En vertikalskärare är väldigt lätt att blanda ihop med en gräsklippare, men det är faktiskt en helt annan typ av maskin som utför helt andra handlingar. En vertikalskärare används istället för att göra skåror i marken, vilket gör att gräset får mer syre. Slutresultatet blir en grönare och finare gräs. Vårt test av vertikalskärare har levererat 5 stycken favoriter, en lista du hittar du nedan.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Vertikalskärare bäst i test – fem riktigt bra maskiner

Wolf-Garten VA 378 E

En elektrisk vertikalskärare som är otroligt populär. Den har vunnit ett flertal olika tester, samt får ständigt bra recensioner från de konsumenter som har valt att testa maskinen. Vertikalskäraren ser nästan ut som en leksak med sitt plastiga yttre, samt röda och gula färger, men levererar en tjänst som är riktigt bra. En väldigt positiv aspekt är att maskinen både går att använda till vertikalskärning och mossrivning.

Maskinen har en bra elektrisk motor på 1800W och en uppsamlare på 50 liter, samt går att fälla ihop för enkel förvaring. För den här vertikalskäraren kan du förvänta dig att betala någonstans mellan 2-2500 kronor, vilket är i linje med vad de flesta liknande maskiner kostar. Ett utmärkt alternativ!

Viking LE 540

Viking LE 540 är ytterligare en prisbelönt och topprankad vertikalskärare som har gjort många konsumenter nöjda. Även den här vertikalskäraren innehåller en elektrisk motor, dock aningen mindre än ovanstående alternativ med sina 1600W. Viking LE 540 är en kombinerad vertikalskärare och mossrivare, vilket gör att du kan använda den här maskinen till flera olika syften. Den stora arbetsbredden på 38 centimeter gör att den passar perfekt för dig som täcker stora ytor.

Ett riktigt bra alternativ för dig som inte vill behöva köpa flera olika maskiner för flera syften, samt har en stor gräsmatta att gå igenom. Maskinen kostar dock ungefär dubbelt så mycket som Wolf-Garten VA 378 E.

Einhell GC-SA 1435

Einhell GC-SA 1435 är en kombinerad vertikalskärare och mossrivare som har fått riktigt bra kundbetyg. Det som särskiljer det här alternativet från dess konkurrenter är dess otroliga låga pris. Den här maskinen kan du köpa för strax under 2000 kronor, samt levererar en riktigt kvalitativ upplevelse för pengarna.

Motorn är på 1400W, vilket är aningen lägre än ovanstående alternativ, men har en arbetsbredd på hela 35 centimeter. Trots motorns lägre styrka bidrar den med en väldigt effektiv skärning och rivning, samt att den breda arbetsbredden gör att arbetet går snabbt och smidigt. Ett riktigt bra alternativ för dig som inte är sugen på att lägga ut stora pengar på att få fint och friskt gräs.

Stiga SV 213 E

Det billigaste alternativet på den här listan hittar vi i Stiga SV 213 E. För strax över tusenlappen får du en vertikalskärare som levererar tillfredsställande och snabba resultat. Maskinen har dock en ganska svag motor på 1300W, en arbetsbredd på ynka 32 centimeter, samt en ganska liten uppsamlare på 40 liter. Av den anledningen lämpar sig den här maskinen bättre för de som har en relativt liten gräsmatta. En positivt aspekt är dock att den går att justera höjdleds i fyra olika positioner.

Stiga SV 213 E bidrar inte med riktigt lika bra resultat som de andra maskinerna på den här listan, vilket inte är särskilt konstigt med tanke på dess billigare pris. För dig som inte är så noggrann med att få perfekta resultat, samt inte har en särskilt stor gräsmatta, kommer dock att bli nöjd med de resultat som maskinen levererar.

Bosch AVR 1100

Den här kombinerade vertikalskäraren och mossrivaren har fått utmärkta betyg från både recensenter och tidigare kunder. Arbetsbredden på 32 centimeter är dock inte särskilt imponerande, vilket även stämmer för motorn på 1100W. En positiv aspekt är dock den stora uppsamlaren på 50 liter. Maskinen har även ett ergonomiskt handtag som går att ställa in på flera olika nivåer.

Maskinen kommer att kosta dig ca 2000 kronor, vilket är ganska mycket med tanke på att de andra alternativen på den här listan bidrar med bättre maskiner till samma pris. Bosch är dock kända för att leverera riktigt kvalitativa och hållbara maskiner, vilket är en stor del av dess otroliga dragningskraft och popularitet. Om du föredrar Bosch, eller vill ha en vertikalskärare som är otroligt stilren och vacker att titta på, är det här är ett riktigt bra alternativ för dig.

Vertikalskärare test – vilket alternativ du bör välja

De flesta vertikalskärare bidrar med liknande resultat, men det finns självklart vissa parametrar som skiljer dessa maskiner från varandra. Om du har en stor gräsmatta kan du med fördel välja en vertikalskärare med bredare arbetsbredd, exempelvis Viking LE 540, medan Wolf-Garten VA 378 E har en stor uppsamlare som gör att du sällan måste tömma det avfall som maskinen drar på sig.

Klura lite på vilka behov du har med din gräsmatta, samt ställ dessa krav mot det som dessa maskiner erbjuder. Oavsett vilken typ av gräsmatta du har, samt hur stor eller liten budget du har, finns det säkerligen ett alternativ som passar dig som handen i handsken.

Slutsats

Tiden då man för hand var tvungen att se till att gräset fick tillräckligt med syre är över. Med en kombinerad vertikalskärare och mossrivare får du en fin och ren gräsmatta, utan att behöva tömma ut dig helt och hållet på kraft. Med ovanstående alternativ får du ett bra resultat, men varje enskild maskin kommer med sina egna unika fördelar och nackdelar. Det finns både billiga och dyra alternativ, samt maskiner som har extra funktionalitet, medan andra endast bidrar med grundläggande funktioner.

Oavsett vilket alternativ du väljer, kan du känna sig säker på att du kommer få ett tillfredsställande resultat. Nu har vi gett dig den information som krävs för att kunna ta ett bra och informerat beslut angående vilken maskin som passar bäst för dig. Lycka till med ditt sökande efter vertikalskäraren som passar för dig!