Vissa dagar och nätter är varmare än andra vilket gör att du svettas och känner dig varm där hemma eller när du försöker att sova. En suverän lösning är då att placera en luftkylare i rummet. Fördelen är att du kan ta med dig den vart du än befinner dig inomhus – till sommarstugan, lägenheten eller rent av i husvagnen.  Allt för att det ska bli en temperatur som är behaglig för alla som befinner sig i rummet. Det som skiljer sig mot andra metoder för att kyla är att lufkylare använder sig av vatten för att ge svalka. Vilket innebär att det inte förekommer miljö- och hälsofarliga vätskor för att kylning.  

2. Mest populära
Nedis COOL116CWT
Vårt betyg
3. mest prisvärt
Tristar AT-5468
Vårt betyg
4. Flest funktioner
Camry CR 7908
Vårt betyg
5. Vårt senaste val
Honeywell CS10XE
Vårt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Det finns en uppsjö av olika varumärken och typer av luftkylare, vilket gör att det kan vara svårt att veta riktigt vilken du ska köpa. Dessutom kan det vara svårt att veta vad du ska tänka på inför ett köp. Luta dig tillbaka och ta del av våra goda råd och tips som gäller dig att göra ett klok val av en luftkylare. 

Vad är egentligen en luftkylare?

En luftkylare ser till att temperaturen i ett rum sänks genom att den sprider vattenånga. Denna vattenånga bildas genom att en fläkt blåser ut vatten som kommer från en vattentank. På så vis kommer det skapas en temperatur inomhus som är riktigt sval och behaglig när det är som varmast. 

Dessutom kommer att luften i rummet få den optimala luftfuktigheten. Vid en bra fuktighet i luften kommer den motverka torra ögon, torr hud och förbygga astma. Vill du ha full koll på fuktigheten är det bra att välja en luftkylare med en hygrometer som har till uppgift att mäta luftfuktigheten. 

Vissa luftkylare har även dammfilter och ser till att samla ihop dammpartiklar. Detta betyder alltså om du är allergisk eller är känslig för damm, då kommer en kylare med dammfilter minska dina symtom. 

Att tänka på innan du köper en lyftkylare 

I praktiken är det egentligen inte speciellt svårt att välja en luftkylare, men för att ditt köp ska bli så optimalt som möjligt finns det vissa saker som du bör ha i åtanken. Därför gäller det att du ställer dig själv några frågor och på så vis får fram det bästa valet av kylare för dig. Vilket gör att du kommer att ha en stor nytta av den i många år i framtiden. 

Hur stort är rummet som ska kylas? 

Det är dumt att köpa en större luftkylare än nödvändigt för att fullfölja behovet av att kyla ett rum. Mät det rummet som du har tänkt att ställa luftkylaren i. Därefter är det bara för dig att välja mellan de modellerna som har kapaciteten att göra ditt rum svalare.  

Ska du kyla rummet ofta? 

Har du planer på att luften i rummet ska kylas väldigt ofta, då bör du skaffa en modell som är ett speciellt utblås. Använder du inte luftkylaren särskilt ofta utan bara sporadiskt, så har det inte någon betydelse vilken modell du slutligen väljer. 

Vad får luftkylaren kosta? 

När du upptäcker hur många bra lufkylare med dess finesser är det lätt att kostnaden skenar iväg och följaktligen är det bra att ha en budget. Reflektera därför hur pass viktigt det är för dig att få ett rum som är svalt och skönt, för att sedan bestämma dig för hur mycket kylaren får kosta. 

Något som är bra att veta är att en portabel kylare är betydligt billigare jämfört med en AC. Dessutom drar de inte speciellt mycket ström och kan ibland kopplas i med hjälp av USB 

Så här använder du en luftkylare steg-för-steg 

Det som kännetecknar för luftkylare är att dessa endast använder vatten för att kyla rum med. Således har de också vattentankar som behöver fyllas med jämna mellanrum. Oberoende av detta är kylarna väldans lätta att nyttja och det krävs endas fyra steg för att använda. 

Steg 1 – Fyll vatten i behållaren, ett måste för användning första gången och därefter efter behov. 

Steg 2  Sätt i kontakten i eluttaget 

Steg 3  Ställ in luftstyrka och eventuellt timern 

Steg 4 – Nu kan lufkylaren gör det den ska och du kan därefter vänta på ett svalare rum.  

Utöver dessa steg är det inte något du egentligen behöver och måste tänka på. Kylarna är alltså tillverkade för att vara användarvänliga och det uppstår sällan några problem. Skulle kylaren inte fungera som den ska kontaktar du tillverkaren eller där du har köpt luftkylaren för att få hjälp. 

Hur sköts en luftkylare?

I princip är en lufkylare helt fri från underhåll, men det krävs dock en viss mån av skötsel i alla fall. Det är inget svårt underhåll och sträcker sig till att du behöver byta vatten någon gång då och då. Du följer helt enkelt de skötselråd som står i manualen. 

Du bör torka av luftkylaren utanpå med en trasa som är fuktig för att hålla den fräsch och ren. Detta gör du efter att dragit ut elsladden från eluttaget. Vissa kylaren har också filter och dessa kan du antingen tvätta eller byta ut. Hur du gör detta står i produktmanualen. 

Sköter du om din kylare kommer den med all säkerhet göra nytta och se till att ditt rum blir svalare i flera år i framtiden. Du lär upptäcka hur bekvämt en luftkylare är, då du kan säkerställa hur svalt du kan då i rummet och detta utan att du behöver anstränga dig. 

Sammanfattning 

En luftkylare har många fördelar. Förutom att den kyler och gör det svalt i varma rum, finns det flera hälsofördelar. Då du slipper torra ögon, torr hud och lindrar din allergi eller besvär från damm. Dessutom är det ett bra alternativ om du inte har någon möjlighet att installera en AC eller tycker att en fläkt inte är tillräcklig för att göra ett rum svalare. 

Det är således en bra lösning om du blir svettig på nätterna eller tycker rummet är för varmt utan att det kostar dig skjortan. Vi har hjälpt dig att hitta de bästa luftkylarna så att du kan sitta i lugn och ro för att välja ut den kylare som passar bäst för dig och dina behov.