungera alldeles utmärkt på en induktionsspis. Alla ferromagnetiska kokkärl i butiker har en induktionsmärkning. 

Checklista inför köp av kastruller för induktionshäll 

Vill du vara på den säkra sidan och veta att just den kastrullen du vill köpa går att använda för matlagning på en induktionshäll. Finns det en checklista som du kan bocka av och på så sätt är garanterad att du gör ett rätt inköp av kokkärl. 

  • Allra först tar du reda på om symbolen för induktion finns på kartongen eller i botten av stekpannan/kastrullen. Denna symbol ger dig en garanti att köksutrustningar i själva verket är lämplig för induktion. 
  • Du bör helst köpa sådana kastruller som har en perfekt passning av kokplattorna. Väljer du ett kokkärls som har en kokningszon som är mindre, gäller det att det är själva zonen som ska ha samma storlek som spisplattan. Skulle det vara så att du har en mer avancerad häll som kan anpassa plattans storlek automatiskt, behöver du inte tänka på detta. 
  • Kvalitet är viktigt, men pris och kvalitet hänger inte alltid samman. Som novis kan det vara svårt att avgöra kvaliteten. Då kan det vara smart att ta en närmare titt på olika recensioner online eller rent av fråga en expert på induktion. Vissa handlare erbjuder att du kan lämna tillbaka köksutrustning om du inte är nöjd med resultatet. 

Induktion är energisnålt 

Något som är bra att veta om du har ett miljötänk är att induktion är inte bara snabb utan också energisnål vid matlagning. Det går att jämföra en induktionsplatta med en vattenkokare eftersom dessa kokar vatten lika fort. Dessutom reagerar spishällen lika fort som en gasspis.  

En spis med induktion ser till att även anpassa effekten utifrån vilken storlek det är på kastrullen. Vilket betyder att induktion alltså är energisnål i samband med uppvärmning av vatten och mat. Vi långkok skiljer sig inte en induktionshäll jämfört en vanlig spis i energiförbrukning. 

Hygieniskt och säkert

En av fördelarna med induktion är att en platta inte blir så het att du bränner dig. Tack vare att hällen är tillverkad av glas så skyddar den plattan samtidigt som inte blir uppvärmd. Står det inte någon magnetisk kokkärl på plattan kommer plattan vara kall, utan blir alltså bara varm precis under kastrullbotten.  

Detta är perfekt speciellt om det finns barn i hushållet och du kan känna dig trygg och säker på att de inte bränner sig på spisplattorna, om du har råkat glömma stänga av plattan. 

Dessutom är det mycket enkelt och behändigt att ha en induktion när det gäller rengöring av hällen. Du känner säkert igen dig med att det kokar över i kastrullerna när du lagar mat. Med en induktionshäll behöver du inte bekymra dig om att maten bränner fast. Hällen är därför lätt att torka av. 

FAQ – sådant som är bra att vet gällande kastruller för just induktion 

Ska jag tänka på något speciellt när jag väljer nya kastruller för en induktionshäll? 

Set finns några generella saker som du bör tänka på, såsom material, storlek och botten. Framför allt bör du ta reda på om just den kastrull du ska köpa går att använda på en induktionshäll. Fördelen är att sådana kastruller vanligtvis är märkta med “induktion”. 

Vilket varumärke bör jag köpa när det är dags att köpa en ny kastrull? 

Det finns ett flertal kända varumärken som erbjuder ett utbud av kastruller just för induktion och då i varierande priser. Tänk på om kastrullen är lite dyrare innebär det oftast att den har en högre kvalitet och betyder att den förmodligen kommer hålla längre. 

Sammanfattning 

Inför ett köp av kastruller till induktion är det viktigt att se till att botten på kokkärlet är magnetiskt. Annars kan du inte laga mat helt enkelt, men det är ganska enkelt att kontrollera de kastruller du redan har hemma med hjälp av en magnet. Vilket gör att du inte behöver investera i nya kokkärl. 

Skulle det vara så att du behöver köpa nya kastruller är det bra att följa checklistan och ta del av vår lista på kastruller för induktion, för att vara säker på att du köper rätt kokkärl. Fördelen är att grytor och kastruller har en speciell märkning som garanterar att kokkärlet klara av en spis med induktionshäll. Sedan är det upp till dig att avgöra vilket varumärke du väljer.