När det gäller att utöka räckvidden för ditt WiFi-hemnätverk har du två huvudval: ett mesh-system eller en räckviddsförlängare. Så, vilket är det bästa alternativet för dig?

I den här artikeln tar vi en titt på fördelarna och nackdelarna med varje system för att hjälpa dig att avgöra vilket som är det bästa valet för dina behov.

Mesh system:

Ett mesh-system är ett enda WiFi-nätverk som täcker hela ditt hem eller kontor. Den består av en huvudrouter som ansluts till ditt modem och en serie satellitenheter som utökar WiFi-signalen till olika delar av din fastighet. Me-systemet är lätt att installera och hantera, och det ger en stark, pålitlig WiFi-signal i hela ditt hem eller kontor.

Fördelar:

 • 1. Lätt att installera och använda – de flesta mesh-system är designade för att enkelt kunna installeras och användas av vem som helst, även de utan teknisk kunskap.
 • 2. Inga döda punkter – eftersom satellitenheterna kommunicerar med varandra för att skapa ett enda nätverk, finns det inga döda punkter eller områden med dålig WiFi-täckning.
 • 3. Bra för stora fastigheter – nätsystem är idealiska för stora fastigheter eller de med svåra WiFi-miljöer (t.ex. betongväggar).
 • 4. Framtidssäker – när dina behov förändras kan du enkelt lägga till fler satellitenheter till systemet för att utöka WiFi-täckningen.

Nackdelar:

 • 1. Dyrare – nätsystem är vanligtvis dyrare än räckviddsförlängare.
 • 2. Kräver trådbunden anslutning – för att fungera måste satellitenheterna vara anslutna till huvudroutern via en trådbunden Ethernet-anslutning.
 • 3. Inte lika snabbt – eftersom satellitenheterna kommunicerar med varandra trådlöst kan systemets totala hastighet vara långsammare än ett traditionellt WiFi-nätverk.

Räckvidds förlängning:

En räckviddsförlängare är en enhet som ansluter till ditt befintliga WiFi-nätverk och utökar signalen till att täcka ett större område. Räckviddsförlängare är vanligtvis små, kompakta enheter som kan anslutas till ett eluttag. Wifi-förlängare är ett bra val för små fastigheter eller de med några döda ställen.

Fördelar:

 • 1. Billigare – räckviddsförlängare är vanligtvis billigare än mesh-system.
 • 2. Inget behov av trådbunden anslutning – eftersom räckviddsförlängare kommunicerar trådlöst med huvudroutern, finns det inget behov av att ansluta dem via en trådbunden Ethernet-anslutning.
 • 3. Lätt att installera – de flesta räckviddsförlängare är designade för att enkelt kunna installeras och användas av vem som helst, även de utan tekniska kunskaper.

Nackdelar:

 • 1. Döda punkter kan fortfarande finnas – eftersom räckviddsförlängare bara förstärker den befintliga WiFi-signalen, kommer de inte att eliminera döda punkter eller områden med dålig WiFi-täckning.
 • 2. Kan vara långsam – eftersom räckviddsförlängare kommunicerar trådlöst med huvudroutern, kan systemets totala hastighet vara långsammare än ett traditionellt WiFi-nätverk.
 • 3. Inte lika bra för stora fastigheter – räckviddsförlängare är inte lika effektiva i stora fastigheter eller de med svåra WiFi-miljöer (t.ex. betongväggar).

Så där har du det – en komplett guide till wifi-förlängare vs mesh-system. Som du kan se finns det för- och nackdelar med varje system. I slutändan kommer det bästa valet för dig att bero på dina specifika behov och budget. Men poängen är att både mesh-system och räckviddsförlängare kan hjälpa dig att utöka räckvidden för ditt WiFi-hemnätverk