Vinterdäck är en viktig del av att hålla sig säkra och förberedda under vinterkörning. Med rätt uppsättning vinterdäck klarar din bil allt som vintern bjuder på – från isiga vägar till kraftigt snöfall. I den här köpguiden ger vi all information du behöver för att fatta ett välgrundat beslut när du ska köpa en uppsättning vinterdäck. Vi kommer att diskutera vinterdäckskonstruktion, slitbanemönster och tips för att välja rätt däck för din bil. Läs vidare för att lära dig mer – och kör säkert i vinter!

1. bäst i test
Continental Viking Contact 7
Vårt betyg
2. Mest populära
Michelin X-Ice North 4
Vårt betyg
3. mest prisvärt
Continental IceContact 3
Vårt betyg
4. Flest funktioner
Goodyear UltraGrip Ice 2
Vårt betyg
5. Vårt senaste val
Nokian Hakkapeliitta 10
Vårt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Att köpa vinterdäck kan verka skrämmande i början, men det behöver inte vara det. För att göra processen enklare har vi sammanställt den här omfattande köpguiden för vinterdäck. Vi börjar med att diskutera de olika komponenterna i vinterdäck och hur de fungerar tillsammans för att hjälpa dig att köra säkert i kalla väderförhållanden. Sedan kommer vi att förklara de viktiga skillnaderna mellan vinter- och helårsdäck, samt de olika slitbanemönster som finns tillgängliga. Slutligen ger vi några tips för att välja en uppsättning vinterdäck som passar dina behov. Låt oss börja!

Vinterdäckskonstruktion: Vinterdäck är designade med specifika komponenter som hjälper dem att greppa is och packad snö mer effektivt än helårsdäck. Slitbanan på vinterdäck är uppbyggd av djupa sajper, eller smala slitsar i gummit, som hjälper till att skapa extra bett när däcket rullar över isiga ytor. Vinterdäck har också speciella gummiblandningar som ger mer flexibilitet i kalla temperaturer, så att de kan förbli mjuka och följsamma även när det är kallt ute.

Däckmönster: Däckmönster kan göra stor skillnad när det kommer till vinterdäck. Många vinterdäck har ett riktat slitbanemönster, vilket innebär att däcket måste monteras på rätt sida av fordonet för optimal prestanda. Riktade slitbanemönster hjälper till att ge extra grepp och stabilitet i snö och is genom att kanalisera bort vatten och slask under däcket. Icke-riktade vinterdäck finns också tillgängliga, som kan monteras på vardera sidan av fordonet.

Att välja vinterdäck: När du väljer en uppsättning vinterdäck är det viktigt att ta hänsyn till ditt klimat och dina körvanor. Om du bor i ett område som ser kraftiga snöfall varje år, bör du välja ett däck med ett djupt, aggressivt slitbanemönster. Om du inte får mycket snö men upplever isiga vägar under vintermånaderna, kanske du vill satsa på ett däck med mindre sajper och ett mindre aggressivt slitbanemönster. Tänk dessutom på ditt fordons vikt, typ av drivlina och hastighetsklassning när du väljer däck.

Vi hoppas att den här köpguiden har hjälpt dig att förstå grunderna för vinterdäck. Med rätt uppsättning vinterdäck är din bil beredd att klara vad vintern än bjuder på – och du kan känna dig trygg på vägen.