Kaffe är en av de mest populära dryckerna i världen och det finns många olika typer av kaffebönor att välja mellan. Här är en guide till några av de mest populära kaffebönorna:

  • -Arabica: Arabicabönor är den populäraste typen av kaffebönor och utgör cirka 75 % av världens kaffeproduktion. De odlas i varma klimat och har en sötare, mer komplex smak än andra typer av kaffebönor.
  • -Robusta: Robustabönor är mindre populära än Arabicabönor men de används fortfarande i cirka 25 % av världens kaffeproduktion. De odlas i varma klimat och har en starkare, mer bitter smak.
  • -Liberica: Libericabönor är den minst populära typen av kaffebönor och utgör mindre än 1% av världens kaffeproduktion. De odlas i tropiska klimat och har en fruktig, blommig smak.
  • -Excelsa: Excelsa-bönor är en typ av kaffeböna som odlas i Sydostasien. De har en unik smak som är både söt och syrlig. Excelsa-bönor används i vissa specialkaffe.
  • -Koffeinfritt: Koffeinfria kaffebönor har tagit bort majoriteten av sitt koffein och är idealiska för människor som vill njuta av smaken av kaffe utan koffeinets stimulerande effekter.

Nu när du känner till de olika typerna av kaffebönor kan du välja rätt böna till din kopp kaffe.

Hur påverkar olika kaffebönor smaken på kaffe?

Vilken typ av kaffeböna du använder kommer att ha stor inverkan på smaken på ditt kaffe. Du måste vara uppmärksam på rostnings-, malnings- och bryggmetoden för att få den perfekta koppen kaffe.

Stong vs Medium vs Light Roast

Rostningen är en av de viktigaste faktorerna för att bestämma smaken på kaffe. Ju längre bönorna rostas, desto mörkare och mer intensiv blir smaken.

  • -Lättrostad: Lättrostade bönor har en ljusbrun färg och en mildare smak. Koffeinhalten är också högre i ljusrostat kaffe.
  • -Medelrost: Medelrostade bönor har en mörkbrun färg och en mer uttalad smak. Koffeinhalten är lägre i medelrostat kaffe.
  • -Mörkt rostade: Mörkt rostade bönor har en svart färg och en mycket intensiv smak. Koffeinhalten är den lägsta i mörkrostat kaffe.

Hur ska jag mala mina kaffebönor?

Malningen av dina kaffebönor är lika viktig som vilken typ av böna du använder. Du måste se till att malningen är tillräckligt fin för din bryggmetod.