Ljusterapilampor eller wake up lights är någonting vi skandinaver kan behöva för att komma upp på morgonen i mörkret. Dessutom är de ju bra för hälsan också. Men hur vet man vilken som är det bästa wake up light alternativet? Vi har listat de wake up lights som fått bäst i test och skrivit en guide för att du ska veta vilka funktioner som är värda att titta på innan du bestämmer dig.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vi sätter värde på ditt förtroende! Varje produkt som når toppen har noga undersökts, för att se till att du endast får det allra bästa. Läs mer För att upprätthålla 100%-ig objektivitet, tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för våra analyser!

Köpguide

När du ska köpa en wake up light beror valet förstås lite på vad för behov du har och om du är ute efter en wake up lampa bäst i test med multipla funktioner eller om du nöjer dig med en som helt enkelt kompletterar din väckarklocka genom att långsamt väcka dig. Oavsett hur avancerad du vill att din wake up lampa ska vara har vi listat de saker som kan vara bra att veta.

Hur den fungerar

Wake-Up-lampan börjar vanligtvis lysa ungefär trettio minuter innan du ställer in larmet. Det lampan gör är att den simulerar en soluppgång. Lampan ökar ljusstyrkan gradvis så att din kropp uppfattar det som att det är morgon när ljuset kommer. Tanken är att du redan ska vara på god väg ut ur din REM-sömn när ditt larm går, tack vare ljuset. Eftersom vi skandinaver har brist på ljus under en stor del av vintern kan detta hjälpa dig att känna dig piggare men framförallt är tanken att det ska ge en mildare väckning.

Funktionalitet

Det finns en del olika saker som en wake up lampa kan göra förutom att väcka dig med ljus. Beroende på vad du har för behov kan den vara en kombinationsprodukt med olika saker.

Radio: Vill du att din wake-up light ska ha radio? Det finns flera modeller med en inbyggd FM-radio.

Läslampa: Väckarklockan går även att använda som läslampa på kvällen. Den lyser med ett behagligt ljus och gör det lätt att läsa.

USB: Vill du kunna ladda din mobil via din wake-up light, välj en med en USB laddare.

AUX: en aux-ingång för din egen musik

Musik: Vill du kunna välja bland en mängd olika signaler för väckning finns det wake up lampor som kan spela olika slags melodier samtidigt som ljuset ökar.

Avslappnings eller insomningsfunktion: vissa wake up lights har andra typer av funktioner där ljuset hjälper dig att slappna och somna lättare eller helt enkelt varva ner.

Pulserade ljus: Om du vill ha en mer meditativ avslappning finns i vissa lampor en funktion som pulserar ljuset och låter för att hjälpa dig att andas mer regelbundet.

Program: vissa wake up lights har program som är förprogrammerade som du kan starta med en enkel knapptryckning.

Ljusinställningar: Ju fler ljusstyrkor desto mer gradvis kan ljuset öka. De flesta har minst 10 inställningar men vissa premiumalternativ har 20 eller mer.

Färgad soluppgång: vissa lampor har funktioner för att du ska kunna få en färgglad soluppgång att vakna till. Nödvändigt? Kanske inte men ganska mysigt!

Barnlampor: det finns också speciella lampor anpassade för barn i en mängd roliga designer. Kanske kan det hjälpa ditt barn att sova bättre?

Helg avstängning: Vissa har till och med möjlighet att förprogrammeras med “avbrott för helgen” för att ge dig några timmars extra sömn på helgerna.

Ljusstyrkan, lux-nivån

Hur lång tid den simulerade soluppgången ska vara kan ibland ställas in och ibland är den satt till en viss tid, vanligtvis 30 minuter. Hur starkt lampan kan lysa beror på inställningar av ljusstyrkan och vilken Lux kapacitet wake up lampan har. Kontroller detta innan du bestämmer dig för vilken du ska välja. För wake up lampor är det vanliga cirka 100-300 lux och de blir gradvis ljusare under cirka 30 minuter tills du är vaken.

Snygg design

Beroende på tycke och smak finns det en mängd olika designs på wake up lights. Allt ifrån vackra klotformade designer som pryder nattduksbordet till eleganta lampor som nästan ser ut som vanliga lampor. Vissa människor gillar kompakta resemodeller gör det enkelt att ta med den och andra att de kan monteras på väggen. Om du är ute efter en mer diskret design som obemärkt smälter in på nattduksbordet kanske du väljer en utan tillbehör som högtalare. Har du mycket funktionalitet kommer du vanligtvis ha till exempel högtalarna och knappar. Välj design utifrån vad som passar ditt sovrum och din smak. Det är ju du som ska använda den.

Bärbarhet

Bärbarhet, att du kan plocka upp den och använda den för att vägleda dig i mörkret så att du inte behöver slå på några stora ljus, kan vara en bra funktion för den som behöver. Det kan också vara smidigt om du vill kunna ta med dig den när du reser. Dessutom är det skönt med ett ljus som inte sticker i ögonen om du behöver gå upp på natten.

En wake up light är bra för dig med SAD

Många människor tycker att den mörka tiden på året är svår. Kanske är ditt humör lite lågt eller så har du inte den energi du brukar ha. Även om detta är normalt när årstiderna ändras, kan det också vara ett tecken på att du lider av SAD (Seasonal Affective Disorder). SAD kallas också för “vinterdepression” vilket är ett tillstånd som är förknippat med de kallare, mörkare månaderna på året. Det tros vara kopplat till en brist på dagsljus som bromsar produktionen av lycko-hormonet serotonin, vilket gör att de drabbade känner sig allt från lite groggy till deprimerad. Även om extra D-vitaminer kan hjälpa är en wake up light ett bra sätt hjälpa kroppen att klara av den mörka årstiden lite bättre. Det viktiga att komma ihåg är att det inte bara handlar om att komma upp ur sängen och få en dos ljus på morgonen från din wake up lampa. Massor av ljus under dagen ger dig en bättre natts sömn också så försök vara ute så mycket du kan.

Slutligen

I de delar av världen där klockorna har vänt tillbaka, vinternätter dras in och frosten täcker marken de flesta morgnar, kan det känns svårt att ta sig ur sängen på morgonen. En wake up light kan hjälpa dig att vakna piggare och känna dig fräschare. Många upplever också att de känner sig gladare. Det finns många funktioner att välja på: allt från bara ljus till radio eller olika ljud. Välj en lampa som passar dina behov och ditt hem.