Om du är som de flesta använder du förmodligen wifi varje dag. Men hur mycket vet du egentligen om det? I den här omfattande guiden kommer vi att täcka allt du behöver veta om wifi, från grunderna om hur det fungerar till mer avancerade ämnen som routerkonfiguration och felsökning.

Vi börjar med en kort översikt över hur wifi fungerar och går sedan vidare till några av de vanligaste frågorna om wifi. Efter det kommer vi att gräva i mer avancerade ämnen som wifi-konfikalisering och wifi-typer. I slutet av den här guiden kommer du att vara expert på allt som rör wifi!

Så låt oss börja!

 

Hur fungerar wifi?

Wifi är en trådlös nätverksteknik som gör att enheter kan ansluta till internet utan att behöva fysiska kablar. Wifi fungerar genom att använda radiovågor för att överföra data mellan enheter, på samma sätt som en mobiltelefon använder radiovågor för att kommunicera med ett mobiltorn.

När du ansluter till ett wifi-nätverk kommer din enhet att tilldelas en IP-adress. Denna IP-adress används för att dirigera trafik till och från din enhet, och den hjälper nätverket att hålla reda på vilka enheter som är anslutna.

De allra flesta wifi-nätverk använder frekvensbandet 2,4 GHz. Detta frekvensband är uppdelat i ett antal kanaler, som var och en kan användas av en eller flera enheter. Antalet kanaler som är tillgängliga beror på vilket land du befinner dig i – i USA finns det 11 kanaler som kan användas för wifi.

2,4 GHz vs 5 GHz

Du kanske har märkt att vissa wifi-nätverk annonserar sig själva som “5GHz”. Så vad är skillnaden mellan 2,4 GHz och 5 GHz?

Den största skillnaden är att 5GHz-nätverk inte är lika vanligt förekommande som 2,4GHz-nätverk. Detta beror på att 5GHz-frekvensbandet är mycket smalare än 2,4GHz-frekvensbandet, vilket gör att det inte kan stödja så många enheter.

Frekvensbandet på 5 GHz har dock några fördelar jämfört med frekvensbandet på 2,4 GHz. För det första har den mindre störningar från andra enheter som använder frekvensbandet 2,4 GHz (som mikrovågor och trådlösa telefoner). För det andra har den fler tillgängliga kanaler, vilket innebär att det är mindre trängsel på ett 5GHz-nätverk.

På grund av dessa fördelar är 5GHz-nätverk i allmänhet snabbare än 2,4GHz-nätverk. De har dock också kortare räckvidd, så du kanske inte kan ansluta till ett 5GHz-nätverk om du är för långt borta från routern.

Vad är Wifi Direct?

Wifi Direct är en nyare teknik som gör att enheter kan ansluta till varandra utan behov av en router. Detta kan vara användbart om du vill ansluta två enheter som inte är inom räckhåll för en router, eller om du vill ansluta en enhet till din dator utan att använda en USB-kabel.

För att använda Wifi Direct måste båda enheterna vara kompatibla med tekniken. De flesta nyare smartphones och bärbara datorer har Wifi Direct inbyggt, men du kan behöva kontrollera enhetens dokumentation för att vara säker.

När du har två kompatibla enheter kan du ansluta dem genom att gå till inställningsmenyn på en av enheterna och välja “Wifi Direct”. Den andra enheten kommer då att visas i listan över tillgängliga nätverk. Välj det och ange lösenordet (om du uppmanas att göra det). När båda enheterna är anslutna bör du kunna överföra filer mellan dem.

Vad är wifi-samtal?

Wifi-samtal är en funktion som låter dig ringa och ta emot telefonsamtal över en wifi-anslutning istället för en mobilanslutning. Detta kan vara användbart om du befinner dig i ett område med dålig mobiltäckning, eller om du vill spara på din månatliga mobiltelefonräkning.

För att använda wifi-samtal behöver du en kompatibel telefon och en wifi-anslutning. De flesta större mobiloperatörer erbjuder wifi-samtal, men du kan behöva aktivera funktionen i telefonens inställningsmeny. När det är aktiverat ansluter din telefon automatiskt till ett wifi-nätverk när det är tillgängligt och ringer över det nätverket.

Tänk på att du fortfarande måste betala för alla minuter som du använder när du ringer, även om dessa minuter faktureras som “gratis” av din operatör.

Vilka är nackdelarna med wifi?

Även om wifi är ett bekvämt sätt att ansluta till internet finns det vissa nackdelar med att använda det.

  • -För det första, eftersom wifi-signaler sänds genom luften, kan de fångas upp av vem som helst med en trådlös enhet. Det betyder att din data inte är så säker som den skulle vara om du använde en trådbunden anslutning.
  • -För det andra kan wifi-nätverk vara överbelastade, vilket kan sakta ner din anslutningshastighet. Detta gäller särskilt offentliga wifi-nätverk, som de du skulle hitta på ett kafé eller på flygplatsen.
  • – Till sist kan wifi-signaler blockeras av väggar och andra hinder. Det betyder att du kanske inte kan ansluta till ett wifi-nätverk om du inte är i samma rum som routern.

Enheter som använder wifi

Hur du säkrar din wifi-anslutning

Trots nackdelarna är wifi fortfarande ett bekvämt och populärt sätt att ansluta till internet. Om du ska använda wifi finns det några saker du kan göra för att säkra din anslutning.

  • – Se först till att du använder ett starkt lösenord. Ett starkt lösenord bör vara minst åtta tecken långt och innehålla en blandning av bokstäver, siffror och symboler.
  • -För det andra, överväg att använda ett VPN (virtuellt privat nätverk). En VPN krypterar din data så att den inte kan fångas upp av någon annan.
  • – Slutligen, se till att hålla ditt antivirusprogram uppdaterat. Detta kommer att hjälpa till att skydda din enhet från skadlig programvara som kan användas för att stjäla din data.
  • Vad är Wifi 6?

Wifi 6 är den senaste generationens wifi-teknik. Den är designad för att vara snabbare och effektivare än tidigare generationer av wifi.

En av de största fördelarna med Wifi 6 är att den är designad för att fungera bättre i trånga områden. Det betyder att du är mindre benägen att uppleva en nedgång i din anslutningshastighet när det är många som använder samma nätverk.

Wifi 6 är också mer energieffektiv än tidigare generationer av wifi. Det betyder att det inte tar ur batteriet lika snabbt som äldre versioner av wifi.

Om du letar efter den bästa möjliga wifi-upplevelsen vill du se till att dina enheter är kompatibla med Wifi 6. De flesta nyare smartphones och bärbara datorer har Wifi 6 inbyggt, men du kan behöva kontrollera enhetens dokumentation för att var säker.