tvättmaskin bäst i test

Att köpa en tvättmaskin är viktigt när du flyttar in i ditt eget hem, och uppdatera en gammal till en nyare modell med den senaste tvätt-teknik kan ge bättre resultat, och lättare, tystare tvätt.

Det finns variationer i de olika tvättmaskinerna på marknaden idag, men alla är i stort sett stora fyrkanter som fylls med vatten, sköljer runt dina kläder i en cirkel, och snurrar och vrider ur dem med vattnet.

Naturligtvis, utöver dessa grundläggande funktioner, kan de ha obegränsat antal avancerade funktioner. De flesta typer innehåller också någon form av elektronisk timer och kontroller.

På grund av att en tvättmaskin bäst i test är en stor konsument av både energi och vatten, är nyckeln till att välja rätt att köpa den mest energieffektiva modellen som passar din livsstil och utrymme och att alltid använda rätt mängd tvättmedel och varmvatten.

En viktig fråga att ställa dig själv är om du vill ha en toppmatad eller frontmatad bosch tvättmaskin. Så låt oss därför titta på de olika varianterna nedan där vi mer djupgående går in på detalj vad som är för och nackdelar och vad exakt du ska leta efter.

Frontmatad

Med frontmatade tvättmaskiner tar du alltid och laddar din tvättmaskin med dina kläder på framsidan och sedan trängs de runt i en snurrande trumma.

Fördelarna med en frontmatad tvättmaskin:

 • Billigare på lång sikt
 • Mer omfattande inställningar
 • Bättre för mindre utrymmen
 • Mer vatten och energi effektiv
 • Skonsam mot kläder
 • Kortare torktider

Toppmatad tvättmaskin

Toppmatade maskiner finns i två typer:

Agitator: Kläder flyttas runt av en central stolpe (omrörare) i mitten av trumman.

Pumphjul: Detta piskar upp vattnet för att flytta kläder med hjälp av en propeller-liknande anordning på botten av maskinen.

Fördelarna med en toppmatad tvättmaskin:

 • Lägre inköpspris
 • Snabbare tvätt-cykler
 • Större kapacitet
 • Kan öppna brickan i mitten av cykeln för att lägga till kläder

Tvättmaskin och torktumlare

En kombination av tvättmaskin och torktumlare kombinerar en frontmatad och en sensor torktumlare i en enda kompakt maskin.

Fördelarna med denna kombination:

 • Den perfekta tvätt-lösningen för de med begränsat utrymme
 • Den kompakta konstruktionen gör att du kan spara en massa tvätt-utrymme
 • Du slipper att manuellt flytta dina kläder från tvättmaskinen till torktumlaren
 • Vatten-och energieffektiv

Dubbelladdad tvättmaskin

En Dubbelladdad tvättmaskin har två brickor i ett, med en större kapacitet frontmatad variant, för vardagen och mindre kapacitet toppmatad för att separera fintvätt.

Fördelarna med en dubbelladdad tvättmaskin:

 • Tvätta två färger på samma gång, separera din vita och mörka tvätt
 • Separera din fintvätt från vardagstvätten
 • Välja olika program för varje tvätt
 • Sparar plats och tid

Komma igång

Är du ute efter att spara på energin där hemma? Då är rätt val av tvättmaskin en viktig del i detta. I och med att det finns så många olika tvättmaskiner på marknaden med olika funktioner, kan detta påverka hur din elräkning ser ut i slutändan. Därför är det viktigt att gå igenom de punkterna som vi har tagit med i denna guiden.

Frontmatade tvättmaskiner

Frontmatade billiga tvättmaskiner, som namnet antyder, tillåter dig att stoppa ner din smutstvätt i en lucka på framsidan. En mycket praktisk detalj som dock inte finns på toppmatade tvättmaskiner. Vi skulle säga att detta är den största skillnaden.

Många människor föredrar frontmatade tvättmaskiner eftersom de är stapelbara, använder mindre vatten, om man jämför och tittar på en toppmatad tvättmaskin. Typiskt så är frontmatade tvättmaskiner lite dyrare än toppmatade, dock så använder de runt 40 procent mindre vatten, så din vattenräkning kommer över tid att kompensera för prisskillnaden.

Toppmatade tvättmaskiner

tvättmaskin bäst i testToppmatade tvättmaskiner är tvättmaskiner som, som ni kan gissa, laddas via en lucka på självaste tvättmaskinen. Om du inte tycker om att böja dig varje gång du ska lägga in din smutstvätt, är en toppmatad tvättmaskin det perfekta valet, liksom för dem som föredrar en traditionell stil av en tvättmaskin test.

Om du inte tycker om att böja dig varje gång du ska lägga in din smutstvätt, är en toppmatad tvättmaskin det perfekta valet.

I och med att denna variant använder mer vatten, är de inte lika energieffektiva, om man snabbt jämför med vanliga, frontmatade maskiner. När du överväger en bäst i test tvättmaskin, tänk på att de inte går att bygga på varandra, och du lär ha svårt att hitta en toppmatad torktumlare om du vill kombinera dem. Så om du njuter av en matchande estetik, bör du leta efter en frontmatad tvättmaskin om du vill att det ska bli rätt.

Staplad tvättmaskin och torktumlare

Staplad tvättmaskin och torktumlare har en tvättmaskin vid nedre delen, och en torktumlare som sitter överst. Staplad tvättmaskin liten och torktumlare-enheter går så klart att kombineras och köpas i paket, och oftast blir det billigare för dig som kund om du köper dem ihop, samtidigt. Har du dessutom litet utrymme där hemma, är detta en bra lösning.

Industri-tvättmaskiner

Industri-tvättmaskiner är vanligast i bostadshus som har en gemensam tvättstuga, samt i ”Tvättomater”. De kommer i både topp och frontmatade stilar, men de är vanligtvis begränsade med färger som är tillgängliga.

Skillnaden mellan de här och frontmatade tvättmaskiner är att kommersiella tvättmaskiner drivs med mynt, och kommer med ett mynt i maskinen.

Tvättmaskin och torktumlare som combo

Känner du att du inte riktigt har plats där hemma? Att varje centimeter noggrant måste räknas ut, ja då bör du köpa en kombination av tvättmaskin och tumlare. Här får du en kombination av tvätt och torkning och en lösning som tar så lite plats som möjligt.

De här kombinerade produkterna erbjuds inte av alla tillverkare och kan verka rätt så begränsade på marknaden. Så var noga med vart du letar och se till att du har dina behov nerskrivna så att du enkelt kan hitta en produkt och lösning som är enligt dina krav.

Bärbara tvättmaskiner

Om utrymmet är tajt i din lägenhet, hus eller lägenhet, kan en bärbar tvättmaskin vara ett bra alternativ för att hålla dina kläder rena, utan att ta upp för mycket utrymme. Att köra en bärbar tvättmaskin, ta och kolla upp vattnet-i linje med ett sink-kran och placera slangen i/nära diskbänkens avlopp.

Efter att vatten-och dräneringsslangar har satts dit ordentligt, följ instruktionerna på skärmen och välj den inställning som bäst passar tvätten i maskinen. Se till att notera så att du har en rimlig vattenkälla, liksom en plats till avlopp, vilket krävs för varje cykel, så gör detta i ditt hem innan du köper. När du är klar bör du kontrollera att tvättmaskinen och slangar är helt torra för att förebygga mögel.

Om du aldrig har använt en bärbar tvättmaskin innan, finns det ett par saker att vara medveten om. Det rekommenderas, att när det används, placera bärbar bästa tvättmaskinen utan mattor, på plan mark.

Men, bärbara tvättmaskiner kan placeras på mattan så länge ventilerna inte är blockerade. Bärbara tvättmaskiner kräver även mer el än en permanent tvättmaskin, men de tvättar kläder mycket snabbare, vilket på sikt sparar vatten och energi.

Funktioner att tänka på:

Kapacitet

Tänk på att alla leverantörer av mini tvättmaskin där ute kommer definiera dem på olika sätt. Vanligaste termerna är ”extra stor” eller ”superbra kapacitet.” Använd kubikfot mätning för att avgöra den definitiva storleken så att du inte står med en levererad maskin och plötsligt får den inte plats.

Slangmaterial

De allra bästa modellerna använder en rostfri stålslang. Men tänk på att det finns de slangar som är gjorda av plats, så om du ska satsa på långvarighet och så mycket värde för pengarna som möjligt, väl en rostfri stålslang.

Vattennivåerna

Tvättmaskiner har vattennivå inställningar. För att kontrollera mängden vatten i en maskin så har många leverantörer valt att ha med det i sina inställningar. En test tvättmaskin som inte använder med vatten än nödvändigt är så klart det bästa, och mest effektiva valet. Ha det i åtanke när du ska ut och handla!

Cykler

Alternativet att använda olika ”cykler” på en smal tvättmaskin brukar vara många.

Därför ska du välja en som är enligt dina behov och erbjuder så många cykler som du är i behov av.

Välj mellan cykler såsom permanent tryck, desinficera, känslig och så vidare. Se till att få en enhet med alla cykler som dina kläder kommer att behöva. Olika tvätta/centrifugeringshastighet kombinationer förekommer, så ha detta i åtanke.

Ångcykel

Vissa nyare tvättmaskiner erbjuder ångcykel. Det betyder i princip att du kan slänga in smutsiga kläder, få dem tvättade, och även få dem utan ”rynkor” i och med en ångcykel. Detta kan så klart spara dig tid om du slipper ställa dig och stryka.

Vattentemperatur

Genom att använda rätt vattentemperatur, kommer dina kläder se bättre ut och automatiskt ha en längre hållbarhetstid. Tänk på att tex. tvättmedel kräver särskild temperatur på vattnet, för att fungera på bästa sätt. Du kommer se att många tvättmaskiner på marknaden erbjuder olika alternativ när det kommer till temperatur på sköljvattnet.

Därför bör du leta efter en tvättmaskin som kommer med en regulator som ser till att sköljvattnet alltid är rätt temperatur. Så om det plötsligt krävs mer varmvatten, kommer denna funktion se till att det händer. Du behöver alltså inte tänka på det alls, vilket är bra.

Leta efter att köpa tvättmaskin som ger en temperaturhöjning eller saneringscykel. Det är viktigt att du får det rätt med temperaturerna då det krävs en viss grad för att vissa bakterier ska elimineras.

Energieffektivitet

Om du har en stor familj, vet du att du kommer att tvätta kläder ofta. Du vill ha en maskin som inte bara är tillräckligt stor för att göra jobbet, men en som är tillräckligt avancerad för att tvätta dina kläder medan du är energieffektiv.

Du kommer att vilja titta på en tvättmaskin rea som erbjuder ett stort utbud av energieffektiva funktioner. Funktioner som automatisk temperaturkontroll, eller vattennivåer kommer att känna hur många plagg av kläder i tvättmaskinen som finns, och kommer att använda de resurser som behövs.

Detta kommer att eliminera långa tvätt-cykler, eller använda mer vatten än vad som krävs. Dessa enheter kan kosta lite mer i början, men de kommer att spara pengar i det långa loppet på dina energikostnader.

Ljudnivå

Kommer din tvättmaskin att vara i källaren eller i garaget? Om så, kanske du inte blir berörd av bullernivån. Om din tvättmaskin är nära ett rum du ofta rör dig i, leta efter en tvättmaskin som har mer isolering, och förstärkta ramar för att minska buller.

Säkerhet

Även om det är möjligt att stoppa en frontmatad maskin och lägga i den saknade strumpan, så har den ett automatiskt lås på enheten som kommer att hindra dörren från att öppnas samtidigt som trumman snurrar.

Kontroller

Med digitala kontroller och displayer kan du programmera olika cykel-inställningar. Bara programmera in dina favorit inställningar och öppna dem genom att trycka på en knapp. För en enklare tvättprocess, välj en maskin med en ratt eller tryckknappar.

Blekmedel och sköljmedel

Kemikalier (tvättmedel, utan blekmedel, sköljmedel) som du använder är en viktig del av att vårda dina kläder. Tvättmaskiner kommer att automatiskt sprida ut dem i rätt tid.

Energimärkning

Energimärkningen – tilldelat av naturvårdsverket och anger att en tvättmaskin förbrukar 35 procent till 50 procent mindre vatten och 50 procent mindre energi än en icke-märkt maskin. Detta gör maskinen bättre för miljön och sparar dig pengar.

2. Storlek och kapacitet

Fysisk storlek

Härnäst så måste du se till att du väljer en tvättmaskin som passar i ditt tvätt-utrymme. Dra ut måttband och noggrant anteckna måtten, lämnar tillräckligt utrymme för luckan eller dörren att öppnas, och minst 2,5 cm mellan tvättmaskinen och väggen för strömkabeln och slanganslutningar. Vissa tvättmaskiner kan monteras på väggen om din golvyta är dålig.

Du vill så klart hitta en som passar dina behov. Är det en mindre du är ute efter, ja då är det bara att börja leta på nätet efter liten tvättmaskin bäst i test och har du tur kommer du hatt hitta tvättmaskin billig som lever upp till dina krav och som inte spräcker din budget.

Tvätt-kapacitet

Storlek är en viktig faktor när man köper en tvättmaskin, så att komma till rätta med olika nivåer av kapacitet kommer att hjälpa dig att göra rätt val.

En genomsnittlig tvättmaskin kommer sannolikt att ha en kapacitet på cirka 6 till 7 kg, vilket bör vara tillräckligt för en typisk familj på fyra.

Välja en mindre modell om det är färre personer i ditt hushåll – men kom ihåg att tvättmaskiner kan köras ett antal år, så du kanske vill planera i förväg om du beräknar att din familj ska bli större.

Bli inte alltför inställd på priset av en mindre modell. Om du använder den dubbelt så är det en falsk indikator vad gäller din privatekonomi och kommer faktiskt i slutändan kostar dig mer i det långa loppet.

När vi talar om tvättmaskin kapacitet, hänvisar vi till hur många kilo torrtvätt som får plats i varje tvätt.

3. Energieffektivitet

När du köper tvättmaskiner, se till att kolla upp märkningen, detta kommer att ge dig en idé av hur energieffektiv din valda apparat är.

Varje maskin ges ett poäng av tio, medan den faktiska konsumtionssiffran – oftast mätt i kilowattimmar per år – bör ge dig en god uppfattning om hur mycket ström som produkten använder.

Du kan alltid läsa fler tips om att välja den mest energieffektiv tvättmaskin i ditt hem.

4. Vatteneffektivitet

Ett svenskt märkningssystem används för att gradera hur mycket vatten en tvättmaskin går igenom på varje cykel.

Modeller är graderad för effektivitet, med ett högre antal som avses att enhet är mer miljövänlig.

Etiketten kommer också att säga hur många liter vatten per tvätt som produkten kräver, som kallas vattenförbrukningsflöde.

5. Hastighet och inställningar

bosch tvättmaskinMed massor av hastigheter och inställningar på din tvättmaskin kan den erbjuda dig större flexibilitet, men det kan också vara förvirrande.

Snabbare hastigheter betyder att kläder är torrare i slutet av cykeln, vilket kan vara användbart för ull kläder och andra tyngre material.

Inställningar varierar mellan maskiner, men användbara funktioner inkluderar cykler för vita, skonsamt och ull, samt ett alternativ för en snabb hastighetstvätt.

De lite dyrare maskinerna innehåller sensorteknik för att ställa in en cykel automatiskt för att ta bort mycket av krångel med att välja rätt program.

6. Andra funktioner att tänka på

 • Automatisk låsfunktion – att hindra dörren från att öppnas under en tvätt
 • Pekplatta kontroller – så att du kan välja din önskade inställning genom att trycka på en knapp
 • Auto-spin balans – teknik som ser till att maskinen inte kommer att gå ur balans. Detta är en viktig egenskap att ha om du vill att din tvättmaskin och torktumlare ska staplas ovanpå varandra
 • Rostfria stålslangar för hållbarhet – Slangar av tålig rostfritt stål ger din tvättmaskin en längre livslängd
 • Justerbara ben – hjälpa till att hålla enheten stadig
 • Extra isolering eller en dämpare system för brusreducering – du kan tvätta när som helst på dygnet
 • Frontlastare med funktioner för att lägga kläderna under cykel – tillåter dig att lägga till plagg när tvätten har börjat
 • Wi-fi och app aktivering – gör att du kan använda din smarta telefon för felsökning och för att starta eller avsluta maskinen när det är som mest bekvämt för dig
 • Uppfräschnings-funktion – fräschar upp kläderna utan behov av tvätt-och rengöringsmedel

7. Rengöra din tvättmaskin

Rengöra din tvättmaskin regelbundet tar bort uppbyggt tvätt-och rengöringsmedel och tvättar bort smuts som kan orsaka att din tvättmaskin luktar. Ge det en snabb städa en gång i månaden, för att se till att dina kläder tvättas ordentligt varje gång.

Vissa modeller påminner dig om när städningen behövs. Andra modeller har rengöringsinställningar som gör att du kan rengöra maskinen genom att trycka på en knapp så kan du säga adjö till att manuellt rengöra din tvättmaskin.

8. Installation

De flesta återförsäljare kommer att erbjuda en passande tjänst, men om du bestämmer dig för att ta itu med projektet på egen hand, här är några saker att hålla i åtanke.

För det första, kommer du att vilja se till att enheten faktiskt passa din tvätt! Det är lämpligt att lämna ca en centimeter utrymme på varje sida av enheten.

Ta noggranna mätningar av rum där du tänker placera den och se till att du lämnar tillräckligt med utrymme för dörren för att öppna.

Försök också att hålla maskinen på en jämn yta – tvättmaskinen är tung och vibrerar, så att de måste förbli stadiga för att säkerställa att vikten är väl fördelad.

Typ av installation

Du kan ha få din tvättmaskin installerad på ett par olika sätt, och det bästa alternativet beror egentligen på hur mycket utrymme du har och vilken typ av tvättmaskin du har:

 1. Sida vid sida—tvättmaskin och torktumlare står bredvid varandra i tvätten så överföra allt från den ena till den andra är lätt.
 2. Stapelbar—tvättmaskinen sitter under torktumlaren som är staplad på toppen med ett stapelskit (endast möjligt för frontmatade tvättmaskiner).
 3. Sida vid sida med piedestal—sida vid sida tvättmaskin och torktumlare är något förhöjda med en piedestal som skapar extra utrymme under de två apparaterna.
 4. Väggmonterad—din tvättmaskin kan monteras på väggen med ett fäste för att spara golvyta (endast om du har en frontmatad tvättmaskin).

Bli av med din gamla tvättmaskin

Du kanske kan byta ut den mot rabatt på din nya maskin. Kontrollera med din återförsäljare innan du köper.

Om den är i gott skick, donera den till en lokal välgörenhetsorganisation. Att göra gott kan leda till att du får ett skatteavdrag.

Om den är helt kaputt, kontrollera med din kommun om hur du återvinner den. Det är viktigt att ta denna punkt på allvar då en tvättmaskin vanligtvis innehåller mycket tungmetaller i sin konstruktion.

Alltså måste du säkerställa så att den inte bara lämnas utomhus till sitt öde, det sista du och någon annan vill är att dessa metaller och gifter ska komma ut i naturen.

Slutsats

Hoppas denna superguide har varit till bra användning i ditt letande efter en ny tvättmaskin och att du har lärt dig något nytt som kommer leda till att du gör ett väl övervägt val innan du lägger dina pengar på en tvättmaskin.

Det finns alltid dem som väljer att mejla in till oss om frågor de vill ha svar på, så om du är en utav dem kan du alltid höra av dig till oss så ska vi se till att svara dig så snart vi kan. Vi tar våra läsare på största allvar och är glada över att skapa en kontakt med just er.