Vad är en vakuumförpackare?

En vakuumförpackare är en praktisk uppfinning som hjälper dig att hålla din mat fräsch längre. När du plastar in din mat och suger ut luften så tar det sedan längre tid för maten att brytas ner, eller som man säger med vardagsspråk, bli dålig. Därför är det praktiskt att som privatperson äga en vakuummaskin för hemmabruk.

1. bäst i test
Foodsaver VS3190X
Vårt betyg
3. mest prisvärt
Caso VC10
Vårt betyg
4. Flest funktioner
FoodSaver Stream FFS017X
Vårt betyg
5. Vårt senaste val
Wilfa Herring
Vårt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Att köpa sin första vakuumförpackare kan vara en utmaning. Det kan vara svårt att veta vad det är man egentligen letar efter. Exempelvis, vad är skillnaden från ett märke till ett annat? Det är därför som vi har tittat närmare på de olika vakuumförpackarna som finns så att vi kan hjälpa dig att hitta den bästa vacuumpackaren för dig och dina behov. Vi kommer att titta närmare på olika vakuumförpackare som är bäst i test så att du på så vis får en överblick över de bästa vakuummaskinerna på marknaden. Vi kommer också prata om varför det är bra att ha en vacuumpackare och hur man använder den. Så läs vidare!

Hur fungerar en vakuumförpackare?

Med hjälp av en vakuum maskin kan du lyckas hålla maten fräsch upp till fem gånger längre än den annars skulle. Det är egentligen ganska enkelt att lyckas med detta. Det handlar bara fem enkla steg.

 1. Fyll påsen med det som ska bevaras. Det kan vara fisk, kött, potatis, grönsaker, ost eller andra pålägg. Placera sedan öppningen i maskinen. Tänk på att innehållet inte bör vara för flytande då även vätska avlägsnas när du vakuumförpackar. Påsen bör heller inte vara för full då den kan spricka. Fyll endast till 2/3.
 2. När du lagt öppningen i maskinen är det dags att stänga locket och trycka på knappen som förseglar den. Om du har en mer avancerad vakuumförpackningsmaskin välj då först en passande hastighet och om din matvara är fuktig eller torr.
 3. Om din maskin är automatisk så kommer den nu att vakuumförpacka maten åt dig och säga till när den är klar. Det bör inte finnas köttsaft eller liknande där påsen ska stängas då detta kan förhindra att påsen stängs ordentligt.
 4. Förvara den vakuumförpackade maten i kylen eller frysen. Det beror såklart på när du tänker äta den. Beroende på din modell av vakuumförpackare och plasten på påsen så kan du kanske också tillaga maten i förpackningen i mikrovågsugnen eller genom sous vide – metoden.
 5. Rengör din maskin. På så sätt kommer den att hålla längre.

Men hur kan det vara så enkelt att få maten att hålla upp till fem gånger längre? Därför att bakterier som bryter ner och förstör, exempelvis kött, behöver syre för att utvecklas och föröka sig. När man då suger ut luften och därmed också syret så begränsas tillväxten av dessa bakterier. Detta gäller även mikroorganismer och mögel som också förstör maten. Därför när man vakuumförpackar mat så ser man till att det i stort sett inte finns någon syre runt maten, och på så sätt håller den längre. Tänk däremot på att vakuumförpackning inte skyddar mot alla bakterier. Exempelvis mjölksyrabakterier samt sjukdomsframkallande bakterier kan fortfarande överleva vilket gör att man fortfarande måste vara försiktig och självklart tillaga maten ordentligt.

Huvudegenskaper hos en vakuumförpackare

Det en vakuumförpackare främst ska göra är att försegla påsen som du vill förvara maten i och även suga ut luften ur den. Det finns även vakuumförpackare som kan hjälpa dig att plasta in mat på vanligt sätt och som kan suga ut luften ur specialgjorda burkar och andra förpackningar. I detta vakuummaskintest så kommer vi nämna de olika vakuumförpackarnas egenskaper och hur de kan hjälpa dig att bevara din mat längre.

För – och nackdelar med en vakuumförpackare

vakuumförpackare testDet är svårt att nämna en direkt nackdel med den vakuumförpackare då den egentligen är där endast för att hjälpa dig. Det som går att säga är att den tar plats. I dagsläget finns det så otroligt många köksmaskiner att det kan kännas jobbigt att ha ännu en till på köksbänken. En vakuumförpackare är i regel inte så stor att du inte skulle få plats med den i köksskåpet, men då finns ju också risken att man inte använder den.

Fördelarna med att använda den är däremot många. Idag är en av de största miljöbovarna matsvinnet. En vakuumförpackare hjälper till så att detta matsvinnet minskar. Den kan på så sätt också hjälpa dig att spara pengar då du drar större nytta av det du köper. Du kan också köpa större förpackningar som hjälper dig att spara pengar för att sedan frysa in maten i vakuumförpackade portionspåsar. På detta sättet kan du också utnyttja nedsatta priser till max. Du sparar också plats i kyl och frys då vakuumförpackad mat i regel tar mindre plats än när du förvarar maten i burkar eller vanliga fryspåsar.

Denna metoden förhindrar också frostskador på maten när den fryses in. Exempelvis så kan en entrecote som har en fin fettkant börja härskna i frysen, trots att det är minus 18 grader. Det är syret som gör att fettet börjar härskna. Med andra ord så förhindrar man att detta händer om du istället vakuumförpackar köttet. Härsket fett är troligtvis inte hälsofarligt men smaken påverkas negativt. Vakuumförpackningen förhindrar också att köttet börjar frystorka vilket också försämrar kvaliteten. Läs därför vidare i detta vakuumpackaretest för att hitta dig en egen vakuumförpackare.

I vilka situationer är det praktiskt med en vakuumförpackare?

Att vakuumförpacka maten är egentligen alltid praktiskt i och med att dina matvaror håller längre när luft och syre avlägsnas. Men det finns även fler anledningar att skaffa en praktisk och bra vakuumförpackare. Den går nämligen att använda vid matlagning enligt sous vide – metoden. Denna metoden går ut på att man tillagar mat, speciellt kött, vakuumförpackat. Maten sjuder under lång tid i sin vakuumförpackning i en låg, specifik och jämn temperatur. Detta gör att köttet blir mörare och även bevarar fler vitaminer och mineraler. Det beror på att köttsaften tillsammans med dessa vitaminer och mineraler stannar kvar i köttet och inte försvinner såsom de gör när man exempelvis steker köttet.

Så funderar man på att köpa en sous vide – maskin så bör man även äga en vakuumförpackare. På detta sätt kan du laga restaurangmat hemma i ditt eget kök då denna metoden är mycket populär i restaurangkök. Tänk däremot på att tillagningstiden och temperaturen varierar beroende på vad du lagar. Exempelvis så behöver en köttbit med mycket bindväv tillagas under en längre tid än en köttbit med mycket lite bindväv. Bindväv omvandlas nämligen till mjukt gelatin när det tillagas under lång tid. På så sätt blir det mjukare och mindre segt ju längre tid du ger köttet. Så fortsätt läsa för att hitta den vakuummaskin som fått bäst i test och passar just dig bäst.

Vanliga priser för en vakuumförpackare

Priserna på en vakuumförpackare kan variera mycket beroende på vilken man väljer och hur många funktioner man önskar sig. Vi kommer här att prata om olika vakuumpackare som fått bäst i test i olika tester. Både vakuumförpackare som är billiga och även några dyrare varianter. Så läs vidare i detta vakuumförpackaretest för att hitta din favorit.

Foodsaver V2860

Denna vakuumförpackare fungerar både när man vill frysa in maten såväl som när man vill tillaga den med en sous vide – maskin. Den är både robust och tålig. När den packar maten så ser den till att sluta helt tätt vilket skyddar maten mot syret och ser till att den håller längre. Påsarna som följer med modellen är också enkla att stänga och går inte sönder så länge du inte överfyller dem. Fyll dem till inte mer än 2/3 så går det utmärkt. Du kan känna dig extra säker tack vara den breda förslutningsremsan.

Detta är en modell med många funktioner. Den har exempelvis två olika hastighetsinställningar samt en vakuumpuls funktion om du själv önskar ta kontrollen. Du behöver inte göra någonting själv utan kolla istället på framstegsindikatorn som visar om maskinen fortfarande arbetar eller ej. Denna modell går att använda såväl till torr som till fuktig mat då den har två förslutningsnivåer. Den har till och med ett specialläge för känsliga livsmedel vilket gör att du kan vakuumförpacka livsmedel som vanligtvis skulle skadas. Locket på FoodSaver V2860 är gjort i rostfritt stål. Den kommer utrustad med en behållare samt en löstagbar droppbricka vilket underlättar rengöringen. Vid köp ingår fem påsar med kapacitet på 0,94 liter samt ytterligare fem större påsar med en kapacitet på 3,78 liter och en rulle folie. Med andra ord så kommer du snabbt igång att använda din nya vakuumförpackare. Måtten på maskinen är 10 x40 x 29 cm.

Därför bör man välja FoodSaver V2860:

 • Stilren design
 • Fungerar både för frys och sous vide
 • Stabil och robust
 • Säker modell
 • Många funktioner

FoodSaver V3840

FoodSaver har ännu än prisbelönad modell, V3840. Även denna är robust och stadig. När du vakuumförpackar med denna så kan maten hålla upp till fem gånger längre än om du skulle använda vanliga fryspåsar. Denna maskinen är väldigt effektiv. Den kan till en början se lite bastant ut men den är mycket användarvänlig. Med denna så är det bara två steg tills du har vakuumförpackat maten. Fyll påsen och lägg den sedan i förpackaren. Maskinen sköter sedan jobbet och tömmer påsen på luft. Snabbt och enkelt! När maskinen jobbar indikerar en lampa detta. Det är bara att stå och vänta på att den ska bli klar.

Välj mellan två hastigheter och två program beroende på om du ska packa in torra eller fuktiga livsmedel. Du kan känna dig extra trygg då den har en extra bred förseglingsremsa. När du köper FoodSaver V3840 så ingår tre påsar med en kapacitet på 0,94 liter samt två påsar på 3,8 liter. Du får även med en rulle folie. Måtten på denna maskin är 26 x 43 x 15 cm.

Därför bör man välja FoodSaver V3840:

 • Vakuumförpackningen ger fem gånger längre hållbarhet
 • Vakuumförpackar snabbt
 • Effektiv
 • Lättanvänd
 • Fungerar med både torra och fuktiga livsmedel

Caso VC300 Pro

Ju mindre syre som blir kvar i påsen, desto längre kommer maten att hålla sig fräsch. Därför är det viktigt att luften sugs ut helt. Det gör denna maskin mycket bra. Den är så effektiv att den i stort sett inte lämnar någon luft överhuvudtaget. Denna modell har nämligen dubbla svetstrådar vilket ger en tät och säker förslutning. Du kan även använda denna modellen till sous vide.

Med denna maskinen så väljer du själv hur stor påsen ska vara. Om du så önskar så kan du förpacka livsmedel med en bredd på upp till 30 cm. Vakuumkammaren är löstagbar och folierullen lagras inne i maskinen. När man sedan ska förpacka något så drar man enkelt ut folien till den längden man önskar och skär sedan enkelt av den med den inbyggda folieskäraren. Även denna modellen har två inställningar beroende på om man önskar förpacka torra eller fuktiga livsmedel, dessa är enkla att skifta emellan. VC300 fungerar också mycket bra till sous vide. När du fått hem din Caso VC300 kommer du enkelt igång då det ingår två folierullar. Måtten på denna modell är 9 x 38 x 26 cm.

Därför bör man välja Caso VC300 Pro:

 • Något dyrare modell men håller mycket hög kvalitet
 • Bra vakuumsystem
 • Välj hur stor påse du vill ha
 • Förseglar väl
 • Perfekt för sous vide

OBH Nordica Supreme 794

Detta är en dyrare modell men också mångsidig och av hög kvalitet. Förutom det mer klassiska att förpacka för frys samt sous vide så går det att köra dess förpackade livsmedel i mikrovågsugnen. Modellen vakuumförseglar på ett bra och pålitligt sätt vilket gör att du slipper frostskador i frysen och maten hålls i allmänt bättre skick.

Denna modellen är också väldigt användarvänlig och det följer med en detaljerad bruksanvisning. Med hjälp av denne får du veta exakt vilka knappar som gör vad och sedan sköter maskinen resten. Förutom att användningen är enkel och intuitiv så gör heller inte maskinen särskilt mycket oljud som den annars skulle kunna göra. Designen är fin och har en smart förvaring för folierullen. Det går att förpacka nästan alla sorts mat med denna modell, till och med bär, och precis som de övriga så finns det inställningar för om det ska förpackas fuktiga eller torra livsmedel. Det ingår två rullar plast i olika storlekar vilket underlättar och det bara är att köra igång. Måtten för maskinen är 44 x 13 x 26 cm.

Därför bör man välja OBH Nordica Supreme 794:

 • Mycket flexibel
 • Hög kvalitet
 • Passa för mikrovågsugn
 • Detaljerad bruksanvisning
 • Lättanvänd

Caso VC100

Detta är en väldigt populär modell från Caso. Den har 4,5 av 5 stjärnor i kundbetyg, vilket betyder att de nästan 450 kunderna som gett betyg är mycket nöjda. Modellen är utrustad med ett helautomatiskt vakuumsystem som packar maten på ett ordentligt och rätt sätt. Precis som den tidigare omnämnda modellen från Caso så har även VC100 utrustats med dubbla svetstrådar vilket ger en mycket stark och pålitlig försegling. Den förpackar också maten snabbt och smidigt. Den är också utrustad med en elektronisk temperaturkontroll vilket ger en ökad säkerhet under tiden som den används.

Trots att VC100 är en hyfsat liten modell så är den kraftfull och robust. Den fungerar utmärkt att packa även större köttbitar med, då du själv bestämmer hur lång förpackningen ska vara. Du kan välja upp till 30 cm i bredd. Välj också mellan olika lättförstådda inställningar när du förpackar. Använd den både för att frysa in eller tillaga maten med sous vide. Modellen har en löstagbar vakuumkammare samt en slang för att kunna tömma vakuumbehållare på luft. Kom igång snabbt med denna intuitiva och enkla vakuumförpackare då det ingår 10 vakuumpåsar. Måtten på modellen är 9 x 17 x 39 cm.

Därför bör man välja Caso VC100:

 • Populär modell
 • Vakuumsystemet är bra och säkert
 • Samlar upp överflödig vätska
 • Läcker ej
 • Liten men robust

Caso VC10

Även denna är en populär modell från Caso. Precis som VC100 har den fått 4,5 av 5 stjärnor. Men denna har ett sådant högt betyg trots 1200 omdömen vilket är anmärkningsvärt. Denna modell tillhör en lägre prisklass, men håller ändå en hög kvalitet. Modellens användare tycker att modellen är riktigt bra på att suga ur all luft och upplever att den förseglar förpackningen ordentligt. Även denna modellen fungerar bra för både sous vide och infrysning. Modellen är så pass mångsidig att du själv kan välja vilken typ av vakuumförpackning som du vill använda. Exempelvis så kan du vakuumförpacka matlådan för att maten ska hålla sig fräschare.

Användarna poängterar också att maskinen är väldigt användarvänlig. Den går att användas frekvent och det är inga problem att hitta inställningarna. Funktionerna är bra och användbara för flera olika typer av vakuumförpackningar. Svetsbredden är upp till 30 cm vilket gör att du kan förpacka även större köttbitar om du så önskar. Designen är fin och stilren i svart och silver och påminner nästan om en liten skrivare. För att du ska kunna komma igång snabbt så hänger det med tio påsar med måtten 30 x 20 cm. Själva maskinen har måtten 36 x 9 x 15 cm.

Därför bör man välja Caso VC10:

 • Billig
 • Hög kvalitet
 • Läcker ej
 • Effektiv
 • Användarvänlig

Caso VC200

Detta är en modell som passar både till proffs och amatörer. Modellen är nämligen en testvinnare som även får bra recensioner av konsumenterna. Denna kraftfulla modell håller maten fräsch länge. Det är inga problem att tillaga maten med en sous vide – maskin om man har förpackat den med VC200. Den förlänger även hållbarheten på maten på ett effektivt sätt då den har ett mycket välfungerande vakuumsystem som suger ut all syre ur påsen innan den svetsas igen ordentligt. Precis som övriga Caso – modeller nämnda i denna artikel så har även VC200 utrustats med dubbla svetstrådar, detta försäkrar dig om att det inte kommer sippra in något syre i påsen. Det går därför utmärkt att förpacka all sorts mat med denna modell, även om det bara skulle vara lite pålägg som inte kommer ätas inom en snar framtid. Det är nämligen inga problem att använda denna vakuumförpackaren, den är mycket enkel och inte alls tidskrävande.

Denna modellen arbetar praktiskt med både folierullar och påsar. Det är inga problem att hitta inställningar och funktioner då modellen inte har några onödiga komponenter. Den arbetar därför på ett exakt och effektivt sätt. Vakuumkammaren är löstagbar och så även folieboxen där man på ett praktiskt sätt kan förvara folierullar. Sedan drar du enkelt ut den önskade mängden folie och skär av den med en inbyggd folieskärare. Svetsbredden är 30 cm vilket gör att även större livsmedel kan vakuumförpackas. Du får även med en slang för att kunna vakuumförpacka externa behållare om så önskas. Det är bara att börja vakuumförpacka när du fått hem din VC200 då det ingår två folierullar. Måtten på maskinen ä 38 x 9 x 26.

Därför bör man välja Caso VC200:

 • Populär både hos konsumenterna såväl som experterna
 • Välfungerande vakuumsystem
 • Säker modell som förseglar bra
 • Lättanvänd
 • Välj längd på förpackningen

Hur länge håller en vakuumförpackare?

Det är inte bara maten som håller länge utan även vakuumförpackaren i säg bör inte gå sönder i första taget om du tar hand om den och håller den ren och snygg. Många gånger har vakuumförpackarna en robust och säker konstruktion så att de håller länge. Vakuumförpackre kan ha allt från en till fem års garanti beroende på modell och tillverkare. Du kan med andra ord känna dig trygg med ditt köp.